Aj slovenská klasika sa dá upraviť na parádne fitness jedlo. Skús tieto pirohy s lesným ovocím plné bielkovín a vlákniny.
Tradičné slovenské jedlá chutia síce skvele, no kalórie im teda nechýbajú. Dnes sme si pripravili recept na fit sladké pirohy. Na klasickú verziu sa používa zemiakové cesto, no my sme ho vymenili za tvarohovú verziu s kokosovou a celozrnnou špaldovou múkou. Cesto je však veľmi jemné, preto sme neriskovali varenie v horúcej vode a radšej sme využili rúru. Ako náplň sme vybrali lesné ovocie, no môžeš použiť aj lekvár. Posýpku si už taktiež vyber podľa vlastnej fantázie. My sme ich posypali makom a preliali javorovým sirupom a kokosovým olejom.
INGREDIENCIE
pirohy
80g jemného tvarohu
50g celozrnnej špaldovej múky
30g kokosovej múky
1 ČL kypriaceho prášku
sladidlo podľa chuti (stévia)
lesné ovocie (použili sme mrazené)
voda podľa konzistencie (približne 50ml)
posýpka
mletý mak
kokosový olej
javorový sirup
tvaroh
POSTUP
Cesto si pripravíme zmiešaním tvarohu s kokosovou a špaldovou múkou. Pridáme kypriaci prášok, sladidlo podľa chuti a postupne prilievame vodu tak, aby sme získali pevné a nelepivé cesto. To si rozvaľkáme na tenko medzi dvoma potravinárskymi fóliami. Z cesta si vykrojíme kolečko, do stredu dáme lyžičku rozmačkaného lesného ovocia a zcvakneme dohromady strojčekom na pirohy. Ak nemáme strojček tak kolečko preložíme a kraje poriadne uzavrieme prstami alebo vidličkou. Pirohy pečieme 25 minút na 180°C. Podávame ešte teplé s ľubovoľnou posýpkou.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Kalórie: 382
Bielkoviny: 22g
Sacharidy: 64g (z toho vláknina 13g)
Tuky: 5g
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.