Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2019, 12:35
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Indický boháč venoval 7,5 miliardy dolárov na charitu

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Jeden z najväčších filantropov na svete.

V Indii žije viac ako 1 miliarda ľudí, krajinu onedlho čakajú voľby a spolu s intenzívnym ekonomickým rastom sa aj v tejto krajine objavujú problémy. Zatiaľ čo mnohým ľuďom sa podarilo vyjsť z chudoby do strednej triedy, milióny obyvateľov zostávajú bez peňazí. Aj tieto sociálne problémy sa už roky snaží adresovať druhý najbohatší Ind Azim Premji, ktorý šéfuje spoločnosti Wipro.

Spoločnosť, ktorá kedysi začala ako poľnohospodársky projekt je dnes technologickým gigantom v Indii. Ako informuje CNN, dohromady zamestnáva viac ako 160-tisíc pracovníkov, takže výrazným spôsobom stimuluje indickú ekonomiku. Napriek tomu jej šéf zbytočne nehromadí miliardy vo svojom majetku a za posledné roky už daroval viac ako 21 miliárd svojej nadácii Azim Premji Foundation.


Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Tentoraz sa aj v súvislosti s výzvou Giving Pledge, ktorý kedysi založil Bill Gates, aby motivoval miliardárov venovať peniaze na charitu, rozhodol nadácii darovať zatiaľ najväčší balík peňazí. Samozrejme, nejde o hotovosť, ktorú by presunul z jedného účtu na druhý. Namiesto toho nadácii venoval akcie svojej spoločnosti v hodnote viac ako 7,5 miliardy dolárov, čo je bezkonkurenčne najväčší jednorazový dar, aký bol kedy v Indii odovzdaný.

Nadácia tohto miliardára sa v Indii zaoberá najmä podporou vzdelávania, pričom prevádzkuje vlastnú univerzitu Azim Premji University v meste Bangalúr, kde žije viac ako 6 miliónov ľudí a ide o tretie najväčšie indické mesto.

Domov
Zdieľať
Diskusia