Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2019, 13:44
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Hellboy je zábavným béčkom s nezaujímavými postavami, malým množstvom akcie a chabou fantasy stránkou (Recenzia)

Hellboy je zábavným béčkom s nezaujímavými postavami, malým množstvom akcie a chabou fantasy stránkou (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate/Summit
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ron Perlman a Guillermo del Toro určite nie sú nadšení.

Pravdepodobne si ešte stále pamätáš, ako sme nariekali, keď del Torovi odmietli dať budget na natočenie tretieho a zároveň posledného Hellboya. Mali sme na to dobrý dôvod, a to sme ešte nevedeli, čo Lionsgate plánuje so značkou urobiť. Rýchlo na to sa ohlásilo, že nás čaká reštart a natočí ho Neil Marshall, autor Centuriona či Pádu do tmy. Nuž, radosťou sme neskákali. Popravde, neurobil tak zrejme nikto.

Del Torove dva filmy boli skvelé (obzvlášť dvojka), plné skvelých fantasy motívov, úžasného sveta a rôznych oblúd a potvôr, ktorých dizajn stále dokázal prekvapiť (nakoniec, reč je o del Torovi). Mal skvelých hercov, sympatické postavy, ktoré si si hneď obľúbil, akciu, ktorá mala gule a navyše šlo aj o filmársky kvalitné diela.

Bohužiaľ, reboot z toho neoplýva takmer ničím. Tvorcovia sa zamerali viac na splnenie R-kovej povinnosti a sľubu fanúšikom než na film ako taký. A je to viac-menej jasné už od úvodných minút a predstavenia Krvavej kráľovnej. Inak, nikto si nemyslel, že Mila Jovovich bude iná než príšerná, že? No dobre, tak to máme z krku. 

Hellboy je zábavným béčkom s nezaujímavými postavami, malým množstvom akcie a chabou fantasy stránkou (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate/Summit

Hellboya spoznávame ako skúseného lovca príšer, s ktorým je svet oboznámený. Vedia, že kope za „dobrú“ stranu, a tak sa ho veľmi neboja, aj keď pred ním majú rešpekt. Tým pádom sa stratil silný motív z del Torových filmov, kedy musel Perlmanov Hellboy bojovať s nutkaním vykašľať sa na ľudstvo, ktorého ho odvrhlo a vidí ako netvora.

Nejde pritom o jediný psychologický úskok, ktorého sa táto zaujímavá postava musela vzdať. Vyhodila sa aj romantická linka, a tak je Hellboyovou jedinou motiváciou zrejme fakt, že je na zabíjanie zvyknutý a nič iné ani nevie. Je omnoho menej zaujímavý než jeho predchodca, svoj legendárny kvér prvýkrát vytiahne až v záverečnej tretine filmu, jeho hlášky nie sú vôbec vtipné (málokedy sa filmu podarí byť vtipným, hoci sa o humor snaží jednostaj), nedokáže si získať tvoje srdce.

Herec David Harbour za to asi nemôže. Zrejme dal zo seba všetko a je to sympaťák, no scenár a charakteristika jeho postavy mu nedovolili hrať sa vo väčšom pieskovisku. Ako som už spomínal, Hellboy je na začiatku filmu skúsený zabijak príšer, ktorý pracuje pod svojím otcom a zároveň hlavou organizácie na čistenie sveta. Prakticky od začiatku filmu sa začne dávať dokopy stovky rokov spiaca zlá kráľovná.

Tú nevedelo zlo v celej svojej podobe priviesť späť, a tak sa o to musela postarať nie príliš inteligentná sviňa s humanoidným postavením tela, ktorá chce zničiť svet, pretože k nej bol Hellboy v minulosti zlý. Okej, hlboký presah alebo čo i len logický prievan v deji a pravidlách logiky filmu nehľadaj. 

Hellboy je zábavným béčkom s nezaujímavými postavami, malým množstvom akcie a chabou fantasy stránkou (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate/Summit

Záporáci sú totálne plochí, buď úplne neschopní alebo takí silní, že párkrát mávnu rukou a hrdinovia lietajú po celom kostole. Áno, Hellboy v druhej polovici získa spoločníkov, no zaujme jedine nežnejšia časť osadenstva, ako prejavom, tak svojimi schopnosťami. V celom filme tak nájdeš nejaké dve zaujímavé postavy, ktoré sa ale maximálne vyrovnajú tým vedľajším od del Tora. 

Zatiaľ to vyzerá bledo... a to hodnotenie sa asi už nezmení. Reboot Hellboya je úplne zbytočným a jediná inovácia oproti originálom spočíva v jeho ratingu. Ako tvrdé R-ko po správnosti trhá ľudí na polovice, ukazuje vnútornosti a spolieha sa na brutálnu akciu. Akosi som sa ale nevedel zbaviť pocitu, že to vôbec nebolo potrebné. Ide o jedno z R-iek, kde prehnané množstvo krvi síce nič nezhoršuje, ale ani veľmi nezlepšuje. 

Akcia je tak síce farebnejšia (doslova) a aj prehľadne natočená, vo všeobecnosti je jej však na film o Hellboyovi menej, než by si dúfal a čakal. Súboj s obrami je pomyselným highlightom akčnej zložky, ku ktorej sa však bohužiaľ už zvyšné sekvencie ani len nepriblížia. Ak v takomto počine nefungujú postavy a neexceluje ani akcia, vždy sa môžeš spoľahnúť na fantasy prvky, že? 

Hellboy je zábavným béčkom s nezaujímavými postavami, malým množstvom akcie a chabou fantasy stránkou (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate/Summit

Nooo, tak nie. Hellboy nám zo sveta príšer a bytostí odlišných od ľudí neukazuje takmer nič. Výnimkou sú len obri a generické CGI obludy, ktoré mu sem-tam idú po krku (okej, ešte tie gigantické príšery, ktoré sú na plátne dokopy 2 minúty, sú celkom cool). Zabudni na podobné scény ako v del Torových počinoch, či už hovoríme o Zlatej armáde, čiernom trhu, obludách žijúcich v ľudskom svete či fungujúci svet mimo naše chápanie. 

Čo sa ubralo na fantasy, pridalo sa fanservice. Množstvo postáv na teba skáče z plátna s razanciou dôležitých postáv, no ty nemáš páru, o kom je reč a prečo by vlastne mal byť tak cool. Expozícia funguje v mnohých prípadoch len pre skalných fanúšikov komiksov, ktorí majú načítané a neujde im tak desiatka odkazov, easter eggov a príbehových prepojení. No a ak tento svet nepoznáš, máš jednoducho smolu a častokrát sa nebudeš vôbec chytať. 

Nový Hellboy funguje maximálne ako zábavná jednohubka s pár peknými akčnými scénami, niekoľkými vydarenými vtipmi (tých trápnych a nepodarených je však oveľa viac) a R-kom, ktoré zdobí gore akcia a nadávky. Ak hľadáš čokoľvek viac, z kina odídeš zdutý a znechutený. Našťastie, zahraničné recenzie (a vlastne už prvý trailer) nás včas varoval, a tak sme vedeli, čo máme čakať. 

Hellboy je zábavným béčkom s nezaujímavými postavami, malým množstvom akcie a chabou fantasy stránkou (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate/Summit

Nevýrazné postavy, plochí záporáci, miestami debilne fungujúci svet a jeho logika, rýchlo zabudnuteľný soundtrack či mizerné poňatie fantasy prvkov. Iste, del Toro sa od komiksov oddialil, ale práve to urobilo jeho verziu tak živú. Neil Marshall natočil film pre fanúšikov, a tak to aj dopadlo. Hellboy je zbytočným rebootom, ktorý údajne dokonca aj zarobí menej ako del Torove počiny (a to mu nechceli dať peniaze, lebo sa báli, či film ešte divákov priláka do kín), ktorý neprináša nič nové.

Dalo by sa povedať, že ide o druhého Venoma. Neškodný film, ktorý dokáže pobaviť, no ak sa nad ním zamyslíš (asi ako každý recenzent na planéte aj urobil), nájdeš veľa zlého. Užiť si ho však môžeš aj napriek tomu, že odo mňa dostáva päť bodov z desiatich. Pokračovanie však vidieť nechcem (narozdiel do Venoma).

Na druhej strane to, čo ponúka, častokrát nevychádza z béčkového priemeru. Ak sa chceš v kine nenútene zabaviť, Hellboy môže byť dobrou cestou. Na každý pád je ale sklamaním a ukážkovým príkladom nevyužitého potenciálu postáv, príbehu a magického sveta. A nepomáha tomu celému ani fakt, že vo väčšine slovenských kín je k dispozícii len český dabing. Kto o tomto rozhodoval...

PS: Neviem ako ty, ale ja som sa pri tom zvrate spojenom s istým predkom a pokrvnou líniou schuti zasmial. Neuveriteľne stupídny zvrat, ktorý vôbec nefungoval a bol úplne zbytočný, až brakový. Asi ako celý tento film.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia