Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2016, 13:30
Čas čítania 0:00
Simon K.

Tréningové masky majú jedno využitie, no zlepšenie výkonu to nie je

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Vyzeráš v nich hrozivo, akčne a majú okrem iného zlepšiť výkon. V čom ti pomôžu a v čom nie?

Myslíme si, že väčšina z vás sa už s tréningovými maskami stretla. Ak nie priamo v posilke, tak aspoň skrz sociálne siete, kde niekto vychŕlil motivačný príspevok s fotkou v maske, kde adrenalín a pot pretekal až cez monitor či displej smartfónu. Dnešná téma je teda jasná, ako fungujú a čo spôsobujú? Nadpis ti síce môže našepkať, ale nehovorí celý príbeh, takže poďme na to!

Tréningové masky majú jedno využitie, no zlepšenie výkonu to nie je
Zdroj: www.facebook.com

Všetko sa začalo pravdepodobne vďaka MMA komunite, kedy niečo podobné používal Wanderlei Silva v jednom videu. Ako to už býva zvykom, stačilo málo a ošiaľ bol na svete. Stačilo ešte menej a ošiaľu sa chytili marketéri, ktorí mali ďalší ľahko-propagovateľný produkt pre cieľovú skupinu športovcov.

„Ak chcú špičkoví športovci zlepšiť svoj výkon, trénujú v miestach s vyššou nadmorskou výškou. A práve táto maska simuluje takýto tréning. Po návrate do normálnych podmienok je ich výkon lepší, sú rýchlejší a silnejší.“ - výňatok z jedného e-shopu.

 

Dobre, takže takto. Teraz to bude možno menej zaujímavé a máličko nezrozumiteľné, ale treba to spomenúť. Hypoxia je nedostatok kyslíka. Dôvod, prečo telo fyziologicky reaguje na vyššiu nadmorskú výšku, je kvôli poklesu armoférického tlaku (výmena plynov v pľúcach nastáva skrz pasívnu difúziu). Keď znížime skutočný tlak vzduchu, ktorý prúdi dnu (tzn. že je menej hustý) celkové množstvo molekúl vzduchu v danom objeme (kubický centimeter vzduchu v pľúcach) sa znižuje. Inak povedané sa do krvného riečišťa dostane menej molekúl kyslíka. Nie je to nedostatok vzduchu - je to tlak vstupujúceho vzduchu (čiastočne tlak O2).

Zvyšovaním počtu červených krviniek telo môže maximalizovať množstvo kyslíka vzatého do krvného riečišťa na 1 kubický centimeter vzduchu. Tento proces chvíľu trvá a vyžaduje si stály nízky tlak prostredia na to, aby sa takáto regulácia spustila. Ide o prispôsobenie, ktoré trvá nejaký čas - dni, týždne pri nízkom atmosférickom tlaku. Do tej doby je výkon obmedzovaný. Jednoducho tréning vo vyšších nadmorských výškach môže vyvolať nejaké zmeny, ale do tej doby sa znižuje výkon jednotlivca, takže nadmorská výška môže dočasne negatívne ovplyvniť výkon. Čas pri nízkom tlaku je dôležitejší viac ako stres pri nízkom tlaku. Telo potom reaguje zvyšovaním myoglobínu/hemoglobínu a hustoty kapilár a následne sa zvyšuje transport kyslíka do svalov. Takéto, nazvime to úpravy, by po čase mohli prispieť k nejakým tréningovým výhodám, no ako sme spomenuli, všetko trvá pomerne dlhý čas a hodinový tréning v posilke alebo v ringu s maskou na tvári to rozhodne nie je. Píšeme "mohli prispieť", pretože dokonca ani tu štúdie nehovoria, že jednoznačne prispejú a výsledky sú prinajlepšom zmiešané

Tréningové masky majú jedno využitie, no zlepšenie výkonu to nie je
Zdroj: www.dailymail.co.uk
 

Problém s tréningovou maskou je ten, že je to jednoducho niečo, čo nám sťaží inhalovanie. Tlak vzduchu prichádzajúceho dnu je rovnaký ako klasický atmosférický vzduch a obsahuje množstvo kyslíka pre telo, čo znamená, že v žiadnom prípade nestimuluje spúšťače zvýšenia počtu červených krviniek. A to je to dôležité! Jednoducho nám to iba sťažuje dýchanie, obmedzuje top výkon, pričom ľudí núti míňať energiu na inhaláciu a robí vlastne všetko kontraproduktívne k tréningu. Proste úplný opak. A prečo? Pretože nikto (neberme do úvahy astmatika) nie je limitovaný v rámci športového výkonu skutočným "nedostatkom kyslíka do pľúc" - nie je to vzduch dostávajúci sa do pľúc, ktorého je nedostatok, je to prietok krvi, dodávanie kyslíka a využitie kyslíka, čo je nedostačujúce. My len "cítime" akoby sme museli ťažšie dýchať, pretože "postrádame vzduch", keďže táto senzácia vyvoláva stres v mozgu v dôsledku niekoľkých fyziologických faktorov vrátane systémového stresu a zmeny pH krvi. Jednou z vecí, v ktorej sú elitní atléti dobrí, je kontrolovanie ich dýchania, nie strata energie na lapanie po dychu, ale kontrolovanie rýchlosti nadychovania. Také to "ťažké dýchanie" môže skôr spôsobiť problémy, čo vám potvrdí každý doktor, ktorý pracoval s pacientmi s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Maximálne tým všetkým môžeme zlepšiť náš respiračný systém, kapacitu pľúc a nie Vox či počet krviniek. A toto navyše prakticky nezlepšuje náš výkon pri akejkoľvek intenzite v rámci anaeróbnej či aeróbnej aktivite (teda ak nemáš nejaké ochorenie). Keď chceš čerpať výhody, presťahuj sa na miesto s vyššou nadmorskou výškou a spi tam, ži tam. Nenos masku do fitka, to môžeš rovno sparinga poprosiť pri benčovaní, aby ti priložil vankúš k ústam... a pritlačil.

Možno si spomeniete na armádu a ich tréningy s plynovou maskou, ale toto je našťastie úplne iná záležitosť spadajúca skôr pod formulku "trénuj ako bojuješ" a k takémuto druhu tréningu existujú aj iné, špecifické kompontenty. V takýchto prípadoch je dôležité adaptovať sa ku noseniu niečoho, čo môže mať v bojisku opodstatnené využitie a vďaka adaptácii (teda trénovaniu s niektorým z komponentov) sa zlepšuje hlavne komfort pri nosení.

Kontraproduktivitaneúčinnosť tréningových masiek pri cvičení podporuje niekoľko výskumov. Navyše, aj ten najaktuálnejší z roku 2016:

„Tréningová maska nezabezpečuje respiračné výhody a spôsobuje hypoxémiu pri nosení pri cvičení. Nevznikli prakticky žiadne rozdiely medzi dvomi odlišnými nadmorskými výškami (tie sa dajú nastavovať, pozn. autora) u masky. Len preto, že niečo môže byť použité, neznamená, že by to použité malo byť. Znižovanie záťažovej tolerancie a maximálnej fyzickej výkonnosti znižuje kvalitu tréningu a má negatívny dopad na vytrvalostný športový výkon. Tréningová maska spôsobuje neprimeranú hyperventiláciu, ktorá viedla ku arteriálnej hypoxémii a psychickej nepohode, ale veľkosť týchto prvkov bola malá a nelíšila sa v rámci rôznych konfigurácii tréningovej masky.“

Tréningové masky majú jedno využitie, no zlepšenie výkonu to nie je
Zdroj: ilovesport.fr / bodybuilding.com

 Creed

Tréningové masky majú jedno využitie, no zlepšenie výkonu to nie je
Zdroj: sk.pinterest.com

Niektoré štúdie o takomto type tréningu hovoria, že teoreticky môže nastať zabránenie arterioskleróze (ochorenie tepien), no to asi nebude dôvod, prečo si  100-eurovú vychytávku kupovať, hm? Existuje niekoľko ďalších článkov, výskumov a vyjadrení odborníkov, ktoré hovoria jasnou rečou, že tréningové masky sú len nastolený hype podporený marketingom a nepomáhajú v tom, v čom pomáhať majú. Nanešťastie ľudia budú radšej veriť obrazovým materiálom z filmov ako Creed či Southpaw, ako kontrolovaným výskumom. Spoločnosti dali až priveľké množstvo peňazí na to, aby ich masky zakomponovali do pár záberov a naozaj si niekto myslí, že tieto peniaze odmietli a že si niektorí z tvorcov filmov robil podrobný research toho, či sú tieto masky skutočne prospešné?

Tréningové masky majú jedno využitie, no zlepšenie výkonu to nie je
Zdroj: media.jsonline.com
 

Avšak, tréningové masky ti umožnia vyzerať ako Bane z Batmana a taktiež menej kecať a viac makať, čo môže mať v konečnom dôsledku pozitívny efekt na hypertrofiu. Tak či onak, tieto tréningové masky nesimulujú nadmorskú výšku, ale len človeka naučia úplne nesprávne "vzorce dýchania", zatiaľ čo znižujú intenzitu výkonu, čo je práve úplný opak toho, keď chcete svoj výkon zlepšiť. Ďalšie hľadisko, ktoré treba spomenúť, je to psychologické. Už len nákup a viera v tie slová na e-shopoch hrajú rolu, nie to samotné nasadenie masky na tvár a tréning s pocitom, že sme hardcore ako nikdy predtým. Placebo je silný komponent, o ktorom sme si však písali dávnejšie. 100 eur investuj radšej do niečoho iného.

Domov
Zdieľať
Diskusia