Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2019, 17:25
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovák Jaro vloguje svoj život v Číne: Kupovali sme si tu aj Horalky, kolega kvôli kreditovému systému nechcel prebehnúť cez cestu

REFRESHER ČÍNA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Jara vyslal do Číny zamestnávateľ a na svoj život v Ázii sa nesťažuje. Prezradil nám, ako vníma tamojšiu spoločnosť a čo by odtiaľ priviezol na Slovensko.

Ako by si zareagoval, keby ti tvoja firma ponúkla presun na vedúcu pozíciu do Číny? Jaroslav Kurťak mal takú možnosť pred niekoľkými rokmi a nezaváhal. Zbalil seba aj svoju rodinu a vydali sa na let do ďalekej krajiny, kde zakotvili v obrovskom Šanghaji. Mali veľké očakávania, veď na Slovensku sa o Číne porozpráva množstvo vecí, a všetky nutne nemusia byť pravdivé.

Jaro sa po čase rozhodol svoj život v Číne zaznamenávať na kameru, a tak si založil vlastný YouTube kanál, kde dnes pridáva zaujímavé momenty na týždennej báze. Raz ukazuje nakupovanie žiab v čínskom Carrefoure, inokedy zase informuje o čínskych technologických vychytávkach alebo si vychutnáva sviečkovú v českej reštaurácii priamo v Šanghaji. A aktívny je aj na svojom Instagrame.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Jaro presťahoval zo Slovenska do Číny
  • V ktorom byte najskôr po príchode zakotvil
  • Kde si v Šanghaji vychutnáva plzenské pivo či sviečkovú
  • Koľko zarábajú pracovníci v Číne
  • Ako sa prejavuje kolektívne myslenie Číňanov
  • Do akej miery vníma cenzúru zo strany čínskej vlády
  • Kedy sa stretol s kreditovým systémom občanov


Do Číny si sa presťahoval, pretože ťa k tomu doviedla práca. V akej firme pracuješ a čo robíš?
Šiel som dobrovoľne. Od firmy, pre ktorú som pracoval na Slovensku, som dostal pracovnú ponuku odísť do Číny. V tom čase tam stavali novú pobočku a výrobný závod. Ponuka ma veľmi zaujala, tak som ju vzal. Pracujem v oblasti strojárstva, konkrétne výroby vstrekolisov. A v Číne vediem oddelenie projektového manažmentu pre vstrekolisy.

Aké boli tvoje prvé reakcie, keď ti bolo oznámené, že by si sa mal sťahovať do Číny?
Nadšenie bolo mojím prvým dojmom.

Slovák žije v Číne
Slovák žije v Číne Zdroj: Jaroslav Kurtak


Kam si sa po príchode prisťahoval? 
Prisťahovali sme sa rovno do 25-miliónového Šanghaja. Mal som so sebou aj rodinu.


Ty pochádzaš zo Sniny. Čo by si odtiaľ hneď zobral a aplikoval na Šanghaj?
Úplne by som bol spokojný, keby tu mali nejaké Vihorlatské pohorie. Šanghaj je jedna rovina a strašne nám tu chýbajú hory a kopce. Keby som mal niečo zo Šanghaja zase vziať domov, tak určite diaľnicu naskrz republikou až do Sniny. Tých pár kilometrov by Číňanom ani nechýbalo.

Odporúčané
Námorník Igor: Vozíme náklad za viac než 15 000 000 €, v každom prístave čaká na muža nová žena (Rozhovor) Námorník Igor: Vozíme náklad za viac než 15 000 000 €, v každom prístave čaká na muža nová žena (Rozhovor) 15. apríla 2019, 10:42


Väčšina ľudí zrejme má pocit, že čínske mestá trpia pod návalmi smogu a nedá sa v nich normálne žiť. Ako to tam vyzerá s kvalitou vzduchu? 
Čína má problém s kvalitou vzduchu. Najhoršie je to v zime a na jar. Vtedy sú tie hodnoty v červených číslach, a treba nosiť masku alebo minimalizovať vychádzky vonku. Je to riziko pre zdravie človeka. Ale zase leto a jeseň sú v pohode. Čísla znečistenia v mestách sa vtedy hýbu v zelených a žltých hodnotách.

V bytovke, kde bývame, je na každom poschodí 8 bytov. Na 15. poschodí, kde bývame, sú našimi priamymi susedmi Nemec s Maďarkou, ktorí tvoria pár.


Zvyknú cudzinci žiť v rozdielnych štvrtiach ako bežní Číňania?
Náš prvý byt bol trojizbák s rozlohou 80 metrov štvorcových v novostavbe z roku 2012. Plne zariadený v európskom štýle. Cudzinci nebývajú v rozdielnych štvrtiach, bývajú v tých istých štvrtiach, len v iných bytových komplexoch. Lepšie povedané, v novších bytových komplexoch, kde je lepšie vybavenie bytov. Staršie čínske byty mávajú problémy napríklad s tesnením okien. Alebo tam človek nájde iba práčku na studenú vodu.

Slovák žije v Číne
Slovák žije v Číne Zdroj: Jaroslav Kurtak


V akom veľkom byte bývate dnes?

Teraz bývame v štvorizbovom byte s rozlohou 130 metrov štvorcových. Je známe, že Číňania si zariaďujú byty podľa feng shui. A tomu je prispôsobený nábytok aj každá vec v byte.

Oni majú svoj organizovaný chaos, ktorý pre cudzinca vyzerá ako šialenstvo. Časom si človek na to zvykne.

 
Sú tvoji susedia Číňania? Ako spolu vychádzate?
V bytovke, kde bývame, je na každom poschodí 8 bytov. Na 15. poschodí, kde bývame, sú našimi priamymi susedmi Nemec s Maďarkou, ktorí tvoria pár. Na poschodí bývajú aj dve japonské, jedna kórejská a tri čínske rodiny. Sú to všetko milí a ústretoví ľudia, vieme si spolu super pokecať.

Odporúčané
„Na Kapverdách žiješ zo 700 € ako kráľ.“ Slovenka Jana sa zbalila a založila si biznis na exotickom ostrove, vrátiť sa už nechce „Na Kapverdách žiješ zo 700 € ako kráľ.“ Slovenka Jana sa zbalila a založila si biznis na exotickom ostrove, vrátiť sa už nechce 11. mája 2019, 17:17


Japonci či Juhokórejčania sú známi svojou extrémnou pracovitosťou. Dlhé hodiny trávia v práci a potom sa chodia opiť s kolegami, chtiac či nechtiac. Funguje to takto aj v Číne?

V takom merítku ako u Japoncov alebo Kórejčanov to v Číne nie je zvykom. Z mojej skúsenosti väčšinou Číňania idú po práci domov k rodine a radšej si večer spolu zájdu na večeru. Alkohol sa vo väčšom pije, keď sa uzatvára nejaký biznis, vtedy dodávateľ pozýva  zákazníka na večeru a popritom sa popíja. Číňania pijú na rýchlu smrť. Rýchlo začať a rýchlo skončiť. Je však pravda, že na juhu Číňania znesú menej alkoholu ako na severe.

Aký priemerný plat má čínsky zamestnanec v Šanghaji?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68380 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde si v Šanghaji vychutnáva plzenské pivo či sviečkovú
  • Koľko zarábajú pracovníci v Číne
  • Ako sa prejavuje kolektívne myslenie Číňanov
  • Do akej miery vníma cenzúru zo strany čínskej vlády
  • Kedy sa stretol s kreditovým systémom občanov
Domov
Zdieľať
Diskusia