Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. decembra 2019, 17:13
Čas čítania 7:21
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov roka 2019

10 najlepších filmov roka 2019
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM TOP 10
Uložiť Uložené

Vybrali sme 10 najlepších filmov tohto roka, ktoré si mohol vidieť na streamovacích platformách či v kinách.

Pokračujeme v sérii článkov zo súdka review 2019 a preview 2020, kde sa zameriavame na to najlepšie, čo sme tento rok videli a na druhej strane na to, na čo sa v budúcom roku tešíme najviac. Čo sa týka toho naj, predstavili sme si 11 najzaujímavejších slovenských projektov, 10 najlepších komiksoviek, 10 najlepších nezávislých/indie a festivalových filmov, 10 najlepších hororov, no a pozreli sme sa aj na najväčšie sklamania. V najbližších dňoch sa pozrieme na najlepšie seriály, najlepšie animáky a komédie v jednom, no a dnes sa pozrieme na finálne TOP 10 filmov tohto roka.

Najlepšie filmy a ich hodnotenia nájdeš v našej filmovej databáze

Do úvahy sme brali len snímky v slovenskej kinodistribúcii a taktiež celovečeráky od streamingových platforiem. Ako každý rok, aj tentoraz rátame do výberu filmy z roku 2018, ktoré sa do našich kín dostali až tento rok. Prekvapí ťa možno množstvo projektov od Netflixu, ale ak si ich videl, jednoducho nám dáš za pravdu. Streamovací gigant to tento rok úplne zotrel. O TOP 10 hlasovalo celkovo 8 súčasných aj bývalých redaktorov (Filmkulťáci). Veríme, že si s rebríčkom spokojný a ak nie, neváhaj a v komentároch sa podeľ o ten svoj.

10. The King (r. David Michôd, Netflix)

King to mal namále. S úžasnou Favoritkou od Yorgosa Lanthimosa na tom boli bodovo rovnako, ale vzhľadom na to, že Kinga nemôžeš vidieť v kinách, v médiách nedostal veľa priestoru a u nás taktiež nemal recenziu, dostal prednosť. Na Netflixe je len pár týždňov a oplýva veľmi silným hereckým obsadením. Hlavné roly stvárnili Joel Edgerton, Timothée Chalamet, Ben Mendelsohn, Sean Harris a menšiu rolu mal aj Robert Pattinson. 

Historický epos rozpráva o tom, ako sa Henry V. dostal k moci, aké mal počiatočné plány s Anglickom a ako prebiehal súboj o moc s Francúzskom. Zbytočne sa nezameriava na politiku či romantiku. Skôr sleduje charaktery svojich postáv, bitky na zablatených poliach (všetky bojové scény stoja za to) a vďaka skvelým hercom baví každý jeden dialóg. King je nečakaným a veľmi milým prekvapením, takže mu určite daj šancu.

10 najlepších filmov roka 2019

9. Midsommar (r. Ari Aster, A24)

Ari Aster skúsil po Hereditary celkom iný horor. Natáčal ho za vidna, celý sa odohráva cez deň a je plný symboliky, skrytých významov a rozvetvených (aj keď odohrávajúcich sa na pozadí) tém, ako napríklad rozchod, priateľstvo, sebeckosť a podobne. Midsommar nie je klasický horor a rozhodne ťa častokrát nevystraší, aj keď sa možno párkrát pristihneš, že by si najradšej odvrátil zrak.

Disponuje nadanými hercami, vhodne zloženým soundtrackom a aj keď sa pretiahol viac ako by mal, ponúkol originálny a nevšedný filmový zážitok. Úplne ale pochopíme divákov, ktorých film znechutil a nič im nepovedal. V tomto prípade sú tie dva rozdelené tábory celkom opodstatnené.

10 najlepších filmov roka 2019
Zdroj: A24

8. Avengers: Endgame (r. bratia Russovci, Marvel Studios)

Neverili sme, že sa nám do TOP 10 niekedy zmestí marvelovka. Endgame si to nezaslúžilo kvôli produkčným hodnotám, neuveriteľnému obsadeniu, úrovni trikov či schopnosti prekvapiť diváka a udržať veľa vecí v tajnosti. Nezaslúžilo si to ani ako ukončenie jednej obrovskej ságy. Endgame je jednoducho fungujúci akčný blockbuster s emóciami, skvelými postavami a schopnou réžiou.

Tá si poradila s množstvom dejových liniek, desiatkami postáv a nesmierne náročným plánovaním. Endgame pobaví (aj keď miestami by si to mohlo odpustiť), fanúšikom splní všetky mokré sny, a to počas nervydrásajúcich a skvele vyzerajúcich scén opierajúcich sa o parádny soundtrack. Najväčší fan service v podarenom blockbusteri, aký kedy uvidíš. Dupľom, ak si fanúšikom Marvelu.

10 najlepších filmov roka 2019
Zdroj: Marvel Studios
Najlepšie filmy a ich hodnotenia nájdeš v našej filmovej databáze

7. Green Book (r. Peter Farrelly, Universal)

Jeden z najcitlivejších a originálne poňatých príbehov nielen o rasizme, ale aj sile priateľstva a vzájomnej úcty. Green Book rozpráva príbeh založený na skutočných udalostiach s jemne utopickou myšlienkou, ktorú by sme radi aplikovali na spoločnosť a jej náladu v celom svete. Režisér Peter Farrelly bez svojho brata natočil emotívnu drámu o černošskom hudobníkovi a jeho šoférovi, talianskom vyhadzovačovi, a to počas 60. rokov.

Ak čakáš klasický film o smutných a utláčaných Afroameričanoch, Green Book ťa svojím posolstvom a atmosférou, ako aj sviežim závanom v téme príjemne prekvapí. A navyše sa môžeš pozrieť na Vigga Mortensena v jednej z jeho najlepších rol.

10 najlepších filmov roka 2019
Zdroj: Universal

6. Ford vs. Ferrari (r. James Mangold, Fox/Disney)

Mangold sa prekonal a po výbornom Loganovi natočil ešte lepší film. Málokto mu veril, že niečo také dokáže, no konečne využil svoj potenciál a aj potenciál materiálu na maximum. Vznikol z toho pretekársky film pre dospelých, či už sa to týka scén na trati alebo za rodinným stolom. Ford vs. Ferrari má našľapané tempo, vynikajúce postavy zosobnené špičkovými hercami a boduje aj vďaka precíznemu strihu.

Na trati ťa okrem zvuku rozvášni aj soundtrack a silný záver už len potvrdí výnimočnosť tejto snímky. Škoda, že Fox ich bude po odkúpení Disneym točiť oveľa menej, ak vôbec. Pravdepodobne sa sme s nimi ale tento rok s týmto skvostom rozlúčili.

10 najlepších filmov roka 2019

5. The Irishman (r. Martin Scorsese, Netflix)

Majstrovské dielo Martina Scorseseho mnohí kvôli jeho dĺžke zatratili. A sčasti majú pravdu. 3 a pol hodiny dlhý mafiánsky epos je nesmierne dlhý, no po jeho pozretí a ani teraz neviem, čo by som z neho vystrihol. Užil som si s týmito postavami každú minútu a ako celok to funguje a mňa osobne to ani nikdy nenudilo. 

Príbeh Franka Sheerana a jeho ľútosť nad svojimi životnými rozhodnutiami zasiahne každého diváka. Pripočítaj si k tomu profesionálnu réžiu Martina Scorseseho a jeho tradičný mafiánsky rukopis a máš postarané o jednu z najlepších žánroviek. Na jej špičke potom stoja traja geniálni herci: Joe Pesci, Al Pacino a Robert De Niro, z ktorých by všetci mali byť nominovaní na Oscara. 

10 najlepších filmov roka 2019
Zdroj: Netflix

4. Joker (r. Todd Phillips, Warner)

Phillips presviedčal Warnerovcov 2 roky, kým mu odklepli budget. Nakoniec to pre nich znamenalo miliardový film, aj keď so ziskmi sa musia deliť medzi viaceré produkčné spoločnosti a dostanú tak len 50% (z toho si budú biť hlavy o stenu ešte pár rokov). Joaquin Phoenix si zrejme dôjde minimálne pre oscarovú nomináciu a Phillips má u Warnerov budúcnosť na množstvo rokov. 

Joker presahuje hranice komiksového žánru a zasahuje do sfér ďaleko serióznejších. Môže sa spoľahnúť na skvelý scenár, dobovú atmosféru, nemenej obdivuhodnú kameru a geniálny príbeh, zrod Jokera a prerod psychicky labilného človeka v šialenca. Teórie môžeme nechať bokom, Joker nás posadil na zadok nielen svojím veľkolepým finále, ale aj celkovým vyznením. Phoenix rolu predal, akoby to dokázal len málokto, ak vôbec niekto, a my sa už nevieme dočkať, čo si pre nás pripravia v prípadnom pokračovaní. 

10 najlepších filmov roka 2019
Zdroj: Warner

3. Marriage Story (r. Noah Baumbach, Netflix)

Režisér a scenárista Noah Baumbach stvoril nesmrteľné dielo. Marriage Story, ako už názov napovedá, hovorí o manželstve, respektíve jeho rozpade a dôsledkoch nielen pre dieťa páru v zložení Adam Driver a Scarlett Johansson, ale aj pre nich samotných a ich rodiny. Baumbach kladie dôraz na ľudskú stránku, ale na rozvod sa pozerá aj realistickými očami. Vidíme tak právnikov, ich ciele pri rozvodovom konaní a postupné rúcanie sa domčeku, ktorý mal pre ich dieťa tvoriť budúcnosť, milujúcu rodinu, financie na školu a podobne. 

Marriage Story je autentickým a bolestivým pohľadom na koniec ako vzťahu, tak manželstva. Zachytáva množstvo momentov a hádok, akými si prešli mnohí z nás. Nič neprifarbuje a nepriťahuje za vlasy. Viac než výpoveďou je nezainteresovaným pohľadom na depresívnu životnú udalosť zobrazujúcu všetky jej zlé stránky. Strhne ťa ako máloktorá iná tohtoročná dráma, ktorá sa navyše môže pochváliť silným koncom a perfektnými hereckými výkonmi. Asi to ale nepozeraj s polovičkou. 

10 najlepších filmov roka 2019
Zdroj: Netflix

2. Vtedy v Hollywoode/Once Upon a Time In Hollywood (r. Quentin Tarantino, Sony)

Quentin Tarantino je pojem, aký by mal v každom divákovi vzbudiť okamžitú pozornosť. Po vynikajúcom (avšak mnohými nedocenenom) Hateful Eight sa vracia na plátna kín so svojím srdcovým projektom. Príbeh vyrozprávaný v koncoch 60. rokov v Hollywoode nás omráčil, pobavil, zanechal v hrôze aj nechal v napätí, ako máloktorý film v posledných rokoch. 

Tarantino si už tradične prizval špičku Hollywoodu, pričom excelovali najmä DiCaprio a Brad Pitt. Už tradične si upravil históriu tak, ako mu to vyhovuje, z čoho pramenila jedna z najlepších filmových sekvencií nielen tohto roka. Vtedy v Hollywoode je filmovým majstrovstvom v každom ohľade a my sme radi, že stále existujú podobne talentovaní a nadaní tvorcovia, ktorým sú štúdiá ochotné vyplatiť drahé budgety pre ich nápady. Viac v podstate ani vedieť nepotrebuješ, je to predsa Tarantino!

10 najlepších filmov roka 2019
Najlepšie filmy a ich hodnotenia nájdeš v našej filmovej databáze

1. Parazit/Parasite (r. Bong Joon-Ho, Južná Kórea)

Všetci sme vedeli, že Bong Joon-Ho je talentovaný. Po Snowpiercerovi doručil emočný žmýkač menom Okja, z čoho mal Netflix nepochybne radosť. Prešli dva roky a Južná Kórea sa o slovo prihlásilo s Parazitom, mixujúcom viacero žánrov dokopy. Sprvu sme o snímke počúvali z Ázie, neskôr z Cannes a následne už zovšadiaľ. 

Parazit sa vďaka ASFK dostal aj do našich kín a my sme si tak mohli vychutnať geniálny nápad režiséra, ktorý si napísal aj scenár. Spoznali sme v ňom chudobnú rodinu odhodlanú infiltrovať sa do domu bohatej rodiny. Predstierali, že sa nepoznajú a postupne všetci získali dobre platenú prácu. Čo sa však dialo následne, to si nenechaj nikým prezradiť. 

Parazit ťa dostane skvelou a zábavnou expozíciou, kedy si režisér dokázal získať 100% divácku pozornosť aj pri inak triviálnych scénach. Vynikajúco buduje napätie, skvele pracuje s elementom prekvapenia, pričom sa môže spoľahnúť na talentovaných hercov. Na jednotku funguje strih, kamera a vlastne všetko, na čo si z remeselného hľadiska ako laik, ale aj profesionál od fachu, môžeš spomenúť. Parazit je oslavou filmografie, projekt, akých už dnes v Hollywoode veľa nevzniká, ak vôbec. Preto neprekvapuje, že pochádza z Južnej Kórei. 

10 najlepších filmov roka 2019

Okrem týchto filmov by sme radi odporučili aj: Us, Toy Story 4, House That Jack Built, How To Train Your Dragon 3, I Lost My Body, Ad Astra, Mid90’s, Maradona, Pain and Glory, Free Solo, John Wick 3, Booksmart, Klaus, Doctor Sleep a ďalšie, ako aj snímky, ktoré si v kinách nemohol vidieť, viď. už spomínaný článok o indie záležitostiach. 

Na záver si ešte môžeš pozrieť, ako hlasovali jednotlivci

Šimon Kucka
1. Once Upon a Time in Hollywood
2. Parazit
3. The Irishman
4. Mid90s
5. Joker
6. Us
7. Toy Story 4
8. Favoritka
9. Green Book
10. Avengers: Endgame

Adam Smeták
1. Parazit
2. Once Upon a Time in Hollywood
3. Favoritka
4. Ford vs. Ferrari
5. Marriage Story
6. The King
7. The Irishman
8. Us
9. Midsommar
10. The House That Jack Built

Jakub Paulík
1. Marriage Story
2. Green Book
3. Joker
4. Avengers: Endgame
5. Parazit
6. Midsommar
7. The Irishman
8. Ford v Ferrari
9. U zlatej rukavičky
10. I Lost My Body

Oskar Almássy
1. Parasite
2. Ford vs. Ferrari
3. Once Upon a Time in Hollywood
4. I Lost My Body
5. The King
6. Green Book
7. Joker
8. How to Train Your Dragon: The Hidden World
9. The Irishman
10. The Favourite


Dušan Šutarík
1. Marriage Story
2. Once Upon a Time in Hollywood
3. Midsommar
4. Parazit
5. The Irishman
6. Joker
7. Us
8. Mid90s
9. I Lost My Body
10. House That Jack Built


Peter Pavlík
1. Joker
2. Avengers: Endgame
3. Once Upon a Time in Hollywood
4. Parazit
5. Marriage Story
6. Toy Story 4
7. The King
8. Favoritka
9. Ford vs. Ferrari
10. The Irishman

Dominik Vetrák
1. Parazit
2. Marriage Story
3. Ford vs. Ferrari
4. Once Upon a Time in Hollywood
5. Avengers: Endgame
6. The Irishman
7. Joker
8. Ad Astra
9. Green Book
10. I Lost My Body

Jakub Hvozdovič
1. Once Upon a Time in Hollywood
2. Marriage Story
3. The Irishman
4. Parazit
5. Midsommar
6. Joker
7. Ad Astra
8. Ford vs. Ferrari
9. Green Book
10. I Lost My Body

Domov
Zdieľať
Diskusia