Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2019, 13:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci objavili nový typ plastového znečistenia plné nebezpečenstva. Maličké čiastočky sú skryté v skalách

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na skalách vzniká obrovský plastový problém.

O plastovom znečistení sa v dnešnej dobe informuje naozaj hodne a venuje sa mu i množstvo vedeckých štúdií. Ako však znepokojene zistili vedci, nebezpečným hráčom je aktuálne nový typ znečistenia plastmi, o ktorom sa doteraz nevedelo.

Množstvo plastového odpadu sa nachádza v moriach a oceánoch a často sa stáva, že sa kusy vyplavia na pobrežie, čoho výsledkom sú napríklad zamorené pláže. Situácia je problematickejšia tým, že sa niektoré miniatúrne plastové čiastočky zachytia o skaly na pobreží, čím vytvárajú akúsi kôru, ktorú dnes vedci slangovo označujú ako plasticrust.

Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné
Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné Zdroj: Gestoso et al., Sci. Total Environ.

Tento plasticrust pravdepodobne vznikol nárazmi väčších plastov o skalnaté pobrežie. Problém však nie je len to, že sa mikroplasty zachytávajú o skaly z vonkajšej strany, no tiež skutočnosť, že častice vchádzajú do trhlín v skalách – alebo nárazmi vytvárajú nové. Miesto krabov či rias, teda pôvodných obyvateľov, tak v skalných dutinách čoskoro budeme nachádzať čoraz viac plastov.

Za plastové znečistenie môže najmä látka polyetylén, ktorá sa používa najmä v jednorázových predmetoch ako igelitky či plastové obaly na jedlo. V najproblematickejších miestach, napríklad na Madeire, pokrýva plasticrust približne 10 % povrchu všetkých skál, čo sú alarmujúce výsledky.

Je tu však aj pozitívna správa. Vo svojich výskumoch vedci objavili, že niektoré riasy, spolu s morským slimákom druhu Littorina littorea, sa v okolí plastového odpadu množia, čo môže naznačovať, že sa plasticrustom dokážu živiť a tak pomáhať jeho redukcii. Veľmi nebezpečné je však kvôli znečisťovaniu morskej vody a zabíjaniu morských živočíchov.

Naše plasty tak už začali ničiť nielen moria a súš, no tiež hranicu medzi nimi. Predpoklady hovoria, že v najbližších rokoch bude plastami pokrytých čoraz viac skál a plasticrust je hrozba, ktorú nesmieme brať na ľahkú váhu.

Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné
Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné Zdroj: Gestoso et al., Sci. Total Environ.
Domov
Zdieľať
Diskusia