Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2019, 17:17
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 najzásadnejších momentov, ktoré dostali Ektora pred Fórum Karlín

HUDBA
Uložiť Uložené

Pražský raper má pred sebou obrovský míľnik kariéry. Čo všetko sa muselo stať, aby sa mohol postaviť pred viac ako 4-tisíc ľudí?

Ektor je v českom rape pojmom, ktorý snáď nikomu už nikdy nebude potrebné predstavovať. Ako jeden z mála pôsobí výhradne sólovo, nepatrí pod žiadne konkrétne vydavateľstvo a kariéru postavil v prvom rade na progrese v tvorbe.

Od väčšiny kolegov sa líši prístupom, selekciou tém, je vyhranený konkrétnym názorom, vyjadruje sa v prvom rade cez texty a po stránke akéhosi hudobného štýlu v rape by sme ho mohli zaradiť medzi zástancov tradičných postupov v kombinácií s novým zvukom hlavne vďaka selekcií hudieb. Postupne sa snaží zapájať aj melodické prvky a vďaka flowom sa vyhýba monotónnosti. 

Fanúšikovia ho majú radi vďaka drzosti a neustálej demonštrácii úspechu, čo sa nesie prakticky každým jednym projektom. Aktuálne vychádza jeho siedmy sólový album Marko a všetko spomenuté vyššie na ňom môžeme na základe ukážok sledovať v plnej kráse. 

1. marca zároveň prebehne obrovský krst v pražskom Fóre Karlín. Pri tejto príležitosti sme si pre teba pripravili článok, kde zhrnieme 10 najzásadnejších hudobných momentov, ktoré Ektora dostanú až pred vypredanú Prahu


Vidím to jako včera

Ektorov debutový album Airon Meidan vznikol v spolupráci s producentom Enemym. O tom sme síce už dlhšie nepočuli, no ak chceš vedieť, kde to celé začalo, tak práve pri videoklipe Vidím to jako včera. Ikonické zábery Ektora tagujúceho text skladby na presklennú stenu a jazda Prahou sprevádzajú track, v ktorom dáva raper jasne najavo, že nechce riešiť sociálne témy, nešťastie vo vzťahu ani lásku. 

Práve naopak, ukazuje sa ako nekompromisný interpret, hovorí o tom, že tvrdo pracuje a opisuje schopnosti, kvôli ktorým ho máš ceniť. Podobne pristupoval k tvorbe aj Rytmus, ktorý bol rovnako názoru, že fanúšikovi musíš občas narovinu vysvetliť, prečo by ťa mal ceniť. 

Topství 

Písal sa rok 2011 a Ektor sa o slovo prihlásil opäť. Tentokrát sa na produkciách objavili už aj kapacity ako DJ Wich, Emeres, Billy Hollywood nebo Jazzy, ktorí v tom čase produkovali hit za hitom v prvom rade na Slovensku. Ektor prvýkrát pozýva na svoj projekt aj hostí, menovite Huga Toxxxa, Supu a vzdialeného bratranca Strapa. 

Narozdiel od prvého počinu sa mu na hity podarilo premeniť viac skladieb. Dôležitá je určite skladba Most a hrad, vďaka ktorej Ektor jasne deklaroval, že je rodákom z tohto mesta, stojí za nim a je pripravený ho čestne v hudobnom priemysle reprezentovať.

Dovtedy to vlastne dokázali len členovia Bigg Boss labelu. Marko je podobnou ikonou pre české hlavné mesto v očiach mladších poslucháčov. 

Tetris

Netrvalo dlho a Ektor sa o slovo prihlásil opäť. Tentokrát už s rovnocenným zapojením legendárneho DJa Wicha, s ktorým im to na prvý pohľad ladilo veľmi dobre. Spája ich Praha a kombinácia Ektorovho hlasu a typických Wichovych produkcií jednoducho funguje. Fanúšik mal v tom čase právom pocit, že títo dvaja to ešte dotiahnu ďaleko. 

Aj keď sa im podarilo vyprodukovať veľa hitov vrátane najzvučnejšieho Loket z vokna, ich cesty sa neskôr rozišli a dlho si nevedeli prísť na meno. V súčasnosti by malo byť už všetko v poriadku a s odstupom času je Tetris možno najzásadnejším projektom v Ektorovej kariére. Wich mu dodal ešte zopár bodov kredibility a on mohol byť ešte sebavedomejší.  

V mojom svete, Kontrafakt a Separ

Keď už hovoríme o akejsi kredibilite, tú je vždy potrebné budovať aj v bratskej krajine. Slováci potrebujú vždy aspoň malú pomoc od Čechov a naopak. Vďaka dlhodobým kvalitným výkonom dostal Ektor možnosť objaviť sa na najlepšom slovenskom rapovom albume všetkých čias po boku Rytmusa, Ega a Separa. 

Prítomnosť na Navždy je jasným dôkazom kvalít interpreta a nenahradí ju ani desať iných spoluprác. V tom čase bol totiž hudobne najhlbšie, ako bolo možné. Pravdou však ostáva, že si Ektora slovenskí fanúšikovia obľúbili aj vďaka Strapovi.

Prázdnej sex

Je zopár konkrétnych tém, ktoré sú pre Ektora veľmi typické a jednou z nich je naozaj úprimná kritika všetkých lacných žien. Jeho pohľad na túto problematiku je viacmenej jasný a aj keď je sám právom považovaný za sukničkára, s radosťou venuje čas opisu konkrétnych momentov pravdepodobne aj zo svojho života. 

Ženy majú túto tému rady, aby sa voči podobným reprezentantkám nežného pohlavia mohli vyhraniť, mužom zasa hovorí Ektor z duše. Skladby ako Number 1, Nohy v pěst alebo Prázdnej sex zaznamenávajú na YouTube veľmi slušné čísla a môže za to aj frekventovaný výskyt pekných zadkov vo vizuáloch. 

Jak Jinak

Legendárna veta „někdo mi hodil neco do pití“ zľudovela natoľko, že sa Ektorovi postarala o jeho zatiaľ najsledovanejší videoklip. Podobne ako v prípade predošlej skladby, aj táto je venovaná povoľným ženám, ktoré sa v kluboch správajú neadekvátne svojmu postaveniu a robia zo seba lacné šľapky.

Tu už prichádza na scénu Special Beatz, s ktorým to pražskému raperovi ide do dnešného dňa podobne dobre ako pred tým s Wichom. Spoločne síce ostávajú na jednej rovine, minimálne pred poslucháčom to však vyzerá tak, že experimentujú a skúšajú stále nové veci. 

Pauza

Druhé pokračovanie projektu Detektor mnohým veľmi nápadne pripomínalo svojho predchodcu, či už po stránke zvuku, vizuálu alebo výberu tém a hostí. Túto skutočnosť ti po čase uvedomil aj samotný autor, ktorý dovtedy servíroval projekt za projektom a rozhodol sa, že si dá na celých 12 mesiacov pauzu od koncertovania a vydávania nových trackov.

Aj keď mu niektorí kolegovia neverili, dokázal to a dnes už vieme, že mal tento krok výrazný vplyv na pokračovanie jeho kariéry. Rok 2017 zasvätil Ektor cestovaniu, oddychu a naberaniu inšpriácie na projekt, ktorý by mohol byť pre neho opäť prelomový. 

Dvojitý krst albumu Alfa

Alfa podľa očakávaní zožala veľký úspech. Po krátkej odmlke si zrazu fanúšikovia začali Ektorovu prítomnosť na scéne viac vážiť a opätovali mu energiu, ktorú vrazil do tvorby tohto projektu. Bol experimentárnejší, mal širší záber a venoval pozornosť aj drobnostiam, na ktoré možno dovtedy jeho autor zabúdal.

Pauza mu prospela aj po stránke živých vystúpení a zrazu si mohol dovoliť vypredať v rovnakom klube dve akcie počas dvoch dní kvôli extrémnemu záujmu. A každý, kto bol na oboch vie, že od seba boli na nerozoznanie. Sasazu je klub pre približne tisíc ľudí a Ektor sa tak prirodzene potrebuje presunúť do väčších priestorov. 

Kancelář remix

Svoju pozíciu dôležitého československého piliera ešte Ektor po V mojom svete potvrdil na remixe bangru Kancelář, kde sa opäť objavuje Kontrafakt a Separ. Raperi musia fanúšikom pripomínať, že rap nie je len o tom, aby prišli na chvíľu do štúdia alebo na pódium. V skutočnosti sa za úspechom skrýva viac práce a veľa času pri tom musia tráviť aj v aute. 

A práve preto vznikla táto skladba, s ktorou sa okamžite stotožní každý „áčkový“ interpret. Chalani doručili dôveryhodné aj vtipné riadky, no v prvom rade potvrdili, že za Ektorom stále stoja. Zároveň sa obnovuje dôležitá spolupráca z čias Tetrisu, keďže Kancelář produkoval DJ Wich.

Marko

Veľmi kľúčovú fázu začal Ektor tvoriť pred pár týždňami, keď prvýkrát avizoval vydanie nového projektu. Už samotný názov korešpondujúci s jeho krstným menom napovedá, že pôjde o veľmi osobnú záležitosť. Z prvých ukážok vieme, že Ektor sám seba stavia do pozície rapera, ktorý má všetko, všetci mu závidia a nepotrebuje nikoho pomoc. Egotripovosť sa však v jeho textoch objavuje od prvých skladieb a ak by sa zrazu začal venovať spoločenským problémom, asi by sme nemohli tvrdiť, že je sám sebou. 

Veľmi milo prekvapili spolupráce s Pil C-m alebo Yzomandiasom a pochváliť musíme aj výber hudobných produkcií. Bude zaujímavé sledovať, kam sa rozhodne pražský raper posunúť svoje živé vystúpenia, no to sa dozvieš len v prípade, že 1. marca navštíviš Fórum Karlín. Práve tam totiž prebehne zatiaľ najväčšie peklo, aké kedy Ektor naživo predviedol.  

Do pozornosti ešte raz dávame možnosť zakúpiť si vstupenky na krst v predpredaji, keďže na mieste už skoro určite nebudú. Nezabudni ešte v ankete zahlasovať, ktorý moment považuješ za najzásadnejší a v komentároch nám daj vedieť, aký track by mal podľa teba určite zaznieť naživo. 

Anketa:
Aký moment Ektorovej kariéry považuješ za najzásadnejší?
Vidím to jako včera
Topství
Tetris
V mojom svete, Kontrafakt a Separ
Prázdnej sex
Jak Jinak
Pauza
Dvojitý krst albumu Alfa
Kancelář remix
Marko
Vidím to jako včera
19 %
163 Hlasov
Topství
8 %
70 Hlasov
Tetris
35 %
290 Hlasov
V mojom svete, Kontrafakt a Separ
6 %
53 Hlasov
Prázdnej sex
9 %
75 Hlasov
Jak Jinak
6 %
49 Hlasov
Pauza
5 %
41 Hlasov
Dvojitý krst albumu Alfa
6 %
51 Hlasov
Kancelář remix
1 %
12 Hlasov
Marko
4 %
32 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia