Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2019, 10:10
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Zákaz potratov kedysi v Rumunsku radikálne zvýšil úmrtnosť rodičiek. Prečo by mala mať každá žena právo voľby?

Zákaz potratov kedysi v Rumunsku radikálne zvýšil úmrtnosť rodičiek. Prečo by mala mať každá žena právo voľby?
Zdroj: Flickr
ZAUJÍMAVOSTI POTRAT
Uložiť Uložené

V každom štáte by mal byť bezpečný a legálny prístup k potratom.

Možnosť dobrovoľného ukončenia tehotenstva ženy je v dnešnej dobe stále kontroverznou a citlivou témou, ktorá delí spoločnosť na dva tábory. Na jednej strane sú ľudia, ktorí veria, že každá žena by mala mať právo voľby a rešpektujú, ak sa žena rozhodne svoje tehotenstvo ukončiť. 

Na druhej strane sú zas tí, ktorí tvrdia, že život začína už od počatia a možnosť interrupcie tehotenstva absolútne odmietajú. S veľkou pravdepodobnosťou však títo ľudia podobnému rozhodnutiu nikdy nebudú musieť čeliť. 

Tento článok diskutuje dôležitosť možnosti voľby, pretože zákaz potratov neohrozuje len životy žien, ale veľakrát predurčí dieťa na život v ťažkých životných podmienkach vrátane chudoby, zdravotných postihnutí či nedostatočnej rodičovskej lásky.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sú ženy v Alabame ohrozené prísnym proti-potratovým zákonom 
  • Prečo dnešná spoločnosť súdi ženu na základe jej reproduktívnych rozhodnutí
  • Aké sú zdravotné následky potratu na životy žien
  • Aký dopad môže mať na zdravie ženy nechcené tehotenstvo
  • Dokedy môže ísť žena na Slovensku na potrat
  • Ako to vyzeralo v Rumunsku v období, keď boli potraty zakázané
  • Prečo legalizácia potratov môže zlepšiť podmienky pre budúcnosť rodiny

Proti-potratový zákon v Alabame ohrozuje životy žien

15. mája 2019 guvernér Alabamy podpísal najprísnejší proti-potratový zákon od čias, kedy sa vďaka sporu Roe verzus Wade z roku 1973 rozhodlo, že žena môže sama dobrovoľne rozhodnúť či chce alebo nechce pokračovať v tehotenstve.

Odporúčané
Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované 8. júla 2019, 11:20

Ak sa tento zákon oficiálne ustanoví, potraty budú v celom štáte zakázané aj v prípadoch, ak bola žena znásilnená či otehotnela kvôli incestu. Jedinou výnimkou, kedy by bol potrat povolený, by bolo v prípade, ak tehotenstvo ohrozuje život ženy. 

Potrat v akomkoľvek štádiu tehotenstva – vrátane úplného počiatku – by sa v celom štáte považoval za zločin. Nielen to, doktorom, ktorí by napriek zákazu potrat vykonali, by hrozil trest odňatia slobody až na 99 rokov. 

Odporúčané
Ako lesba sa na Slovensku sama v noci bojím. Za jazvy zo sebapoškodzovania sa nehanbím, tvrdí youtuberka Aless Ako lesba sa na Slovensku sama v noci bojím. Za jazvy zo sebapoškodzovania sa nehanbím, tvrdí youtuberka Aless 2. júna 2019, 12:08

Z 35 členov senátu, tí, čo odsúhlasili kontroverzný zákon, pozostávali z 25 bielych dobre situovaných mužov, z ktorých sú všetci republikáni.

Celkovo sedí v tamojšom senáte 35 členov. Až 25 z tých, ktorí kontroverzný zákon odsúhlasili, bolo mužov bielej pleti z dobre situovaných rodín. Všetci títo muži boli členovia Republikánskej strany.  

Úmyselne poukazujeme na farbu pokožky, ekonomickú stabilitu a pohlavie, pretože odzrkadľujú kontrast medzi tými, ktorí zákon schválili a tými, ktorí budú zákonom najviac postihnutí – a nimi sú práve ženy z chudobných pomerov, najmä hispánskeho a afroamerického pôvodu. 

Tieto ženy nebudú mať možnosť vycestovať do štátu, kde sú potraty povolené, a budú sa musieť uchýliť k alternatívnym možnostiam, ktoré sú veľakrát nebezpečné. Zákaz potratov totiž potraty neeliminuje, ženy si len nájdu spôsoby, ktoré sú nelegálne a ktorými s najväčšou pravdepodobnosťou ohrozia vlastné zdravie.

Nerozprávame tu len o Alabame, návrhy takého zákona sa môžu rozšíriť po celej krajine, keďže zákon, s výnimkou prípadov znásilnenia alebo incestu, dostal verejnú podporu od amerického prezidenta Donalda Trumpa a mnoho ďalších významných republikánov. 

A nejde iba o Spojené štáty. Ani v Európe by sme nemuseli cestovať ďaleko, aby sme sa dostali do krajiny s prísnymi proti-potratovými zákonmi, ktoré ohrozujú život nejednej ženy. Touto krajinou je susedné Poľsko, kde sú potraty nelegálne okrem prípadov, ak je ohrozený život matky, plod je poškodený alebo je tehotenstvo výsledkom kriminálneho aktu. 

Týmto si žena musí prejsť, keď chce ísť v Kentucky na potrat

Rola matky v dnešnej spoločnosti a ženská individualita 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 66687 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako spoločnosť ženám často limituje najefektívnejší spôsob ochrany pred tehotenstvom
  • Prečo u žien, ktoré absolvujú potrat, nezaznamenávajú zvýšené riziko depresie
  • Ako vyzerá legislatívna situácia s potratmi v Poľsku
  • Kedy sa kvôli zákazu v Rumunsku rapídne zvýšil počet zomierajúcich rodičiek
Domov
Zdieľať
Diskusia