Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2020, 16:30
Čas čítania 4:48
Viktor Kniš

Karlos Vémola sľúbil odvetu s Attilom Véghom (To najlepšie z Refresheru)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Prečítaj si exkluzívne rozhovory, reportáže, výbery a veľa ďalšieho.

Aj keď Slovensko v posledných dňoch upiera väčšinu pozornosti na intenzívnu predvolebnú kampaň politických strán, pripravili sme niekoľko rozhovorov, reportáží a výberov z iných okruhov. Dozvieš sa, ako sa na Slovensku šíria dezinformácie a kto sú ich najtoxickejší šíritelia, zisťovali sme, ako sa na našich školách študuje zahraničným študentom a podrobnejšie sme sa pozreli na najnovšiu kolekciu značky Supreme.  

Zisťovali sme, prečo je Marian Kotleba ako šéf ĽSNS považovaný za extrémistu. Pripravili sme jeho rozsiahly dvojdielny profil, v ktorom sme v spolupráci s odborníkom analyzovali, ako sa Kotleba správal, ako sa vyjadroval a aké prešľapy spravil. 

Pri príležitosti druhého výročia vraždy Jána a Martiny sme sa porozprávali s bratom novinára, s ktorým sme zaspomínali na detstvo, pozreli sme sa aj do budúcnosti, keďže tragická udalosť bude mať vplyv na parlamentné voľby. 

10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd

Pripravili sme kritický prehľad toho, ako vláda na čele s Robertom Ficom a po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, s premiérom Petrom Pellegrinim fungovala. Pozrieme sa na niektoré predvolebné aj povolebné sľuby, pripomenieme si kľúčové momenty, konflikty, kauzy, míľniky, zhrnieme, čo sa dialo a čo naopak nie, aj keď by sa na základe slov štátnych predstaviteľov malo. 

V tomto článku si prečítaš, kto zradil svojich voličov a pristúpil na dohodu s Ficom, aj keď proti nemu v kampani bojoval, uvidíš prehľadný zoznam dôležitých politikov, ktorí odstúpili a dozvieš sa, ako s koalíciou nepohli ani kauzy, Kočnerova Threema, nahrávky Trnku, Gorily či odsúdenie Bašternáka, pripomenieme, ako extrémisti hlasovali s vládnou koalíciou a aké krízy vláda zažila. 

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 16. februára 2020, 9:50

Rozhovor s bezpečnostným analytikom

Košičan Victor BREINER roky pracoval ako vojnový fotograf. Počas Arabskej jari od roku 2010 navštívil krajiny Blízkeho východu, bol v Mali či na Ukrajine počas Majdanu. Tam pochopil, že konečné štádium politického boja, ktoré sa vedie propagandou a dezinformáciami, je vojenský konflikt. Od apríla 2019 prevádzkuje portál Infosecurity.sk, ktorý sa zameriava na odhaľovanie dezinformačného obsahu a ľudí, ktorí ho šíria na slovenskom internete.

V rozhovore nám prezradil, ktoré slovenské facebookové stránky vedú v šírení dezinformácií, či bude kontrolný systém Facebooku proti dezinformáciám fungovať, prečo je propaganda aj dnes nebezpečná a aké sú ciele dezinformátorov a prečo sú nebezpečné šarlatánske stránky. 
Dozvieš sa, ktoré krajiny podporujú dezinfoscénu a čo tým sledujú.

Odporúčané
Najtoxickejší dezinformátori sú politici z najsilnejších politických strán, hovorí expert na dezinformácie Najtoxickejší dezinformátori sú politici z najsilnejších politických strán, hovorí expert na dezinformácie 16. februára 2020, 11:31

Zisťovali sme, ako sa zahraničným študentom žije na Slovensku

Počet vysokoškolákov zo zahraničia na Slovensku stále rastie, niektoré univerzity ich doslova verbujú. Podľa časopisu Trend tvoria cudzinci už 8 % celkového počtu študentov na slovenských vysokých školách. Najčastejšie tu študujú Ukrajinci, no Univerzita Komenského v Bratislave sa môže pochváliť až s troma tisíckami zahraničných študentov, ktorí sem prišli z 80-tich rôznych krajín sveta.

Niektorí sem prichádzajú spoznávať kultúru, iní za pohodlnejším životom. My sme sa niekoľkých študentov rôznych etník opýtali, čo zahraničných študentov šokovalo po príchode na Slovensko, čo si myslia o slovenských učiteľoch a skúškach a či sa stretávajú s xenofóbiou a rasizmom.

Odporúčané
Zisťovali sme, ako sa zahraničným študentom žije na Slovensku: Najviac ich vraj šokoval náš rasizmus Zisťovali sme, ako sa zahraničným študentom žije na Slovensku: Najviac ich vraj šokoval náš rasizmus 17. februára 2020, 12:01

Čo všetko prinesie nová sezóna u značky Supreme?

Prvý drop najnovšej kolekcie Supreme prichádza do kamenných predajní po celom svete už teraz. Značka už tradične odhalila formou lookbooku a produktových fotiek podstatnú časť ponuky na jar a leto 2020. V priebehu najbližších 20-tich týždňov sa do predaja dostanú stovky tradičných, ale aj netradičných kúskov oblečenia a produktov z rôznych spoluprác, ktorými sa značka už niekoľko rokov pýši. 

V tomto článku sa dozvieš, ktoré produkty z nasledujúcej kolekcie Supreme zaujali najviac, či budú v nasledujúcej sezóne box logo mikiny a tričká, aký profit sa predpokladá na vybraných kúskoch a koľko na nich môžeš aj ty zarobiť. Zhrnuli sme všetky bizarnosti, o ktoré bude obrovský záujem. 

Odporúčané
Skriňa na náradie, sušienky OREO a spolupráca s Tupacom. Čo všetko prinesie nová sezóna u značky Supreme? Skriňa na náradie, sušienky OREO a spolupráca s Tupacom. Čo všetko prinesie nová sezóna u značky Supreme? 17. februára 2020, 18:00

Rozhovor s inštruktorom autoškoly 

Miloš Madro pracuje ako inštruktor v autoškole už štyri a pol roka. Aktuálne pracuje pre jednu z nich v Bratislave a tvrdí, že študentov nechce nudiť len suchým čítaním paragrafov zo zákona. Skôr hľadá spôsob, ako nových vodičov priblížiť k praxi. Napríklad im púšťa videá nehôd priamo z ciest. 

V rozhovore prezradil, prečo si vybral práve prácu inštruktora, aká je podľa neho kvalita vzdelávania vodičov na Slovensku a čo vo výučbe chýba. Dozvieš sa či sa nebojí, že vďaka autonómnym autám príde o prácu. Miloš nám porozprával, aké nehody zažil inštruktor so svojimi žiakmi, kto by bol na vine, pokiaľ spôsobíš nehodu počas kurzu v autoškole a ako na autoškolu reagujú ostatní vodiči na cestách.

Odporúčané
Brzdím a ukazujem rukou už aj pri rodine a kolegoch z práce, hovorí inštruktor autoškoly (Rozhovor) Brzdím a ukazujem rukou už aj pri rodine a kolegoch z práce, hovorí inštruktor autoškoly (Rozhovor) 18. februára 2020, 11:36

Prečo je Marian Kotleba extrémista? 

Porozprávali sme sa s Danielom Vraždom, ktorý kariéru Mariana Kotlebu sleduje odkedy sa banskobystrický stredoškolský učiteľ vyšvihol na vodcu pravicových extrémistov, potom sa stal županom v banskobystrickom kraji a napokon to dotiahol až do parlamentných lavíc.  

Kedy nastal zlom a ľudia zabudli na fakt, že Kotleba má blízko k neonacistom? Kedy prestali kriticky vnímať jeho rasistické vyjadrenia o „bielom dni“, „cigánskych parazitoch“ o „Tisovi ako najlepšom prezidentovi“? A ako sa s takouto rétorikou prešmykol pomedzi pravidlá slovenského trestného zákona o hanobení rasy, o podnecovaní k nenávisti či o prejavoch sympatii k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd?

Odporúčané
Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? 20. februára 2020, 8:32

Rozhovor s Karlosom Vémolom

Karlos Vémola má vlastnú televíznu show, aj napriek tomu oveľa viac myslí na porážku s Attilom Véghom, ktorú ešte bude chcieť napraviť. K odvete však ešte vedie veľmi dlhá cesta, on sám však verí, že je len otázkou času, kedy sa jej celé Slovensko a Česko dočká. Nám v exkluzívnom rozhovore prezradil aj čosi viac o svojich plánoch a vzťahu so slovenskou legendou.

Prečítaj si, čo Karolsa Vémolu čaká v roku 2020 a aké sú jeho plány, kto by sa mohol stať jeho najbližším súperom a ako sa cíti po psychickej stránke po všetkých pozitívnych aj negatívnych veciach, ktoré vlani zažil. Dostali sme sa aj k nezabudnuteľnému zápasu storočia a možnej odvete.

Nezvestný slovenský novinár

21. februára 2018 Slovensko zasiahla vražda novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Kriminalisti však registrujú aj ďalšie dva prípady novinárov, ktorí sú do dnešného dňa nezvestní. Ide o investigatívca Paľa Rýpala a editora ekonomickej sekcie hospodárskych novín Miroslava Pejka.

S blížiacim sa piatym výročím, odkedy je Pejko nezvestný, sme sa pokúsili komplexne pozrieť na jeho prípad. Dozvieš sa, v čom podľa Mirovej kamarátky Zuzany a talianskeho investigatívca polícia pochybila, ako si Zuzana spomína na poslednú komunikáciu s Miroslavom a prvých 24 hodín po jeho zmiznutí. Akým spôsobom na jeho zmiznutie reagovali kolegovia z práce?

Odporúčané
Kto sa nezaujímal o zmiznutie novinára Miroslava Pejka, je spoluzodpovedný za vraždu Jána Kuciaka, tvrdí taliansky investigatívec Kto sa nezaujímal o zmiznutie novinára Miroslava Pejka, je spoluzodpovedný za vraždu Jána Kuciaka, tvrdí taliansky investigatívec 21. februára 2020, 16:15

Ako sa natáčalo 1917?

Ostrieľaný režisér Sam Mendes si zvolil  pre zobrazenie útrap a hnijúcich zákopov z obdobia prvej svetovej vojny formát prakticky na jeden záber. Samozrejme, záberov a neviditeľných strihov bolo potrebných hneď niekoľko. Ako prebiehala celková príprava, samotné natáčanie a čím všetkým si prešiel štáb, aby sa mu to podarilo, sa dozvieš v tomto článku. 

Pozreli sme sa na to, ako tvorcovia pri skúškach rátali dĺžku zákopov pred ich vykopaním, aby sedeli s dialógmi a pohybmi hercov a kamery, prečo si 1917 právom zaslúži Oscara za vizuálne efekty a ako boli vytvorené, koľko kaskadérov sa podieľalo na filme a ako fungoval strih. Uvidíš, akými spôsobmi sa pohybovala kamera a prečo sa natáčalo len keď boli na oblohe oblaky.

Odporúčané
Spoza kamier: Ako sa natáčalo 1917 s ilúziou jedného záberu? Prípravy a skúšky trvali dlhšie ako samotné natáčanie Spoza kamier: Ako sa natáčalo 1917 s ilúziou jedného záberu? Prípravy a skúšky trvali dlhšie ako samotné natáčanie 16. februára 2020, 15:09

Kto je mafiánsky boss sýkorovcov Borbély?

František Borbély bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov bratislavskej organizovanej mafiánskej skupiny sýkorovcov. Po smrti Miroslava Sýkoru známy gang takzvaných Sýkoriek viedol Róbert Lališ a jeho pobočníkom bol okrem iných aj Borbély. V januári 2020 tento významný člen sýkorovcov odsúdený na 7 rokov požiadal o podmienečné prepustenie po 63 mesiacoch. Okresný súd v Trnave 19. februára vyhovel jeho žiadosti.

Zhrnuli sme, čo sa stalo s vodcami Sýkorovcov, za čo odsúdili Františka Borbélyho a ozrejmili sme, kde polícia našla jeho drogové laboratórium. Ako fungovala Borbélyho SBS, ktorú si objednal aj bratislavský magistrát či Marian Kočner?

Odporúčané
Mafiánsky boss Sýkorovcov Borbély mieri na slobodu. Okresný súd v Trnave ho podmienečne prepustil Mafiánsky boss Sýkorovcov Borbély mieri na slobodu. Okresný súd v Trnave ho podmienečne prepustil 19. februára 2020, 11:18
Domov
Zdieľať
Diskusia