Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2019, 16:37
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Rush na B či legendárna de_dust2. Counter-Strike 1.6 hrali všetci a aj po 15 rokoch existujú preplnené servery

Rush na B či legendárna de_dust2. Counter-Strike 1.6 hrali všetci a aj po 15 rokoch existujú preplnené servery
TECH
Uložiť Uložené

Jedna z tých hier, čo neumrela ani po rokoch.

Ak patríš do generácie, ktorá hrala hry ako Diablo I, Doom 2 či Warcraft 2, určite si pamätáš na ošiaľ, ktorý prišiel s Half-Life od Valve a Sierra Studios. Práve s touto hrou prišla v roku 1999 značka Counter-Strike, „cé-esko“ bolo jej súčasťou ako mód. O rok neskôr prišla prvá verzia hry 1.0 a tebe je zrejme srdcu najbližšia 1.6.

B-4-2, B-6, B-8-2 a B-8-4. Máš v ruke kalach, na sebe vestu s helmou a HE-čko (vybuchujúci granát). Píšeš do chatu RUSH B, lebo máš dobrý spawn. Za tebou uteká „terák“ s bombou, plantnete a snažíte sa ubrániť bombovisko pred cétečkami. Na konci kola zaznie Terrorists Win a v tom novom dokupuješ, čo treba. Berieš už aj smoke, flashbangy a glock meníš za „dezerta“. Jednoduchý cieľ, svižné tempo a každé kolo je iné.

Odporúčané
Herný priemysel je miliardový biznis, bohatnú aj deti. Ako vyzerá zranenie gamera a ako sa staneš profíkom? Herný priemysel je miliardový biznis, bohatnú aj deti. Ako vyzerá zranenie gamera a ako sa staneš profíkom? 11. augusta 2019, 11:58

Counter-Strike pred dvomi desiatkami rokov určil, kam bude smerovať vývoj FPS hier. Aj ostatní sa snažili, prišla nemenej známa séria hier Battlefield či Call of Duty. Všetci vývojári chceli zopakovať nevídaný úspech Valve. Do takej miery, ako sa to podarilo jednašestke, sa to však nikomu nepodarilo.

Chodilo sa drtiť do herne

Ak sa na to pozrieme z perspektívy, CS-ku hralo v prospech viacero okolností. Hra prišla v správny čas, keď začal rozmach internetu a počítačov. Zároveň sa ukázalo, že je možné súperiť medzi sebou v online svete na úrovni a tak, aby to človeka neustále bavilo. No a v neposlednom rade, bojovali proti sebe teroristi proti policajtom. Téma, ktorá bola okolo roku 2000 viac než živá.

Na Slovensku bol štart hier ako takých značne pomalší v porovnaní so západom. Na prelome tisícročí počítač ani zďaleka nebol samozrejmosťou. Tí, čo ho nevlastnili, navštevovali herne a mnohí z nich tam hrávali práve CS. Najskôr sa tam však hrával Half-Life a CS 1.5. 

„Spomínam si, že sme tam chodili takmer každý víkend. Bolo tam 10 počítačov, hrávali sme 5 na 5. Objednali sme si celú herňu aj na dve či tri hodiny,“ vraví Peter z Ružomberka. „Vtedy som mal asi 15 rokov. My sme počítač mali, no mnoho chalanov nie. Doma som trénoval proti botom,“ smeje sa.

Rush na B či legendárna de_dust2. Counter-Strike 1.6 hrali všetci a aj po 15 rokoch existujú preplnené servery
Zdroj: Valve

V Ružomberku to bola vtedy jedna z dvoch či troch herní, čo boli v meste. Bola na sídlisku na prízemí základnej školy, neustále bola preplnená a stretávali sa tam deti rôzneho veku. Verzia 1.6, ktorá ti je pravdepodobne už dobre známa, prišla 15. septembra v roku 2003. Už 1.5 bola populárna, no CS 1.6 zaznamenal celosvetový úspech. Na internete začali vznikať komunity a naša krajina nebola výnimkou. Hra sa stala kompetetívnou. 

Na Slovensku to bol Undzwei (U2) a E-Sports, v Česku United-Games (UG), dnes známy pod menom Playzone. „Kanter“ bol v tom čase taký populárny, že vznikali turnaje v herniach po celom Slovensku. Jednou z najznámejších bola Storm v Bratislave, kde sa na offline zápasoch stretávali hráči z celej krajiny. Gameri mohli vyhrať vecné ceny či peniaze, čo bolo na Slovensku niečo nevídane – dostal si odmenu za to, že si dobrý v počítačovej hre.

„Pamätám si ako keby to bolo včera. Písal sa rok 1999 a môj starší brat ma zobral (samozrejme nútene) s nim do jednej z prvých pc herní v Bratislave. Bolo to kúsok od nás a je to pravdepodobne najväčší míľnik v mojom živote. Od toho momentu sa mi asi zmenil svet,“ spomína na svoje začiatky s CS Ivan Dev1 Lazarov, niekdajší hráč Counter-Strike 1.6. a dnes streamer hry Counter-Strike: Global Offensive.

Ak si došiel na LAN party, bol si šéf

Dnes, keď čítame, ako sú dotované turnaje vo Fortnite, mávneme len rukou. Už to človeka až tak neprekvapí. Pred 15 rokmi bolo ale vyhrať v hre klávesnicu, myšku či pár slovenských korún niečo nemysliteľné. Usporadúvali sa dva druhy offline zápasov v herniach – nezávislé, do ktorých sa prihlásilo pár 5-členných tímov, alebo turnaje, ktoré boli závislé od výsledkov online ligy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 77628 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ligy Counter-Strike sa hrali a čo boli public servery
  • Čo hrozilo hráčom, ktorí cheatovali
  • Ktorí hráči a tímy boli úspešné a ostatní chceli byť ako oni
  • Ako na svoje Counter-Strike úspechy spomína Ivan Dev1 Lazarov
  • Či naši najlepší hráči dokázali žiť z hrania Counter-Strike
  • Ako a kde sa dá hrať Counter-Strike 1.6 v roku 2019
Domov
Zdieľať
Diskusia