Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2016, 12:03
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš

FILMY A SERIÁLY MR. ROBOT
Uložiť Uložené

Nahliadnite spolu s nami na pľac jedného z najlepších seriálov súčasnosti.

Naše výbery zaujímavostí zo seriálov (ktoré si môžeš prečítať po kliknutí na toto vlákno) sa u vás stále tešia pomerne vysokej obľube, takže v našom pravidelnom mesačnom intervale vám aj v septembri prinášame možnosť nahliadnuť na pľac jedného z najlepších seriálov, aké v súčastnosti môžeme sledovať. Reč je o vynikajúcom Mr. Robotovi z dielne Anonymous Content (zastrešili seriálové pecky ako The Knick či oscarové snímky Spotlight a The Revenant s DiCapriom) a USA Network. Seriál nám predstavil mladého Elliota Aldersona (Rami Malek), ktorý má problém nadväzovať vzťahy s ľuďmi. Má pocit, že s okolitým svetom dokáže komunikovať iba takým spôsobom, že hackuje ich zariadenia. Pracuje v bezpečnostnej službe, kde ale logicky musí skrývať svoj skutočný talent, ktorý tkvie v presnom opaku jeho práce. Kolotoč udalostí sa spustí po tom, čo ho osloví tajná hackerská organizácia FSociety, aby sa s jeho pomocou pokúsili zničiť nadvládu jedného percenta najmocnejších ľudí na planéte, ktorí údajne ovládajú beh dejín. Pokiaľ ste sa dočítali do tohto bodu a seriál ste nevideli, musíme vás zastaviť. Nepokazte si zážitok tým, že si prečítate spoilery z prvej a časti druhej série. Radšej si dobehnite zameškané a potom sa vráťte. My ostatní sa pustíme do odkrývania zaujímavostí, ktoré sme pre vás zozbierali naprieč internetom (kontakt na tvorcu Sama Esmaila ešte bohužiaľ nemáme).

Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš
Zdroj: www.usanetwork.com

Ako vždy, aj teraz začneme hlavným predstaviteľom Elliota, Rami Malekom. Tvorca Sam Esmail sa spolu s producentmi dlho nevedel rozhodnúť, kto by mal stvárniť najdôležitejšiu postavu seriálu. Aby ste si vedeli predstaviť ich nerozhodnosť, pred finálnym výberom sa tvorcovia rozhodovali až medzi 164 rôznymi hercami. Kartami nakoniec zamiešala Esmailova priateľka Emmy Rossum, ktorá mu po zhliadnutí seriálu The Pacific odporučila práve Maleka. Aby ale nielen Rami, ale aj celé osadenstvo seriálu vrátane jeho tvorcu pripravili na nakrúcanie, všetci museli poctivo chodiť na semináre o hackovaní. Aby toho ale nebolo málo, hlavná postava má pri nakrúcaní vždy po ruke inštruktora, ktorý pripravuje scény programovania tak, aby vyzerali čo najdôveryhodnejšie. Ide o Michaela Bazzella, ktorý má hackerskú minulosť a desaťročné skúsenosti v boji proti kyberzločinu. Mimochodom, čo sa Elliotovho obliekania týka, ide o kúsky z Malekovho šatníka, keďže čierna mikina patrí k jeho najobľúbenejším kúskom.

Odporúčané
Recenzia: Mr. Robot a jeho geniálne finále v poslednej 4. sérii Recenzia: Mr. Robot a jeho geniálne finále v poslednej 4. sérii 26. decembra 2019, 15:26

Na rad prichádza druhá hlavná postava čoby Elliotove alter ego v podobe jeho otca. Toho stvárnil Christian Slater a na pľaci to rozhodne nemal ľahké. Herci, vediac pravdu, že postava je len v Elliotovej hlave majú počas nakrúcania striktne zakázané pozerať sa Mr. Robotovi do očí či akokoľvek inak reagovať na Slaterove slová. Teda vždy, keď jeho otec rozpráva, počuje ho iba Elliot, respektíve je to v skutočnosti práve on, z ktorého úst slová vychádzajú. V reálnom živote by ale Christian Slater nemohol byť otcom Ramiho Maleka. Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, medzi hercami je len jedenásťročný vekový rozdiel. Rami má už 35 rokov a Carly Chaikin, predstaviteľka jeho sestry Darlene, 26. 

Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš
Zdroj: www.usanetwork.com

V prvej epizóde toho nájdeme na rozoberanie viac než dosť, aj keď by sa vám to na prvý pohľad vôbec nemuselo zdať. Na začiatok spomeňme Elliotovu rybičku, ktorá dostala meno Qwerty, a teda názov podľa prvých písmen na americkej počítačovej klávesnici (tá slovenská je zvyčajne v tvare qwertz). Takisto hneď od prvého dielu sme mohli vidieť, že všetky príkazy naprieč seriálom sú vymyslené. Napríklad keď Elliot volal Michaelovi (Armand Schultz), aby o ňom zistil čo najviac informácií, ktoré potom použil vo svojom slovníkovom útoku. Slová oddeľoval bodkočiarkou, ktorá ale ukončuje príkaz a teda každé ďalšie slovo nedáva pri útoku žiadny zmysel a neprebehol by správne. Aby sme ale uviedli veci na pravú mieru, všetko hackovanie v seriáli je reálne uskutočniteľné (ako nám prezradila nultá epizóda druhej série), no tvorcovia tohto obsahu ho zámerne upravujú v niektorých bodoch tak, aby sa divák po zhliadnutí úspešne nepokúsil páchať nelegálnu činnosť. Ako príklad uvedieme opäť prvú epizódu, kedy Elliot vytiahne na papieri napísanú IP adresu 218.108.149.373. V reálnom svete však v takomto znení existovať nemôže a chyba bola vložená zámerne kvôli bezpečnosti. A skoro by sme zabudli, v pilote taktiež môžete vidieť aj režiséra Sama Esmaila, konkrétne v metre, kde Elliot prvýkrát narazí na Mr. Robota.

Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš
Zdroj: www.usanetwork.com

Celá FSociety je inšpirovaná skupinou Anonymous, to ste si pravdepodobne domysleli už dávno. Zatiaľ čo skutočná hackerská skupina používa na svoje krytie masku z filmovej adaptácie komiksov V ako Vendetta, FSociety si ju prepožičala zo snímky The Careful Massacre of Bourgeoisie. Tú sme mali možnosť vidieť v štvrtej epizóde druhej série, kedy ju Darlene a Elliot spolu sledovali. Pokiaľ ale už hádžete do vyhľadávača názov filmu, musíme vás zastaviť. Ide o Esmailovu paródiu na skutočnú snímku The Discreet Charm of the Bourgeoisie z roku 1972, ktorú režisér považuje za jeden z jeho najobľúbenejších filmov všetkých čias.

Odporúčané
Posledná séria Mr. Robot sa naplno odhaľuje v tajomnom traileri. Kedy sa dočkáme premiéry? Posledná séria Mr. Robot sa naplno odhaľuje v tajomnom traileri. Kedy sa dočkáme premiéry? 28. augusta 2019, 12:55

Prvá séria bola zameraná na postupnú deštrukciu postavenia spoločnosti E Corp. Jej logo sa nenápadne podobá na logo spoločnosti Enron. Samozrejme, „E“ vám možno skôr pripomína to, aké mala firma Dell v starom logu, no Enron má zaujímavú minulosť. Spoločnosť totiž skrachovala v roku 2001 po tom, čo sa na verejnosť dostali informácie o daňových podvodoch a podvádzaní ľudí. To sa nám na E Corp celkom podobá, nie? Taktiež dátové centrum Steel Mountain nevzniklo len v hlave tvorcov. Je inšpirované centrom s podobným názvom Iron Mountain, ktoré sídli v Pensylvánii. Nachádza sa 60 metrov pod zemou v umelo vytvorenom jaskynnom komplexe bývalého vápencového lomu. Tomu hovoríme bezpečnosť dát.

Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš
Zdroj: www.usanetwork.com

A v akom jazyku sa to teda rozprávali Tyrell Wellick (Martin Wallström) s manželkou Joannou (Stephanie Corneliussen)? Zatiaľ čo on na ňu hovorí švédsky, ona odpovedá dánsky. Krásny vzťah však? Mimochodom, všimli ste si, že naprieč prvou sériou nebola preložená iba jedna jediná ich veta. Tú povie Joanna Elliotovi s nie príliš príjemným úsmevom na tvári, no ten jej nerozumie. Ide o vetu „Hvis du har gjort ham noget, så slår jeg dig ihjel“, ktorú by sme voľne so slovenčiny mohli preložiť ako „Pokiaľ mu niečo urobíš, zabijem ťa.“

Schválne, viete, aká je najobľúbenejšia hudobná skupina tvorcov seriálu? Nie? Odkazov ste mohli nájsť neúrekom. Elliotova zbierka „CD albumov“ obsahuje takmer všetky LP-čka skupiny Pink Floyd. Samozrejme, to by mohla byť len náhoda, no v jednej epizóde prvej série môžeme nášho hlavného hrdinu vidieť pri hrnčeku s motívom Dark Side of the Moon, v inej zase ako o kapele rozpráva, no a pokiaľ sa ti stále máli, tak Elliotova terapeutka Krista má na stole tiež hrnček s logom skupiny. Dosť veľa náznakov, nemyslíš?

Videli ste niekedy snímku True Romance? Pokiaľ nie, navnadíme ťa menami ako Quentin Tarantino v role scenáristu či Hans Zimmer ako skladateľ. Určite si na film niekedy nájdi čas. Pre nás je ale teraz dôležité, že v ňom hral Christian Slater (Mr. Robot). V jednej scéne ide v zábavnom parku v New Yorku na horskú dráhu s postavou, ktorá sa volá Elliot. V seriáli zase môžeme vidieť, ako ide do toho istého parku na ruské koleso. A s kým? S postavou menom Elliot. Celkom milá narážka na kvalitný film z roku 1993.

Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš
Zdroj: www.usanetwork.com

To, že Elliot ani zďaleka nie je v poriadku vám asi vysvetľovať nemusíme. Tak isto ste si už všimli, že seriál ponúka mnoho odkazov. Jeden z nich dokonca aj na počítačovú hru Until Dawn. Pokiaľ ste ju niekedy hrali, tak viete, že Rami Malek sa stal predlohou pre postavu Josha. Pokiaľ o nej počuje prvýkrát a neviete, čo si zahrať, hra je ovešaná okrem iných aj cenou BAFTA za najlepšiu britskú hru, takže vám ju odporúčame. Čo je podstatné vedieť, postava Josha začne v hre šalieť a strácať pojem o svete po tom, čo začne hrať interpretácia skladby Frere Jacques. V seriáli, v jednej z halucinácií/spomienok spieva malé dievčatko práve túto pieseň. Šialené, čo? Ďalší odkaz na počítačovú hru dorazil len pred pár hodinami, kedy sme v desiatej epizóde druhej série mohli vidieť, ako sa Joannin poskok počas nákupu počítačovej techniky hrá hru Watch Dogs. A tá je celá o hackovaní, takže by nás asi vôbec neprekvapilo, keby bola Elliotova obľúbená. Aby tých odkazov nebolo málo, pridáme ešte jeden na kultové Pulp Fiction. Práve na tento film berie v spomienke otec Elliota. Ten na jednu z otcových otázok odpovedá „No, I'm pretty far from ok.“ Ide samozrejme o narážku na samotný film, kedy v jednej scéne Marcellus Wallace odpovedá Butchovi „No, I'm pretty fuc*ing far from ok.“

Radi by sme sa vrátili k šialenému úvodu jednej z epizód druhej série, v ktorej sme dokonca mohli vidieť Alfa (viac sme sa tejto úvodnej dvadsaťminútovke venovali v samostatnom článku). Bolo úžasné sledovať pozitívnu tvár Mr. Robota a tvorcovia to celé poňali úplne geniálne. Esmail a celý tím okolo seriálu pri tvorbe hľadali ľudí naprieč Spojenými štátmi, ktorí sa aktívne podieľali na tvorbe sit-comov v období 80. a 90. rokov. Zohnali si staré kamery na pásky s úzkym formátom a začali nakrúcať. Výsledok bol viac než fantastický. Aby toho nebolo málo, vo flashbacku sa Elliota jeho otec opýta, či chce sledovať film Timecop (1994) alebo Stargate (1994). Gloria Reuben (terapeutka Krista Gordonová) si v snímke Timecop zahrala. 

Zaujímavostí zo seriálu je skutočne mnoho, takže natlačiť ich všetky do textu vyššie je logicky úplne nemožné. Vybrali sme preto ešte zopár, ktoré uvedieme len v bodoch:

  • Operačný systém, ktorý Elliot a celé osadenstvo využíva 99% času v seriáli je Linux/Unix. Počítač, ktorý mal Elliot doma, bežal na verzii Kali Linux spolu s Gnome Desktop.
  • Zatiaľ čo názvy epizód prvej série majú koncovky video file (.flv, .mov), tá druhá zase používa encrypted file (.tc, .fve, .axx)
  • Darlene a Elliot využívajú na tvorbu hackov a vírusov programovacie jazyky Python a Ruby.
  • Nakrúcalo sa na Manhattane, Coney Islande a Kensington Brooklyne.
  • Písmo loga seriálu vzniklo v Yagi Double fonte, známom aj ako SEGA font.
  • Craig Robinson bol do role Raya obsadený po tom, čo Esmail vidiel v súkromí prvý zostrih snímky Morris from America (2016).
  • Mark Zuckerberg Elliot má páskou prelepenú kameru na notebooku, pretože vie, aké jednoduché je ju hacknúť. V seriáli na to doplatila Angela, ktorú sledoval Cisco po tom, čo do svojho prenosného počítača vložila jeho CD.
  • V predposlednej epizóde prvej série, kedy Elliot zistí, že Mr. Robot je čisto iba v jeho hlave, hrá v pozadí klavírna verzia skladby Where is My Mind od Pixies. Pokiaľ ste si pri jej počutí okamžite nespomenuli na Fight Club, prípadne si ho dokonca nevidel, mal by si sa hanbiť.
  • Premiéra poslednej časti prvej série sa musela presúvať o týždeň. Dôvod? V deň premiéry vo Virginii útočník zastrelil v priamom prenose kameramana a reportérku. Keďže niečo podobné sme videli aj v seriáli, presunutie sa zdalo ako najrozumnejší nápad. 
  • Na záver niečo, čo poteší bratov Čechov, v šiestej epizóde sa objaví antivírus Avast.
Elliotove hackovanie je autentické alebo čo o seriáli Mr. Robot (možno) ešte nevieš
Zdroj: www.usanetwork.com

To je od nás pre tentokrát všetko. Odporúčame vám navštíviť stránky seriálu, ktoré sú skvelým spôsobom spracované vo forme príkazového riadku. O ktorom seriáli by ste si chceli prečítať nabudúce? Podeľte sa o tom s nami v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia