Ak nie si zrovna typ na sladké, skús tento vynikajúci quiche (slaný koláč) s tuniakom, mozzarellou a brokolicou. Hodí sa kedykoľvek, či už to budú raňajky alebo večera.
O dezerty na Fitculte rozhodne nie je núdza a tak sme sa rozhodli skúsiť aj niečo iné. Dnešným receptom je quiche, teda slaný koláč. Quiche je pôvodom francúzskym koláčom, základnými surovinami sú zväčša pšeničná múka, maslo, smotana, slaninka a rôzne syry... My sme si recept samozrejme troška upravili, aby obsahoval viac bielkovín a menej kalórií. Na prípravu cesta sme použili celozrnnú múku a ovsené vločky a na výbornú náplň sme zvolili mozzarellu a tuniaka. Nezabúdame ani na mikronutrienty, takže vhod nám padne aj brokolica. Môžeme ho podávať čerstvý z trúby, no perfektne chutí aj vychladený.
INGREDIENCIE
na cesto
100g celozrnnej špaldovej múky
75g ovsených vločiek
2 lyžice olivového oleja
3 lyžice mlieka
100ml vody
1/2 ČL sušenej bazalky
troška soli
na náplň
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (130g)
100g mozzarelly
200g brokolice
2 vajíčka
1 strúčik cesnaku
150ml mlieka
soľ
mleté čierne korenie
provensálske bylinky
POSTUP
Na prípravu cesta len spolu zmiešame všetky ingrediencie. Vzniknuté cesto rozotrieme na dno zapekacej misky (priemer 24cm). Pomôžeme si navlhčenou lyžicou a cesto vytiahneme aj vyššie po krajoch formy. Pečieme 10 minút na 180°C. Zatiaľ si pripravíme náplň. Brokolicu si rozoberieme na ružičky a uvaríme ju nad parou domäkka. Mozzarellu si nastrúhame a zmiešame ju s tuniakom, vajíčkami, roztlačeným cesnakom a mliekom. Zmes dochutíme bylinkami, korením a soľou. Náplň vlejeme do predpečeného korpusu, navrch nadrobno nakrájame uparenú brokolicu a pečieme ďalších 30 minút na 180°C.
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok (celý quiche rozkrájame na 10 častí)
Kalórie: 131
Bielkoviny: 6g
Sacharidy: 14g
Tuky: 6g