Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. decembra 2019, 17:32
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších komiksových filmov roka 2019. Kraľuje Avengers: Endgame alebo Joker?

10 najlepších komiksových filmov roka 2019. Kraľuje Avengers: Endgame alebo Joker?
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Rok 2019 bol na komiksovky slabší ako ten minulý.

Pokračujeme v zbierke článkov Review 2019, v ktorej hodnotíme to najlepšie a najhoršie z filmového a seriálového roka. Dnes sa zameriame na komiksovky. Tých bolo tento rok približne rovnako ako ten minulý, avšak, zdá sa nám, že kvalitatívnejšie na tom bol minulý rok o čosi lepšie. Dalo by sa povedať, že okrem Jokera, Endgame a Spideyho (Alita je samostatná kategória) je zvyšok na úrovni priemeru či jemného nadpriemeru. 

10. Men in Black (réžia: F. Gary Gray) – recenzia

Je trochu blbé, keď sa rovnaké filmy objavia v článkoch o najlepších a zároveň najhorších filmoch. Men in Black sme totiž zaradilo aj do 10 najväčších tohtoročných sklamaní. 10. miesto v tomto rebríčku si vyslúžilo hlavne kvôli tomu, že tých komiksoviek jednoducho viac nie je. Viac sa o snímke dočítaš v spomínanom článku tu. 

 

9. Hellboy (réžia: Neil Marshall) – recenzia

Rovnako je na tom Hellboy. Nemastný, neslaný a zbytočný reštart obľúbenej série síce stojí za pozretie kvôli pár dobrým scénam a R-kovému ratingu, ale priprav sa, že budeš nesmierne sklamaný. Obzvlášť, ak si fanúšikom del Torových filmov. 

 

8. Dark Phoenix (réžia: Simon Kinberg) – recenzia 

Toto už prestáva byť vtipné. Ďalší film, ktorý sa objavil medzi najväčšími sklamaniami. Sľubujeme, že ďalší film už bude naozaj dobrý. A vlastne, ani Dark Phoenix nie je úplné fiasko len také čiastočné). Nechápeme, ako niekto mohol zveriť posledný X-Men film výhradne do rúk Simona Kinberga, ale vzhľadom na podobné rozhodnutia úplne chápeme, že sa Fox nechal kúpiť Disneym. Viac sme si o (ne)kvalite tohto počinu povedali tu. 

7. Reign of the Supermen (réžia: Sam Liu) – recenzia

Ide o pokračovanie skvelého animáku Death of Superman podľa slávneho komiksu. V ňom Superman ako posledná bašta ľudstva zastaví Doomsdaya, no príde pritom o svoj život. V pokračovaní sa pozeráme na Zem bez svojho najlepšieho ochrancu. Nie však nadlho, keďže o chvíľu sa objavia hneď 4 jeho napodobitelia. Na ľudstvo sa však chystá hrozba rozmerov, aké nie sú schopní zastaviť. 

Reign of Supermen pracuje s úplne inou atmosférou a príbehovými zložkami, než svoj predchodca. Už len ten materiál ponúka o čosi menši potenciál, a tak je logické, že je slabší ako jednotka. Stále však ponúka výnimočný koncept a obľúbené postavy z DC. Poteší aj voice over a úroveň animácií. Ak máš chuť na krátky a úderný príbeh z dielne DC, daj šancu tomuto dvojfilmu.

6. Shazam (réžia: David F. Sandberg) – recenzia

DCEU sa po facke menom Justice League musí spamätať a minimálne Aquaman ukázal, že sa im darí viac než dobre. Shazam sa však snažil vykročiť trochu inou cestou a cieliť na výrazne mladšie publikum. Namiesto zbytočne preefektovaného epického blockbusteru sme tak dostali príjemnú rodinnú (a vianočne ladenú) komédiu pre mladšie publikum.


Na veľkolepú akciu samozrejme taktiež dôjde, ale je tým najmenej zaujímavým. Najväčším triumfom je vydarený kasting na čele so Zachary Levim a atmosféra pripomínajúca spielbergovské dobrodružstvá z 80. rokov. Režisér David F. Sandberg dodal veľmi slušnú komiksovku a je teda trochu škoda, že v kinách nezabodovala trochu viac. Pokračovania sa však v tomto prípade nebojíme.

5. Captain Marvel (réžia: Anna Boden a Ryan Fleck) – recenzia

Marvelovka so všetkým, čo k tomu patrí. Takže aj so všetkými negatívami, ako napríklad nevýrazný soundtrack, príliš očividná hra na istotu a v niektorých aspektoch prechádzka dokonalou záhradou, avšak len s mierne nadpriemernými parametrami. Marvel sa uistil, že už nikdy nepošle do kín zlý film, na druhej strane však kvôli tomu prikročil k bezpečnej zóne.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Captain Marvel je farebnou a zábavnou jednohubkou. Humor ti sadnúť nemusí, rovnako ako hlavná hrdinka (či jej herecká predstaviteľka), no snímka má množstvo pozitívnych stránok. Medzi tie najsilnejšie patrí Ben Mendelsohn a jeho Talos. Jedna z najlepších MCU postáv, takže sa jej v budúcnosti snáď dočkáme vo väčšom množstve. 

4. Spider-Man: Far From Home (réžia: Jon Watts) – recenzia 

Jon Watts sa od jednotky Spideyho polepšil. Aj tak by sme však boli radšej, keby trojku natočil niekto zručnejší a talentovanejší a s lepšou víziou. Spider-Man od Marvelu nám totiž stále nevyráža dych, čo sa naposledy podarilo len Raimimu s dvojkou. Aj tak je však Far From Home svižnou komiksovkou s fungujúcou romantickou linkou v úžasne vykreslenom svete Petera Parkera po smrti Tonyho Starka. 

Má pár skvelých vtipov, úžasných scén, vynikajúce triky (obzvlášť všetky koncepty Mysteriových sekvencií boli dychberúce), nejaký ten slušný zvrat (zďaleka nie všetky) a zase raz posúva MCU vpred zaujímavým smerom. A navyše je to Spidey, takže sa na to dobre pozerá. 

3. Alita: Battle Angel (réžia: Robert Rodriguez) – recenzia 

Trochu podvádzame vieme. Alita síce je podľa komiksu, ale japonského (mangy). Prišlo nám však ľúto nezahrnúť ju sem. Ide o výborné spracovanie ázijského príbehu o odvážnej Alite s množstvom skvelých postáv a úžasných scén. Rodriguez sa držal Cameronovej vízie do bodky a natočil zábavný, nikdy nenudiaci a kvalitný sci-fi film. Pevne veríme, že Disney odobrí aj pokračovanie. Alitu si určite pozri. Príjemne ťa prekvapí.

2. Avengers: Endgame (réžia: Joe a Anthony Russo) – recenzia

Nebolo to jednoduché rozhodovanie, no Endgame nakoniec skončilo na druhom mieste. Vynikajúce zakončenie 3 Fáz MCU predčilo všetky očakávania a pravdepodobne sa zaradí medzi top 10 kinofilmov tohto roka. Prekvapivo civilné, dramatické, emočne funkčné a taktiež zábavné. Dalo by sa nájsť množstvo prívlastkov.

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Jeden z najväčších, ak nie najväčší blockbusterový fan service na špičkovej technickej úrovni dokázal pokoriť Avatara v tržbách a stať sa tak najväčším filmom všetkých čias. Kto by to po tých dvoch Fázach čakal, že Marvel dokáže natočiť niečo tak skvelé? 

1. Joker (réžia: Todd Phillips) – recenzia

Našu recenziu na Jokera by si ešte mal mať v živej pamäti. Chválili sme azda všetko. Joker nemá vyložene žiadne slabé stránky. Ide o vynikajúco natočenú drsnú drámu o psychicky chorom jedincovi, proti ktorému sa obráti ako spoločnosť, tak štát/mesto. Arthur Fleck a jeho prerod na Jokera je často brutálny, no nikdy nie bezvýznamne. 

Joaquin Phoenix bude útočiť na Oscara, pričom určite nepôjde o jedinú kategóriu, v ktorej bude snímka na Oscaroch súťažiť. Vyniká aj réžia, soundtrack a práca s kamerou. Joker je štúdiovým, no napriek tomu nesmierne osobitým filmom. Je pritom jedno, či si fanúšik postavy alebo si s ňou aspoň oboznámený. Jeho kvality oceníš tak či tak. Záverečnú polhodinu si však užiješ o čosi viac, ak Jokera poznáš. 

Domov
Zdieľať
Diskusia