Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2019, 20:26
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Dobrovoľníci vyzbierali 500-tisíc kusov plastového odpadu. Väčšinu z neho tvorili fľaše od Coca-Coly

NEWS COCA-COLA ODPAD PET FĽAŠE
Uložiť Uložené

Firma rebríček vedie už druhý rok po sebe.

19. september bol Dňom čistenia Zeme, ako informuje Science Alert. Do zbierania odpadu sa zapojilo 70-tisíc dobrovoľníkov z vyše 50 krajín, ktorí vyzbierali takmer pol milióna kusov plastového odpadu. Web ale prišiel aj s ďalšími zaujímavými štatistikami. 

Redaktori uvádzajú, že až 40 % z odpadu bolo jasne priraditeľných k výrobcovi pôvodného produktu, napríklad prostredníctvom etikety alebo inej časti.

Na základe tohto faktu tak môžu tvrdiť, že Coca-Cola bola s 11 732 kusmi PET fľaší a iného odpadu najväčším znečisťovateľom životného prostredia, respektíve z prírody zmizlo najviac „jej plastových produktov“.

Dobrovoľníci vyzbierali 500-tisíc kusov plastového odpadu. Väčšinu z neho tvorili fľaše od Coca-Coly
Zdroj: Pixabay.com

Druhý mal byť koncern Nestlé s 4 846 kusmi, pravdepodobne hlavne so svojou širokou paletou minerálnych a balených vôd po celom svete. Trojkou bolo Pepsi (3 362 ks).

Nasledoval Mondeléz, Unilever a Mars, teda už aj obaly od tyčiniek a iných cukroviniek. 

Science Alert tvrdí, že Coca-Cola v tomto rebríčku "vyhrala" už druhý rok po sebe. „Tieto správy dávajú viac dôkazov, že korporácie musia čím skôr reagovať na krízu znečisťovania plastami, ktorú sami vytvorili,“ povedal Von Herbabdez z ekologického hnutia Break Free From Plastic, teda niečo ako Zbavme sa plastu. 

Dobrovoľníci vyzbierali 500-tisíc kusov plastového odpadu. Väčšinu z neho tvorili fľaše od Coca-Coly
Zdroj: Unsplash.com

Na výsledky sa však dá pozrieť aj z opačnej strany. Coca-Cola je jednou zo svetovo najúspešnejších značiek, je teda logické, že má v obehu viac fliaš než menej známi výrobcovia. A vo finále sú to, samozrejme, bežní ľudia, ktorí jej fľaše vyhodia do prírody, namiesto špeciálne určených nádob. 

„Z celkového množstva plastov vyrobených od 60. rokov sa celosvetovo podarilo zrecyklovať len 9 %, zvyšok bol spálený, zakopaný na skládkach alebo ponechaný v prírode,“ dodáva BFFP. 

Odporúčané
Coca-cola vyvíja plastové fľaše z morského odpadu Coca-cola vyvíja plastové fľaše z morského odpadu 16. októbra 2019, 11:01

Coca-Cola však len v októbri predstavila iniciatívu, v rámci ktorej chce niektoré fľaše vyrábať z odpadu objaveného na dne oceánov a do roku 2030 by chcela vyzbierať a zrecyklovať taký objem plastov, ktorý bude ekvivalentný počtu celosvetovo predaných fľaší. 

Domov
Zdieľať
Diskusia