Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Štvrtok 19. 9. 2019 meniny má Konštantín

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Refresher - Rozhovory
3
Karin Filkaszova
7. júl 2019, 17:05

Kvôli krvavým protestom ľudia tvrdia, že vegáni sú hlúpi, hovorí Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka

Vegánska influencerka Nikoleta Kováčová nám porozprávala o vegánstve a aj o vydaní prvej slovenskej vegánskej knihy receptov.

Karin Filkaszova
7. júl 2019, 17:05
Kvôli krvavým protestom ľudia tvrdia, že vegáni sú hlúpi, hovorí Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka
Zdroj: Nikoleta Kováč Archív
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
3
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Nikoleta Kováčová, známa aj pod prezývkou Surová Dcérka, je slovenská vegánska influencerka, ktorá už niekoľko rokov šíri osvetu o výhodách vegánstva a udržateľnejšom životnom štýle. 

 

Za spôsob komunikácie so svojimi sledovateľmi si zvolila umiernený, pozitívny dialóg, názory prezentuje inteligentne a bez vnucovania. „Nikoho sa nesnažím presviedčať o svojich názoroch, ak s nimi nesúhlasia. Chcem radšej uľahčovať životy ostatným ľuďom, ktorí s vegánstvom plánujú začať, alebo len potrebujú poradiť s receptami.“ 

 

 

Momentálne sa chystá vydať prvú slovenskú vegánsku knihu s receptami, kde šikovne transformuje tradičné slovenské jedlá na vegánske alternatívy. Dokazuje tak, že aj pri vegánstve si človek môže vybrať zo širokej a pestrej škály jedál a nemusí sa v receptoch obmedzovať. 

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa Nikoleta rozhodla stať vegánkou
  • Či na sebe po prechode na vegánsku stravu pocítila nejaké zmeny
  • Aké živiny musí pri tejto strave nahrádzať a či sa niekedy necíti zoslabnutá
  • Ako sa má človek na vegánstvo pripraviť a čo je najťažšie
  • Čo jej na vegánstve vadí a ako vníma vegánsky extrémizmus
  • Prečo sa rozhodla nemať deti
  • Aké recepty plánuje vydať vo svojej knihe
  • Čo všetko plánuje podniknúť z peňazí získaných z verejnej zbierky na knihu
  • Ako vidí svoje plány do budúcnosti

 

Ako si sa dostala k vegánstvu?

Keď som sa v minulosti venovala modelingu, musela som veľmi veľa cestovať a nejaký čas žiť v zahraničí. Mala som predpísaný prísny jedálniček, no keď som prišla do Indie, zistila som, že sa takým spôsobom nedokážem viac stravovať, keďže veľa potravín tam bolo nedostupných, alebo boli na môj rozpočet príliš drahé.

 

Začala som preto hľadať alternatívne spôsoby s tým, že som bola rozhodnutá stravovať sa zdravšie. Najskôr som sa dostala k raw (surovému) vegánstvu, pretože to pre mňa bolo jednoduché, komfortné a uľahčilo mi život. Popritom som si začala zisťovať aj o etických a ekologických dôvodoch vegánstva a tie ma nakoniec presvedčili pri vegánstve ostať. 

 

Prischla ti prezývka Surová Dcérka, ale výlučne surovou stravou sa už nestravuješ. Kedy si tento spôsob stravovania zmenila?

Odkedy som prestala s modelingom a rozhodla som sa, že budem žiť na Slovensku. Prešla som vtedy na varenú stravu, lebo je to tu pohodlnejšie kvôli podnebiu a tomu, že tu máme iné lokálne potraviny.

 

Čo všetko raw vegánstvo zahŕňa? 

Veľa ovocia, zeleniny, rôzne semienka, klíčky strukovín a orechy, ktoré sú veľmi bohaté na proteíny a vitamíny. Aj keď sa to možno na prvé počutie nezdá, určite sa z toho dá nakombinovať veľmi pestrá strava. 

 

Necítila si sa niekedy kvôli takémuto jedálničku zoslabnutá?

Chudokrvnosťou som trpela celý čas, keď som žila na Slovensku. Keď som sa však vrátila z Indie a už som sa stravovala vegánskou stravou, tak som šla na krvné testy a zistili, že mám zrazu dostatok železa. Vysvetľujem si to tak, že keďže tá strava bola veľmi bohatá na vitamín C, pomohlo mi to so vstrebávaním železa.

 

Skôr by som teda povedala, že vegánstvo malo pre mňa omnoho viac zdravotných benefitov ako negatív. Okrem krvi sa mi zlepšila aj pleť, mám veľa energie, pevnejšie nechty, lepšie sa mi spí. Má to na mňa pozitívny vplyv aj po fyzickej, aj po mentálnej stránke, keďže som sa aj vďaka kvalitnému spánku stala viac optimistickejšou a vyrovnanejšou osobou. 

 

 

Čítala som však, že zo začiatku prechod na vegánsku stravu nie je najľahší, práve kvôli počiatočným vedľajším účinkom.

V konečnom dôsledku tá zmena bola pozitívna, no pri prechode je niekoľko faktorov, ktoré musí človek zvážiť. Jedno z negatív môže byť aj to, že keď človek vysadí laktózu, pleť sa najprv zhorší. No po dvoch, troch mesiacoch som mala najlepšiu pleť, akú som kedy mala.

 

Ak ľudia nie sú zvyknutí jesť veľké množstvo strukovín, môžu nastať tráviace ťažkosti a pocit nafúknutého brucha, keďže žalúdok na takýto rapídny príjem vláknin nie je zvyknutý. Toto sú dve najčastejšie komplikácie, o ktorých počúvam. 

 

surova dcerka (rozhovor)

 

Sú nejaké živiny, ktoré musíš pri takomto stravovaní dopĺňať?

Každý vegán by si mal určite dopĺňať vitamín B12, ktorý produkujú baktérie, čo sa nachádzajú v hline alebo v tráviacich traktoch. Žijeme vo veľmi hygienickom svete, čo je naozaj dobré, no vedľajší efekt je ten, že sa k nám nedostáva vitamín B12 cez vodu alebo cez rastlinnú stravu. Musím si ho teda dodatočne dopĺňať, keďže ovplyvňuje krvotvorbu a povzbudzuje mozgovú aktivitu. 

 

Je síce pravda, že možno niekomu práve tento drastickejší spôsob otvorí oči, no otázkou je, aké množstvo ľudí si skôr pomyslí, že ide o hlúpych vegánskych extrémistov. 

 

Na svojom blogu spomínaš, že na vegánstvo sa odporúčaš ľuďom pripraviť. Akým spôsobom si sa pripravovala ty?

Čítala som na túto tému niekoľko kníh, pozerala som videá od ľudí, ktorí sa vegánstvu intenzívne venujú. Z osobných skúsenosti by som preto začínajúcim vegánom odporučila knihu Vegan for Life od Jacka Norissa a Virginie Messinovej.

 

Trvalo mi asi týždeň, čo som si vo voľnom čase študovala všetky informácie. Bolo to rýchle štúdium, ale stačilo mi to na to, aby som v tom videla zmysel. Počas toho týždňa som sa ešte v jedle neobmedzovala, no potom som úplne vylúčila živočíšne produkty, keďže som sa rozhodla stať vegánkou. Každému však určite odporúčam naštudovať si o vegánstve dopredu a prečítať si overené informácie o tom, na čo všetko si dávať pozor a ako sa správne stravovať. 

 

Nikdy sa ti nestalo, že si si to neskôr na moment rozmyslela, alebo si spravila výnimku, keď si šla von s kamarátmi? 

Myslím si, že keď človek do toho zapojí etiku, tak je menšie riziko, že ho spoločnosť presvedčí prestať byť vegánom. Na mňa spoločenský tlak nevplýval, pretože sa obklopujem rozumnými ľuďmi, ktorí moje rozhodnutie prijali bez problémov. Určite by bolo jednoduchšie jesť všetko a sú momenty, kedy môže byť vegánske stravovanie komplikované, no dôvody prečo som sa tak rozhodla sú presvedčivejšie ako chvíľkové pokušenie. 

 

Ako to riešiš v reštauráciách s potravinami, o ktorých nemáš istotu, že sú vegánske? Napríklad hranolky môžu byť vyprážané v masti. 

Vždy sa o tom snažím informovať u čašníkov a pýtam sa aj na uvedené alergény. Nie každý však vie, čo vegánska strava obnáša, tak niekedy musím konkrétne vymenovať, či jedlo prišlo do styku s mliekom, vajcom alebo maslom. Snažím sa však používať aplikáciu Happy Cow, ktorá mi s prehľadom o reštauráciách s vegánskymi možnosťami pomáha. 

 

Kedy si sa rozhodla, že budeš inšpirovať ostatných, aby sa aj oni dozvedeli o výhodách vegánstva? 

Prišlo to prirodzene, pretože som svoj prvý blog začala písať, keď som mala 15 rokov. Písaniu som sa venovala aj na škole, keďže som študovala žurnalistiku a potom, keď som sa stala vegánkou, tak som s blogom opäť začala, pretože som zase mala tému, ktorej sa môžem intenzívne so záľubou venovať. 

 

Aký je podľa teba najzaužívanejší mýtus, ktorý sa o vegánstve šíri?Asi ten, že nám chýbajú bielkoviny. Je to veľmi starý, faktami prekonaný mýtus, no doteraz sa s ním stretávame. Bielkoviny nie sú zastúpené len v mäse, ale aj v strukovinách, orechoch a ostatných plodoch. Ak sa vegán stravuje vyvážene, prísun bielkovín je jednou z našich najmenších starostí. 

 

Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka: Krvavé protesty možno niekomu otvoria oči, no väčšina si pomyslí, že sme len hlúpi vegáni

 

Okrem mýtov o vegánoch sa určite na dennej báze stretávaš s množstvom otravných otázok a dezinformácií. Ktoré ti prekážajú najviac?

Asi keď niekto argumentuje tým, že aj rastliny cítia bolesť. Ďalší argument, ktorý nemám rada je ten, keď niekto tvrdí, že krava nie je pes, ale hospodárske zviera, ktoré je predurčené stať sa potravou.

 

Ľudia si automaticky myslia, že zviera je stroj na mäso a nemá povedomie o svete, nemá emócie a nič necíti. My však nikdy tie zvieratá nevidíme v pozícii, ako je napríklad pes. Keby sme sa ku krave alebo prasiatku správali ako ku psovi, tak by sa k nám to zviera správalo podobne ako práve ten pes.

 

Dokonca sú prasiatka inteligentnejšie ako psy. My ich však vidíme len vo veľkochovoch, nedostáva sa im žiadnej lásky a skôr sa dá povedať, že sa ľudí boja. To my sami sme si určili, aké zviera bude náš kamarát a aké bude potrava, nie je to dané od Boha ani nič podobné. Každé zviera by si preto malo byť rovnocenné, tak ako je to pri ľuďoch. 

 

V jednom zo svojich YouTube videí si sa vyjadrila, že nechceš mať deti. Rozhodla si sa tak tiež z ekologických dôvodov, keďže sa hovorí, že preľudnenie je tou najväčšou hrozbou pre našu planétu?

 

Exkluzívny obsah pre predplatiteľov REFRESHER+
od 2,50 € na mesiac
PREDPLATIŤ
Máš už predplatené? Prihlásiť sa
PREČO SI PREDPLATIŤ?

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Nikoleta rozhodla, že nechce mať deti
  • Aké jedlo sa jej zatiaľ vegánskou verziou nahradiť nepodarilo
  • Čo plánuje urobiť s vyzbieranými peniazmi, ktoré jej ľudia prispievajú na knihu
  • Aké veci jej na vegánstve vadia
  • Čím sa riadi, aby dodržala všetky pravidlá, ktorými sa riadi

Náhľadový obrázok: Nikoleta Kováč Archív Tagy: surová dcérka, nikoleta kováč
Ohodnoť článok
3
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.