Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s orange.sk.
19. augusta 2019, 9:43
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Každý starý mobil je užitočný: Ako chrániť planétu a pomáhať Slovákom vďaka nepoužívaným telefónom zapadnutým v šuflíku?

TECH ORANGE
Uložiť Uložené

Orange pokračuje s iniciatívou, v rámci ktorej môžeš prispieť k záchrane Zeme jednoduchým a efektívnym spôsobom. Už sedem rokov motivuje ľudí rozmýšľať zodpovednejšie.

Podľa amerického ekologického portálu Enviroliteracy až 70 % starých zariadení končí na policiach či v skrini namiesto toho, aby sa správne zlikvidovali a recyklovali. A Slovensko nie je výnimkou.

Telefóny meníme čoraz rýchlejšie, keďže chceme mať k dispozícii stále nové funkcie schopné výrazne zjednodušiť život. Otázkou však ostáva, čo robiť so zariadením, ktoré už pravdepodobne nikdy nebudeme chcieť používať. Mobilné telefóny v žiadnom prípade nie sú komunálnym odpadom a určite nepatria do koša. Obsahujú toxické látky, ktoré sa však dajú efektívne recyklovať. 

Každý starý mobil je užitočný: Ako chrániť planétu a pomáhať Slovákom vďaka nepoužívaným telefónom zapadnutým v šuflíku?

Možností je niekoľko

Tých známych a často využívaných možností je hneď niekoľko, dôležité však v konečnom dôsledku je, aby si zbytočne neskladoval staré zariadenia zapadnuté v šuflíku alebo v skrini. Ak je v dobrom a použiteľnom stave, daruj ho kamošovi alebo aspoň za symbolickú cenu predaj ďalej.

Nový majiteľ ušetrí svoju peňaženku aj našu planétu. Nebude si totiž musieť kupovať nové zariadenie, ktorého výroba zaťažuje prírodu. 

Recykláciou telefónov pomáhaš našej Zemi

V žiadnom prípade ho však nevyhadzuj do koša, nech je už v akomkoľvek nepoužiteľnom stave. Toto riešenie škodí Zemi ďalším znečisťovaním a obzvlášť nebezpečný sú napríklad nikel z batérií a ortuť z osvetľovacích trubíc pod displejom.

Je preto viac než nevyhnutné uvedomiť si vážnosť tejto problematiky a sme veľmi radi, že populárny slovenský telefónny operátor pozná atraktívne riešenie. 

Svoj starý telefón môžeš priniesť na ktorúkoľvek pobočku Orangeu, odkiaľ poputuje na recykláciu. V každom zariadení sa nachádza hneď niekoľko vzácnych materiálov, ktoré môžu byť použité na vytvorenie niečoho iného, napríklad vzdelávacej pomôcky, prístrojov do zdravotníctva alebo vedia pomôcť s výskumom týkajúcim sa vesmíru. 

Aj vďaka tvojmu starému telefónu tak nemusíme meď, lítium, hliník, zlato alebo striebro získavať z prírody vo väčšom množstve, čo výrazne prispieva k udržateľnosti po všetkých stránkach. 

Recyklovaním pomáhaš aj ľuďom

Ďalšou skvelou správou je, že Orange za každé zrecyklované zariadenie ešte daruje 50 centov vybraným neziskovým organizáciám, ktoré pomáhajú zdravotne alebo inak znevýhodneným Slovákom. Za roky pôsobenia pomohol Orange už viac ako dvom desiatkam občianských združení. Viac o zbierke sa dozvieš na oficiálnej stránke

Aktuálne sa zameriava na neziskovú organizáciu Deťom s rakovinou, ktorá vznikla v decembri 2015 a funguje priamo na Klinike detskej hematológie a onkológie DFNsP Bratislava. Hlavným cieľom je vybudovať špičkovú kliniku detskej onkológie. Podmienky sa síce stále zlepšujú, rodiny aj pacienti by to však mohli mať ešte jednoduchšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia