Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2019, 13:11
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Pašerák od Clinta Eastwooda je príjemnou rozlúčkou hereckej a režisérskej ikony. Na zadok ťa však neposadí (Recenzia)

Pašerák od Clinta Eastwooda je príjemnou rozlúčkou hereckej a režisérskej ikony. Na zadok ťa však neposadí (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY CLINT EASTWOOD THE MULE
Uložiť Uložené

Clint Eastwood (údajne) naposledy pred kamerou.

Clint Eastwood je neuveriteľný zjav. Za pár mesiacov oslávi 89.(!) narodeniny a namiesto toho aby si užíval zaslúženého dôchodku, točí jeden film za druhým. Iste, nie každý jeho titul je úplná bomba, no to tvorivé nasadenie je stále obdivuhodné. Tentoraz sa navyše po šiestich rokoch vracia aj pred kamery. 

Earl Stone (Clint Eastwwod) je zlomený človek. Už dávno prišiel vlastnými chybami o rodinu a tentoraz už aj o majetok. Jeho zúfalú situáciu vyrieši náhodná ponuka byť pašerákom drog. Svojim svojským prístupom si získa sympatie takmer celého gangu a začína si užívať zarobených peňazí.

Na jeho stopu sa však už pomaly dostáva skúsený agent (Bradley Cooper) a metódy starého muža nie sú každému z drogového kartelu po vôli. Je jasné, že situácia sa čoskoro zvrtne a do hry vstúpi nielen strach z väzenia, ale aj o vlastný život.

Pašerák je filmom, pri ktorom je od prvých pár sekúnd jasné, že ho točil Clint Eastwood. Nikam sa neponáhľa, pôsobí uvoľneným dojmom a každá minúta je príjemná na sledovanie. 

mule
mule Zdroj: Warner Bros.

Aj keď sa tentoraz kvalitatívne nepohybujeme na úrovni Nezmieriteľných, Dokonalého sveta alebo Million Dollar Baby, ide o veľmi dobre odvedenú prácu a k tvorivým prešľapom majstra (a že ich nebolo málo) má ďaleko. 

Odporúčané
10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 25. septembra 2021, 14:30

Problém však môže nastať v očakávaniach. Pokiaľ máš z popisu deja pocit, že ide o strhujúci thriller, ostaneš pravdepodobne sklamaný. Dramatické hrany sú otupené takmer na maximum a cieľom je najmä atmosféra a vyslovovanie myšlienok.  

Celý film je prekvapivo odľahčený a ide v podstate o pohodovú feel good záležitosť. Niečo ako trochu prepálenejšia verzia Babího léta. Navyše sa tu pohybujeme na pôde príbehu inšpirovaného skutočnými udalosťami, takže je jasné, že Earl nebude vo finále obojručne v spomaľovačkách strielať členov drogového kartelu. 

Filmársky veterán vie, čo je v živote dôležité a nebojí sa o týchto veciach úprimne rozprávať. A tými vecami nie sú moc, peniaze ani priazeň žien. Najdôležitejšia je nakoniec vždy rodina. A pokiaľ to znie sentimentálne, netreba sa obávať. Táto výpoveď nepôsobí silene. 

mule
mule Zdroj: Warner Bros.

Je tomu najmä kvôli sympatickému hereckému výkonu samotného pána režiséra. Jeho hrdina nie je žiadny svätúšik. Je iba človekom, ktorý si začína na sklonku života uvedomovať, o čo všetko prichádzal. Táto premena je uveriteľná a aj napriek všetkým svinstvám, ktoré Earl napáchal (a že ich nebolo málo), si dokáže získať divácku priazeň. 

Zo zvyšku obsadenia stojí za zmienku najmä Bradley Cooper. Jeho charakter je v jednom smere k svojmu protivníkovi podobný, no na tej druhej má stále v sebe pocit zodpovednosti. Cooper túto polohu predal, aj napriek malému priestoru, viac než adekvátne.

Odporúčané
Kedy dorazia dve ďalšia pokračovania Kingsman a Tiché miesto 2 s Cillianom Murphym? Kedy dorazia dve ďalšia pokračovania Kingsman a Tiché miesto 2 s Cillianom Murphym? 28. mája 2019, 5:00

Ďalšie hviezdy nedostávajú priestor, aby predviedli niečo zaujímavé a nikto sa ani netlačí dopredu. Evidentne si nikto nechce vo svoj prospech kradnúť hereckú rozlúčku svojho kormidelníka. 

Formálne ide o tradične Eastwoodovsky starosvetskú záležitosť. Ako som už spomínal vyššie, tak tempo je pomalé, hudba sa ozýva v okamihoch až keď je potrebná a ani kamera sa nesnaží o nič prevratného. Proste elegantný old school, ktorý ťa takmer bez zaváhania prevedie za ručičku svojim príbehom a v závere si presne tam, kde ťa tvorcovia chcú mať. 

mule
mule Zdroj: Warner Bros.

Teda ak nemáš problém sa naladiť na rovnakú vlnu ako oni. S tým úzko súvisia aj generačné rozdiely akcentované najmä skrz mobily, internet a politickú korektnosť. Nefunguje to tu tak bezchybne ako v Gran Torine a z Pašeráka sa rozhodne nestane podobná instantná klasika (minimálne kvôli nie úplne ideálnemu scenáru). Mnoho scén ale vyčarí úsmev na tvári. 

Ak si na základe niektorých tvrdení získal pocit, že ide o komédiu, nie je tomu tak. Stále je tu množstvo niekoľko dramaticky vďačných situácií, ale v prvom rade sa tu hrá na atmosféru. Takú, kde si užívaš koniec života a nerobíš si s ničím starosti. Ani keď po tebe ide polícia, banda grázlov a v kufri auta máš drogy za 12 miliónov. 

Odporúčané
87-ročný pašerák, ktorý pre kartel El Chapa prevážal stovky kíl kokaínu. Zarobil aj viac ako 1 milión dolárov ročne 87-ročný pašerák, ktorý pre kartel El Chapa prevážal stovky kíl kokaínu. Zarobil aj viac ako 1 milión dolárov ročne 14. januára 2019, 9:46

Pašerák je dôstojným návratom k lúčeniu sa jednej z najväčších ikon strieborného plátna. Súčasnej generácii odchovanej komiksovkami možno veľa nepovie (a nejeden z vás sa pravdepodobne bude nudiť), no väčšine fanúšikov Clinta Eastwooda urobí radosť. 

Mojich sedem z desiatich je tak prienikom pre nostalgikov so súčasnou cieľovkou multiplexov. Nejde o žiadne prevratné dielo, no vidieť  ešte raz predstaviteľa Dirty Harryho a pištoľníka bez mena na veľkom plátne mnohých poteší. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia