Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2018, 10:37
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

V Kanade našli obrovskú jaskyňu, o ktorej nikto nič nevedel. Čo je vnútri, zostáva záhadou

ZAUJÍMAVOSTI JASKYŇA KANADA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Hoci zatiaľ ešte nemá ani len pomenovanie, z obrázkov vidno krásny prírodný výtvor.

Často prízvukujeme, že na Zemi existuje ešte veľa miest, kde ľudská noha nikdy nevkročila. Myslíme tak pralesy, morské dná či ďalšie lokality. Patria k nim aj jaskyne. Veľa z nás má pred nimi prirodzený rešpekt vyplývajúci či už z klaustrofóbie, strachu z tmy, zablúdenia alebo živočíchov v nich žijúcich. No predstav si ten adrenalín, keď vstupuješ do diery, kde ešte žiaden človek nikdy predtým nebol.

Jedna z jaskýň, o ktorej sa doposiaľ nevedelo, sa našla v kanadskej divočine. A nejde o žiadnu maličkú dieru kdesi v zemi, ale o veľký komplex. Podarilo sa ho objaviť náhodne počas skúmania odľahlých častí v západných končinách Kanady. Jaskyňa podľa predbežných zistení siaha do hĺbky okolo 100 metrov a na šírku disponuje priestorom o veľkosti 60 metrov.

K dispozícii je aj kvalitné video ukazujúce, v akom teréne sa doposiaľ nepomenovaná jaskyňa nachádza

A to nie je všetko, pretože sa tiahne hlboko popod povrch. Prečo ju doteraz nikto neobjavil? S najvyššou pravdepodobnosťou preto, lebo región, kde sa nachádza, bol ešte pred niekoľkými dekádami plný snehu a ľadu. Otvor sa preto nachádzal bezpečné ukrytý pred zrakmi ľudí. Až doposiaľ. Výskumníci však začali pátrať po možných záznamoch od domorodých obyvateľov Kanady, či o ňom mali niekedy vedomosť.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

Speleológ John Pollack sa vyjadril, že jaskyňa má skutočne rozmerný vchod a svojou veľkosťou presahuje svojich kanadských náprotivkov. Je svetová. A preto sa do jej neznámych útrob samozrejme vydajú vedci, aby preskúmali novoobjavené miesta.

Už len z dostupných fotografií vidno, že jej preskúmavanie rozhodne nebude jednoduché. Dovnútra sa totižto každou sekundou dostáva veľké množstvo vody z okolitého prostredia a prítomné sú aj pozostatky ľadu a snehu. Podľa informácií z webu sciencealert.com sa sem prvá väčšia expedícia vyberie najbližšie v roku 2020.

V Kanade našli obrovskú jaskyňu, o ktorej nikto nič nevedel. Čo je vnútri, zostáva záhadou
Zdroj: Screenshot z YouTube

Už teraz sme zvedaví, s čím všetkým zaujímavým ešte speleológovia prídu a o zaujímavých zisteniach vás následne budeme informovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia