Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2019, 20:39
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý

ŠPORT BEH NIKE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Podobné technologické vylepšenia zrejme nebude možné zakázať.

Keňan Eliud Kipchoge sa pred dvoma týždňami navždy zapísal do histórie. Vo Viedni totiž zabehol maratón (42,195 km) pod dve hodiny. Čas 1:59,40 bol pritom dlho považovaný za nemožný. 

Jeho beh však nemôže byť uznaný za svetový rekord, Kipchogemu sa totiž dostalo výdatnej pomoci od 41 tempárov, ktorí sa pred ním striedali v poskytovaní závetria a nechýbala ani elektronika s laserom naznačujúcim potrebné tempo priamo na asfalt.

Nehovoriac o trati, ktorá bola takmer úplne rovná, s dvoma zmenami smeru a v špeciálnom časovom pásme, aby Kipchoge netrpel jet-lagom pri lete z domovskej Kene. Reálnych súperov by si na štarte tiež nenašiel.

Odporúčané
Rekordne zabehnutý maratón bol podvod, tvrdia niektorí bežci. Útočia na výrobcu tenisiek Nike, ktorý je údajne na vine Rekordne zabehnutý maratón bol podvod, tvrdia niektorí bežci. Útočia na výrobcu tenisiek Nike, ktorý je údajne na vine 18. októbra 2019, 12:54

Rekordný beh tak môžeš považovať za výbornú ukážku toho, čo dokáže trénované ľudské telo, ale aj poriadnu PR akciu Ineosu a výrobcu tenisiek Nike. 

Práve model ZoomX Vaporfly NEXT% vraj poskytuje nepovolenú výhodu a viacerí bežci požadujú jeho zákaz. Web Highsnobiety zverejnil podrobnejšiu analýzu a poľa názoru jedného z ich redaktorov je všetko v poriadku. Vysvetlenie je však kuriózne.  

Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý
Zdroj: Jed Leicester/ The INEOS 1:59

Spomínané tenisky majú v podrážke špeciálny karbónový plát a komory naplnené tekutinou. Ich hlavnou funkciou by malo byť tlmenie dopadov, no zrejme aj zvyšovanie stability a pomoc pri odraze nohy od zeme. 

V pravidlách atletickej IAAF sa píše, že topánka „nesmie poskytovať neférovú pomoc alebo výhodu“. Všimni si hlavne slovo "neférovú", nie "nepovolenú".

Keďže sú tenisky bežne dostupné v obchodoch, beh na nich nemá byť neférový - kúpiť si ich totiž môžu aj konkurenti. Navyše, na niektorej z generácií Vaporfly NEXT je už aktuálne zabehnutých minimálne 5 najlepších časov histórie, vrátane platného maratónskeho rekordu Kipchogeho 2:01,39. Prípadný ban by tak spravil v doterajších výsledkoch pekný vietor. 

The Guardian tiež naznačuje, že špeciálna komisia už smeruje k záveru, podľa ktorého tenisky neposkytujú žiadnu motorovú pomoc a mali by teda byť vyhlásené za legálne. Jediným pohonom má byť stále človek, hoci by aj s návratom energie pomáhala špeciálna pružiaca podrážka. 

Podľa Amby Burfoota píšuceho pre New York Times sa navyše zrejme nedá zabrániť tomu, aby v budúcnosti niekto nepriniesol ešte hrubšiu podrážku s ešte dokonalejším pružením. 

Highsnobiety však správne pripomína aféru z plávania. Speedo pred olympiádou v Pekingu 2008 predstavilo špeciálne celotelové plavky, ktoré stanovili 24 z 25 rekordov prekonaných na vtedajších hrách.

Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý
Zdroj: TASR / AP

Plavecká asociácia FINA rekordy ponechala v platnosti, celotelové plavky však úplne zakázala. Väčšina rekordov z roku 2008 je dnes už aj tak prekonaná, s výnimkou rekordov, pri ktorých bol slávny Michael Phelps

Domov
Zdieľať
Diskusia