Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2018, 19:48
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Filmová adaptácia Metro 2033 sa ruší. Tvorcovia chceli hollywoodsky príbeh a nefungovalo to

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Práce prebiehali už od roku 2016, no teraz sa všetko hodí do koša. Vzhľadom na zmeny, ktoré by fanúšikov čakali, je to možno aj lepšie.

Fanúšikovia úspešnej knihy a videohry Metro 2033 mali donedávna dôvod na radosť, keďže ich obľúbenú hru si všimli v Hollywoode. Práce na filmovej adaptácii začali už v roku 2016 a snímku malo do kín dostať štúdio MGM. Hra vychádza z románu Dmitrija Gluchovského, o ktorú sa mal opierať aj samotný film.

Práce na ňom však boli zastavené a práva sa tak vrátili Gluchovskému. Hlavným kameňom úrazu bolo, že scenárista F. Scott Frazier sa snažil príbeh „poameričtiť“ a presunúť dej z Moskvy do Washingtonu DC. 

Knižný aj herný príbeh sa pritom odohráva v Moskve. Po nukleárnej vojne, ktorá premenila Rusko a celú planétu na ruiny. V zničenom hlavnom meste prebiehajú boje medzi komunistami a nacistami, ako aj medzi preživšími navzájom. Okrem toho sa ulicami potulujú aj tajomné bytosti známe ako Dark Ones.

Prenesenie do amerických reálií nemalo podľa Gluchovského šancu fungovať. „Vo Washingtone DC nefungujú nacisti, komunisti ani Dark Ones,“ poznamenal spisovateľ a dodal, že chceli Dark Ones zmeniť na nevýrazné beštie a príbeh, ktorý mal varovať pred nebezpečenstvom xenofóbie, skrátka nefungoval.

Gluchovský dodal, že filmári zmenili jeho dielo na generické akčné sci-fi. Pri týchto plánoch producentov si ťukal na čelo nielen spisovateľ a jeho čitatelia, ale aj hráči hier Metro 2033 a Metro: Last Light.

Zasadenie príbehu do ruských reálií je úplne kľúčové a pokiaľ to chceli tvorcovia radikálne meniť, tak je možno lepšie, že sa žiadnej adaptácie (aspoň zatiaľ) nedočkáme. Producenti to Gluchovskému pritom vysvetlili pomerne trápne: chceli do príbehu napchať americké reálie preto, lebo Američania radi pozerajú filmy o sebe.

metro
metro Zdroj: 4A Games/THQ

To je možno pravda, ale zase by to išlo úplne proti duchu predlohy a hier. Gluchovský je však podľa svojich slov stále optimistom a verí, že v budúcnosti sa filmovej adaptácie predsa len dočkáme. Ďalší diel v hernej sérii Metro Exodus môže podľa neho predstaviť tento svet ešte širšej skupine divákov. Hráči sa ho dočkajú 22. februára (únor) 2019.

Domov
Zdieľať
Diskusia