Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2019, 16:52
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Čakáme od šiestej rána, ľudia sa predbiehajú, je ich tu asi 100. Rad na obrazy Čiernych dier prechádzal cez tri ulice

Čakáme od šiestej rána, ľudia sa predbiehajú, je ich tu asi 100. Rad na obrazy Čiernych dier prechádzal cez tri ulice
Zdroj: Kristína Rohalová pre REFRESHER
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Grafiky Čiernych dier stoja 25 €, neskôr sa však predávajú aj za niekoľko stoviek.

Na Palisádach bolo dnes od skorého rána rušno. Ľuďom nevadilo stáť ani niekoľko hodín v dlhom rade na 8 nových a exkluzívnych grafík od projektu Čierne diery, ktoré sa okolo deviatej predávali v rámci Dobrého trhu na Panenskej ulici v Bratislave. Predaj bol kvôli nesmiernemu záujmu začatý ešte o niečo skôr, ako bolo v pláne.

Projekt Čierne diery založila skupina ľudí približne pred 5 rokmi. Ich snahou je popularizovať priemyselnú architektúru a zabudnuté miesta Slovenska. Cestujú po krajine, fotia, píšu články, občas sprevádzajú turistov, tvoria umelecké grafiky, mapy a vydali aj vlastný časopis. Viac sa o projekte dozvieš v rozhovore na našom webe.

Odporúčané
Čierne diery objavujú skryté krásy Slovenska: Ľudia majú radi príbehy, hovorí spoluzakladateľ Martin Lipták (Rozhovor) Čierne diery objavujú skryté krásy Slovenska: Ľudia majú radi príbehy, hovorí spoluzakladateľ Martin Lipták (Rozhovor) 23. augusta 2017, 14:37

Práve umelecké grafiky sú pre ľudí jedným z najlákavejších výtvorov Čiernych dier. Pri príležitosti otvorenia tohtoročnej slávnosti Dobrý trh na Panenskej ulici vyšlo až 8 nových grafík: Zehnhaus, Hotel Kyjev, Design Factory, Trizuljakova socha, Panenská ulica, Miletička, Slovenský národný archív a Srdce Palisád.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čierne diery (@ciernediery),

Ide o limitovaný počet kusov. Jeden stojí 25 eur, avšak ich hodnota je omnoho väčšia. Z druhej ruky sa totiž diela predávajú aj za stovky eur. Čierne diery už dávnejšie avizovali predaj ich grafík, konkrétne v troch dátumoch na troch rozličných miestach. Po augustovej Novej Cvernovke prišiel čas aj na septembrový Dobrý trh.

Čakanie v dlhom rade už od rána

Prví záujemcovia prišli na Dobrý trh už pred šiestou hodinou ráno. Keďže nové grafiky pobláznili množstvo Bratislavčanov, rozhodli sme sa niektorých ľudí čakajúcich v rade osloviť a opýtať sa, odkedy tam čakali, akú grafiku si kúpili, prečo je kvôli tomu taký ošiaľ a či si majú v pláne obraz nechať alebo predať za viac.

„Je tu hrozne veľa ľudí a stále prichádzajú noví. Ja som prišla asi o 6:30 a pred nami bolo asi 50 ďalších. O ôsmej bol už rad cez tri ulice. Mnohí si zobrali aj kempingové stoličky. Najhoršie na tom je, že niektorí prišli neskôr a potom sa snažili pred nás predbehnúť,“ opisuje čakanie v rade Kristína.

Rad čakajúci na grafiky prechádzal až cez tri rôzne ulice

Čakáme tu od šiestej rána, ľudia sa predbiehajú, je ich tu asi sto, tvrdia záujemcovia o grafiky Čiernych dier
Čakáme tu od šiestej rána, ľudia sa predbiehajú, je ich tu asi sto, tvrdia záujemcovia o grafiky Čiernych dier Zdroj: Kristína Rohalová pre REFRESHER

Kristína odhadovala, že v rade je minimálne sto ľudí a tvrdila, že stále pribúdajú. Obrovský rad čakajúci na grafiky dokonca prechádzal až cez tri rôzne ulice. Začínalo to Panenskou, kde sa samotný trh nachádzal, prechádzalo cez Koziu a siahalo až po dlhočíznu ulicu Palisády I.

Záujemkyne sme sa opýtali, na ktorú grafiku má najväčší zálusk. „Ja som si šla hlavne po Miletičku. Najväčší záujem bol asi práve o ňu a Hotel Kyjev. Ale všetky grafiky boli nádherné, je to dosť subjektívne,“ odpovedala.

Grafiky sa resellujú aj za stovky eur

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69260 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Za koľko eur kúpil obraz Čiernych dier neznámy dôchodca
  • Ako a kde si medzi sebou vymieňajú nadšenci umenia jednotlivé obrazy
  • Prečo je kvôli grafikám taký ošiaľ
  • Čo si o dlhom rade myslí foodbloger Čoje, ktorý tam stál tiež
  • Koľko hodín čakal Čoje v rade a čo má v pláne urobiť s obrazmi
Domov
Zdieľať
Diskusia