Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2018, 11:48
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

6-ročnú dcéru zo zúfalstva predala za 3 000 dolárov. Iba tak mohla uživiť zvyšok rodiny

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jednoducho nebolo iné riešenie.

OSN ešte pred nedávnom informovalo, že hrozivé sucho postihlo 20 až 34 % provincií Afganistanu, z čoho až 3,5 milióna obyvateľov potrebuje humanitárnu pomoc. Čoraz viac ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy a zobrať so sebou len to najpotrebnejšie. Vo väčšine prípadov išlo o základné šatstvo, malé množstvo stravy a svoje deti.

CNN informovala o jednom mimoriadne nešťastnom prípade, kedy matka predala svoju dcéru, aby za finančný obnos nakúpila jedlo pre svoje ďalšie deti. Žena menom Mamareen stratila svojho muža ešte počas vojny, a tak sa o celú rodinu musela následne postarať sama.

Štábu CNN so slzami v očiach prezradila, že bola nútená predať svoju 6-ročnú dcéru Akilu za 3 000 $  (niektoré zdroje uvádzajú odlišnú sumu) mužovi menom Najmuddin. Ten sľúbil, že sa o ňu dobre postará a s matkou dcéry sa dohodol, že keď malá Akila vyrastie, vydá sa za jeho syna, 10-ročného Sher Aghu.

Ilustračná fotografia

6-ročnú dcéru zo zúfalstva predala  za 3 000 dolárov. Iba tak mohla uživiť zvyšok rodiny
Zdroj: AP Photo/Muhammad Sajjad

Kvôli nemilosrdnému suchu som so svojimi tromi deťmi opustila dedinu. Prišla som až sem (do tábora), dúfajúc v pomoc, ale nedostalo sa mi ničoho. Aby som zabránila hladovaniu mojich detí, musela som svoju dcéru predať za 3 000 $, ale zatiaľ som z nich dostala iba 70. Nemám peniaze, jedlo a žiadneho živiteľa – môj manžel bol zabitý,“ vyjadrila sa pre CNN Mamareen.

So smútkom dodala, že dcéra vôbec nevedela o tom, že bola oficiálne predaná. Muž, ktorému svoje dieťa odovzdala, nie je o moc bohatší, ale Akile dokáže zabezpečiť aspoň základné potreby. Matke sľúbil, že celú sumu jej vyplatí zhruba do dvoch až troch rokov.

Veľké suchá v Afganistane mnohým ľudom zobrali akýkoľvek zdroj obživy. Spočiatku im pomrel dobytok a pestovanie akýchkoľvek plodín sa stalo nemožným. Prípad Mamareen a jej dcéry Akily je však len kvapkou v mori a podobných prípadov by sme, bohužiaľ, našli naozaj veľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia