Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2019, 10:12
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Likvidátor z Černobyľu prezrádza, v čom seriál klame, Vlado prežil klinickú smrť. To najlepšie z Refresheru

REFRESHER TOP 10
Uložiť Uložené

Usaď sa do chládku a vychutnaj si najlepšie články, ktoré za uplynulý týždeň vznikli na Refresheri.

Ďalší týždeň je za nami a s ním uzrelo svetlo sveta aj množstvo nových článkov, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti. Rozhovory, výbery aj analýzy z rôznych tém od módy cez filmy, resp. seriály až po hry alebo šport môžeme tvoriť aj vďaka predplatiteľom Refresher+, za čo im už tradične patrí veľká vďaka. 

Dozvieš sa napríklad o príbehu Vladimíra, ktorý prežil vlastnú smrť, vyspovedali sme slovenského klimatológa a opýtali sa ho na to, prečo bolo v posledných týždňoch tak teplo a zistíš, kde všade počas bežného dňa môžeš prísť do kontaktu s radiáciou. 

Do pozornosti ešte dávame aj naše Refresher Benefity. Dať si kávu, wafľu či zmrzlinu zadarmo nikdy nebolo jednoduchšie, poďme sa však pozrieť na články za uplynulých 7 dní, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti. 

Rozhovor s Vladimírom, ktorý prežil klinickú smrť

Vladimír Svitek, 34-ročný fotograf z Košíc, už zo sveta živých odišiel. V roku 1992 ho zrazila dodávka a museli ho oživovať. Od tohto momentu už jeho život nikdy nebol ako predtým, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako pochopiteľné, on však prežil klinickú smrť. 

V našom rozhovore sa dozvieš, ako sa nehoda stala a čo sa dialo bezprostredne po nej. Zbúral mýty o tom, že človek po smrti vidí svetlo na konci tunela alebo čokoľvek iné, zažil však nepríjemný pocit pripomínajúci štípanie mravcov. Prezradil, ako mu nehoda zmenila život, ako často sa k nej s blízkymi vracia a prečo nemá depresie. 

Odporúčané
Vladimír prežil klinickú smrť: Žiadne svetlo ani tunel, stál pri mne strážny anjel. Je zázrak, že som prežil (Rozhovor) Vladimír prežil klinickú smrť: Žiadne svetlo ani tunel, stál pri mne strážny anjel. Je zázrak, že som prežil (Rozhovor) 11. júna 2019, 16:38

10 najväčších hrdinských činov zo seriálového Chernobylu

Vedenie štátu bralo černobyľskú haváriu na ľahkú váhu a je pravdepodobné, že keby sa tejto diktatúre nepostavili niekoľkí hrdinovia, nedošlo by k žiadnej efektívnej náprave. Sovietsky zväz sa musel jednoducho spamätať, a preto sa profesor Legasov zapríčinil o to, aby vyšla pravda najavo.

Na odstraňovaní tragickej černobyľskej havárie sa však v realite aj v seriáli podieľali mnohí ďalší. V rámci seriálu Chernobyl od HBO sme vybrali 10 najväčších hrdinských činov jednotlivých postáv.

Odporúčané
Chválený izraelský thriller Big Bad Wolves predstavuje nový trailer Chválený izraelský thriller Big Bad Wolves predstavuje nový trailer 3. decembra 2013, 12:41

Najdrahšia stredná škola na Slovensku

Najdrahšiu školu na Slovensku nájdeš v bratislavskej Dúbravke. British International School Bratislava (BISB) ponúka prémiové vzdelanie podľa britských štandardov, vyniká individuálnym prístupom ku žiakom, no opradená je aj množstvom predsudkov. Za jeden ročník rodičia platia aj 20 000 € na žiaka. Škola však špičkovým študentom ponúka aj štipendiá.

V článku sa dozvieš, aké technologické vybavenie majú k dispozícii, čím sa škola odlišuje najviac a akým predsudkom musia čeliť študenti na verejnosti. Zistili sme, aké sú školské obedy a bufet, aké predmety sa na BISB študujú a čo si o svojej škole myslia samotní študenti.

Odporúčané
Ľudia si myslia, že sme deti mafiánov, tvrdia žiaci školy za 20 000 € ročne. Ako sa študuje na najdrahšej škole na Slovensku? Ľudia si myslia, že sme deti mafiánov, tvrdia žiaci školy za 20 000 € ročne. Ako sa študuje na najdrahšej škole na Slovensku? 15. júna 2019, 15:49

Rozhovor so slovenským klimatológom

Globálne otepľovanie a klimatické zmeny sú pojmy, ktoré počúvaš na každom kroku. Ľudia sa toho boja, no zrejme ani tak zďaleka, ako by sa skutočne mali. Práve teraz sme totiž na začiatku najväčšieho otepľovania planéty za posledných 800 000 rokov a do konca storočia sa planéta ohreje možno aj o 4 stupne Celzia.

37-ročný klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Jozef Pecho je expertom vo svojej oblasti už 14 rokov a rozprávali sme sa s ním o dnešných horúčavách, nástrahách globálneho otepľovania aj o tom, ako mestá zvládajú vysoké teploty.

Odporúčané
Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním 13. júna 2019, 15:17

Seriál Černobyľ hodnotí slovenský likvidátor 

Pred pár dňami sme v Sečovciach navštívili jediného likvidátora Černobyľu, Sergeja Rezničenka, ktorý žije na území Slovenska. Keďže si seriál Černobyľ po celom svete získal obrovskú popularitu, opýtali sme sa ho aj na to, či naozaj reflektuje stopercetne realitu, ktorá sa po výbuchu diala. 

Dozvedeli sme sa, že veľa vecí sa tak naozaj stalo, niektoré sa však odohrali v realite presne opačne. Porozprával, ako to bolo s alkoholom v táboroch, zabíjaní, resp. skôr nezabíjaní zvierat a vyvrátil tak zopár skutočností, ktoré by sme inak pokladali za realitu. 

Odporúčané
Seriál Černobyľ hodnotí likvidátor: Zvieratá sme nestrieľali, ale kŕmili. Z vodky sa ľudia opíjali a potom nevedeli pracovať Seriál Černobyľ hodnotí likvidátor: Zvieratá sme nestrieľali, ale kŕmili. Z vodky sa ľudia opíjali a potom nevedeli pracovať 10. júna 2019, 17:12

Najhoršie outfity futbalistov

Hráči najpopulárnejšej hry na svete sú v oblasti módy nepoučiteľní. Len 6 mesiacov totiž trvalo, aby sa nám podarilo nazbierať dostatočné množstvo materiálov k pokračovaniu série, kde mapujeme vkus najlepších futbalistov ako Neymar Jr., Cristiano Ronaldo alebo Djibril Cisse.

Opätovne sa tak na vlastné oči budeš môcť presvedčiť, že mať peniaze sa automaticky nerovná mať vkus a už vôbec nie cit pre jednotlivé kombinácie. Žiaľ, stále sa nájdu aj slovenskí futbalisti, ktorí vedia šliapnuť poriadne mimo. 

Odporúčané
Futbalový napi*u swag – Logománia, príliš úzke džínsy či nemožné kombinácie plné nevkusu Futbalový napi*u swag – Logománia, príliš úzke džínsy či nemožné kombinácie plné nevkusu 15. júna 2019, 9:15

10 najlepších hier z E3 2019

Každoročná hráčska udalosť roka E3 je za nami a my sa tak môžeme ohliadnuť za titulmi, ktoré nás zaujali najviac. Snažili sme sa zamerať na novinky či dôležité oznámenia v rámci očakávaných hier, respektíve zaujímavý gameplay. Dozvieš sa, ktoré hry sú graficky najvymakanejšie, pozreli sme sa aj na exkluzivity, mysteriózne horory a akčný gameplay.

Odporúčané
10 najlepších hier z E3 2019: Graficky najvymakanejšie exkluzivity, mysteriózne horory a akčný gameplay 10 najlepších hier z E3 2019: Graficky najvymakanejšie exkluzivity, mysteriózne horory a akčný gameplay 13. júna 2019, 10:02

Rozhovor s bývalým colníkom

Slovák Peter Cvik zažil úspešnú kariéru colníka. Okrem toho sa prepracoval na námestníka samotného generálneho riaditeľa colného riaditeľstva v Bratislave, zažil kontroly na ukrajinských hraniciach, pašovanie zbraní či drog, ale aj pašovanie z nutnosti a potreby.

V rozhovore sa dozvieš, ako jeho práca vyzerala, akým spôsobom sa pašovali tanky, aké bizarnosti zažil, prečo colníci v minulosti schválne ignorovali pašerákov aj čo hovorí na údajné slovenské krytie Vadalu a kokaínu v banánoch. Porozprávali sme sa aj o jeho názore na film Čiara a aktuálnych aktivitách, keďže začal v Kambodži stavať domy pre deti z detských domovov.

Odporúčané
Zo Slovenska sa pašovali tanky do Severnej Kórey. Inde zase vozili marihuanu na somároch, hovorí bývalý colník Peter Cvik Zo Slovenska sa pašovali tanky do Severnej Kórey. Inde zase vozili marihuanu na somároch, hovorí bývalý colník Peter Cvik 10. júna 2019, 12:38

10 pamätných pästných súbojov Zdena Cháru v NHL

 Zdeno Chára je jedným z najpopulárnejších bitkárov v NHL všetkých čias. Má na konte množstvo pästných súbojov a aj keď pre neho nie je jednoduché nájsť rovnocenného protivníka, za skoro dve dekády v najprestížnejšej lige sveta sa mu postavilo dosť odvážlivcov.

42-ročný slovenský reprezentant stále aktívne pôsobí ako kapitán Bostonu, žiaľ, nepodarilo sa mu v sezóne 18/19 získať Stanley Cup aj napriek tomu, že k nemu mal veľmi blízko. Stav 3:3 vo finálovej sérii so St. Louis nedokázali v poslednom stretnutí premeniť v úspech. Poďme sa však pozrieť na nalepšie pästné súboje Zdena Cháru za celú kariéru.

Odporúčané
10 pamätných pästných súbojov Zdena Cháru v NHL 10 pamätných pästných súbojov Zdena Cháru v NHL 11. júna 2019, 9:20

Rozhovor s Milanom Lasicom

Milan Lasica je legendárny slovenský herec, komik a humorista, ktorého naozaj nie je potrebné nikomu predstavovať. Sme veľmi radi, že pozvanie prijal a porozprával nám, odkiaľ vlastne berie toľko energie na divadelné predstavenia či relácie v televízii. Porozprávali sme sa aj o moderných technológiách, takže sa dozvieš, ako často chodieva na internet a ktorých youtuberov pozná.

Prezradil ako sa spoznal s Júliusom Satinským a kedy si uvedomil, že je známa osobnosť a prečo má rád seriál Dva a pol chlapa. Keďže je aktívny aj v spoločenských otázkach, opýtali sme sa, čo si myslí o nízkej účasti vo voľbách a ako vníma dnešnú rôznorodú spoločnosť.

Odporúčané
Milan Lasica: Keď pozerám zábavné programy, zdá sa mi, že sa účinkujúci zabávajú viac ako diváci (Rozhovor) Milan Lasica: Keď pozerám zábavné programy, zdá sa mi, že sa účinkujúci zabávajú viac ako diváci (Rozhovor) 9. júna 2019, 11:11
Domov
Zdieľať
Diskusia