Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2019 o 14:04
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Men in Black je nevýraznou akčnou komédiou po všetkých stránkach, ktorej sa okrem trikov nepodarilo takmer nič (Recenzia)

Men in Black je nevýraznou akčnou komédiou po všetkých stránkach, ktorej sa okrem trikov nepodarilo takmer nič (Recenzia)
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Prečo preboha toto točil režisér Rýchlo a zbesilo či Straight Outta Compton?

Čo si budeme nahovárať, všetkým nám bolo jasné, ako to asi dopadne. Existujú proste filmy, u ktorých aj pol roka pred premiérou vieme, že to nebude bohviečo. Myslieť si o tom môžeš čokoľvek, no spojenie neoverených či neskúsených tvorcov, slabé trailery a pachuť neistoty je u niektorých snímok výrazná (Dark Phoenix, Men in Black, Robin Hood...). 

Natočíš Ctihodného občana, Rýchlo a zbesilo 8 či Straight Outta Compton a oni ti následne hodia tínedžersko-rodinnú sci-fi komédiu? Ale no ták. F. Gary Gray je šikovný režisér, ktorý vie pracovať s akciou, postavami a hlavne serióznejšími témami. Nie to typ človeka, ktorý si bude užívať dúhové dialógy. A presne to mu v Sony dali za úlohu. 

Men in Black: International sa dá vnímať ako veľmi, veľmi jemný reboot, v ktorom sa pôvodná trilógia neignoruje, no ani sa na ňu veľmi nenadväzuje. V centre diania sa rovnakou mierou ocitnú M (Tessa Thompson) a H (Chris Hemsworth). Vzhľadom na to, že spolu už natočili dva filmy (a dosť im to v nich seklo) by človek predpokladal, že potiahnu aj ďalší projekt. Bohužiaľ, ich vzájomná chémia je úplne mizivá a ako párik si ich divák vôbec neobľúbi. 

Men in Black je nevýraznou akčnou komédiou po všetkých stránkach, ktorej sa okrem trikov nepodarilo takmer nič (Recenzia)
Zdroj: Sony

Za to však môžeme viniť hlavne scenár. O ten sa postarali tvorcovia Iron Mana a Transformers: The Last Knight. Nielenže je príbeh úplne nezaujímavý a bezduchý, rovnako bezcitne sa správa aj ku svojim postavám. M strieda medzi bystrým sidekickom a nováčikovským nerdom, no a H sa prakticky len tvári sexy, podsúva vrcholne nevtipné gagy a tvári sa ako Boh medzi mimozemšťanmi. Ak je toto najlepší agent v radoch Men in Black, organizácia má naozaj veľké problémy. Obzvlášť, keď najlepšieho agenta začne o vesmírnych zbraniach poučovať niekto, kto nosí oblek 2 dni. 

Thompson a Hemsworth v tomto filme nemajú čo hrať. Ich postavy nečaká žiadny vývoj a nie je im dopriata ani žiadna scéna charakterizujúca ich charakter či motivácie. Sú len navonok cool, no vo vnútri prázdnymi karikatúrami v sci-fi svete, ktorý vlastne ani veľmi sci-fi nie je. Zabudni na rozprávajúcich psov, hláškujúcich mimozemšťanov či ich nesmierne cool dizajn. Všetky tie úžasné scény s inými rasami z predošlých dielov úplne zmizli. V štvrtom diele sú len súčasťou prostredia. 

To jediné aj MiB: International zachraňuje od úplného prepadáku. Tempo je slušné a Gray strieda jednu lokáciu za druhou. Navyše ich prepája akčnými zložkami, takže sa divák síce nudí, no zakaždým sa môže aspoň na chvíľu sústrediť na nové dianie. To však za veľa nestojí, keďže sa nezaujímaš o postavy a všetky dejové zvraty (teda... asi tam bol len jeden?) odhalíš už asi v prvej pol hodine. Že nedáva zmysel, je už druhá vec. 

Men in Black je nevýraznou akčnou komédiou po všetkých stránkach, ktorej sa okrem trikov nepodarilo takmer nič (Recenzia)
Zdroj: Sony


Ide viac o trikovú atrakciu pre (maximálne tak) 13-ročných chalanov, ktorí vlastne ani sériu nepoznajú a prídu im cool trápne hlášky a hi-tech zbrane strieľajúce modré lúče. Potešia tak skutočne len triky (pri blockbusteroch by ale mal ísť o štandard), odkaz na predošlú trilógiu či skvelý dizajn záporákov. Veľa priestoru však nemajú a už vôbec nerozprávajú. Ide tak len o ďalšiu povrchnú atrakciu. 

Men in Black: International nie je  žiadnym veľkým prúserom. Je to jednoducho film, ktorý zlyháva vo všetkom, o čo sa pokúša. Nijako ťa však neurazí, akurát sa budeš pekelne nudiť. Všetko na plátne je totiž extrémne nevýrazné. Hovoriť o premárnenom potenciáli je úplne zbytočné. Tu sa ho ani len nedotkli. Ide o sci-fi, kde sú takmer jedinou sci-fi zložkou zbrane. O komédiu, pri ktorej som sa pousmial jedinýkrát. O trikovú atrakciu bez akejkoľvek hĺbky, príbehu, napätia či cool postáv. To, čo robilo originálne filmy tak výnimočné, sa tu vôbec nenachádza. 

Men in Black je nevýraznou akčnou komédiou po všetkých stránkach, ktorej sa okrem trikov nepodarilo takmer nič (Recenzia)
Zdroj: Sony


Duo Will Smith-Tommy Lee Jones je pre novú generáciu nedostihnuteľné aj s dokonalým scenárom. Ten v tomto prípade ani za veľa nestojí, takže charizmou, chémiou a celkovým pôsobením na plátne sú nové postavy milióny svetelných rokov za tými starými. Men in Black: International si preto od nás odnáša štyri a pol boda z desiatich.

Na konci recenzie zakaždým ujasníme divákov, ktorí si tento film môžu užiť. Ja sám však neviem, či takí diváci v tomto prípade existujú. Mám síce 13-ročného bratranca, ktorý hráva Fortnite, no mám dojem, že ani on by tento humor nepovažoval za vtipný a sám by odhalil, aké je to celé plytké, nudné a plné klišé. 

PS: Kolega mi pripomenul, že je tam aj Rebecca Ferguson (ešte to nevidel). Ja som na ňu už síce radšej zabudol, no som rád, že ťa môžem varovať. Tvorcovia kompletne zahodili potenciál tejto herečky vo všetkých bodoch (od charizmy po zovňajšok). Fakt, že som na ňu úplne zabudol je len dôkazom toho, aká zabudnuteľná je aj celá táto snímka. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia