Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2020, 8:32
Čas čítania 12:01
Tina Hamarova

Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz?

Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz?
Zdroj: TASR
HISTÓRIA KOMUNÁLNE VOĽBY ĽSNS MARIAN KOTLEBA VOĽBY
Uložiť Uložené

Ako Marian Kotleba spravil z banskobystrickej župy posilku a potom sa zviezol na vlne migrantov do parlamentu.

„Kotleba nemá hluché obdobia. Kotleba má len obdobia neúspechov a úspechov,“ hovorí novinár Daniel Vražda, ktorý kariéru Mariana Kotlebu sleduje odkedy sa banskobystrický stredoškolský učiteľ vyšvihol na vodcu pravicových extrémistov, potom sa stal županom v Banskobystrickom kraji a napokon to dotiahol až do parlamentných lavíc

Prinášame ti druhú časť profilu extrémistickej ĽSNS a Marian Kotlebu. O ich začiatkoch, pochodoch s fakľami, nenávistných vyjadrenia hraničiacich s neonacizmom ale aj o zákaze ich Slovenskej pospolitosti si môžeš prečítať v tomto článku:

Kedy nastal zlom a ľudia zabudli na fakt, že Kotleba má blízko k neonacistom? Kedy prestali kriticky vnímať jeho rasistické vyjadrenia o „bielom dni“, „cigánskych parazitoch“ o „Tisovi ako najlepšom prezidentovi“? A ako sa s takouto rétorikou prešmykol pomedzi pravidlá Slovenského trestného zákona o hanobení rasy, o podnecovaní k nenávisti či o prejavoch sympatii k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd? Vitajte opäť vo svete Mariana Kotlebu.

Marianovi Kotlebovi pomohli v ceste do vrcholovej politiky podľa politologičky Ficove vyjadrenia o migrantoch a frustrovaní ľudia
Zdroj: TASR/ Martin Baumann

V úzadí

Po tom, čo Najvyšší súd rozpustil Kotlebov prvý pokus o ovládnutie slovenskej politickej scény, stranu Slovenská pospolitosť-národná strana, sa jej vodca vzdal svojej funkcie. Náznakom to skúšal ešte v parlamentných voľbách v roku 2006, kde s pár vernými zo Slovenskej pospolitosti kandidoval za Slovenskú ľudovú stranu. Strana získala len 0,16% a Marian Kotleba sa na chvíľu vytratil z verejného života. Popri práci na gymnáziu robil prevádzkara alias „vyhadzovača“ na diskotéke Omega.

„Osobne si myslím, že nie je až tak dôležité v jeho prípade, kde robil, ale čo robil. Celý čas pracuje na tom, aby sa dostal do politiky (napriek zrušeniu SP-NS), a aby bol úspešný. Pracuje politicky dovnútra ultranacionalistickej scény a pracuje aj navonok, s voličmi. Usilovne chodí tam, kde nechodil nikto, do mestečiek a dedín,“ opisuje hluché politické obdobie Mariana Kotlebu Daniel Vražda.

Bolo niekoľko mesiacov pred novembrom 2013 a všetci sa tvárili, že sa vlastne nič nedeje, že je všetko v poriadku, "brnkačka". Ale nič nebolo v poriadku a všetko bolo iné, pretože Slovensko bolo iné.

Z uniformy do zeleného trička

Zlom nastal v roku 2009, kedy Marian Kotleba vyhlásil „Národnú mobilizáciu“ v dedinke Šarišské Michaľany na východe Slovenska. Podľa denníku Plus 1 deň šlo o neohlásené a nepovolené stretnutie proti rómskej kriminalite. Impulzom mal byť brutálny útok dvoch mladých Rómov na 65-ročného dôchodcu. 

„Cigánska kriminalita a neprispôsobivé hordy tu pripravili o zdravie ďalšieho slušného človeka,“ kričal na dav miestnych obyvateľov v reportáži televízie Markíza Kotleba. Starosta obce sa snažil dav rozpustiť a upozorňoval ich, aby nevyvolávali rasovú neznášanlivosť. Riešenie neprišlo. Zhromaždenie, ako mnohé ďalšie pred ním aj po ňom, šírili skôr strach, ako ponúkali riešenie problémov obyvateľov.

Nakoniec museli zasiahnuť kukláči. Dav holohlavých mužov rozháňali obuškami a vodným delom. Mariana Kotlebu, ako už aj párkrát predtým, zatkla a odviedla polícia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 80806 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa zmenili postupy Kotlebovcov po rozpustení Slovenskej pospolitosti a v čom bol kľúčový rok 2009
  • Ako sa Kotleba stal županom v Banskobystrickom kraji
  • Ako Kotlebovci začali skrývať extrémistickú rétoriku
  • Prečo a ako Robert Fico dopomohol Kotlebovcom do parlamentu v roku 2016
  • Prečo kľúčový deň pre Mariana Kotlebu príde až po voľbách
Domov
Zdieľať
Diskusia