Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2018, 13:24
Čas čítania 0:00
Sona O.

Pod Antarktídou objavili vedci stratený kontinent

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Nie, nejde o bájnu Atlantídu.

O Antarktíde toho zatiaľ veľa nevieme, hoci sme na tento nehostinný ľadový kontinent už poslali nespočetné množstvo výprav. Večný sneh a kryhy, ktoré ho obklopujú, skrývajú pod povrchom mnohé tajomstvá. Niektoré z nich sú nám už dávno známe, no mnohé ostávajú zahalené akousi ľadovou mystériou. Ľudstvo čakalo veľmi dlho na to, kým naše technológiu budú schopné preskúmať južný pól do detailov a konečne sa im to aj podarilo. 

Európska vesmírna agentúra zostrojila satelit s názvom Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer, jeho úlohou bolo počas rokov  2009 až 2013 mapovať gravitačné pole Zeme. Vedcov zaujímalo najmä to, ako rýchlo sa menila akcelerácia gravitácie a aké existujú rozdiely medzi vertikálnym a horizontálnym pôsobením gravitačného poľa. 

Pod Antarktídou objavili vedci stratený kontinent
Zdroj: ESA James Vaughan Photo

Spolu s údajmi o seizmickej aktivite boli schopní poskladať 3D model tektonických vrstiev Zeme. 

„Tieto gravitačné obrázky prinášajú revolúciu v našich vedomostiach o najmenej poznanom kontinente na Zemi Antarktíde,"  vyjadril sa spoluautor štúdie Fausto Ferraccioli.

Vďaka novej technológii vedci dokázali odhaliť zvyšky prehistorických kontinentov nachádzajúcich sa pod ľadom Antarktídy. 

„Vo východnej Antarktíde vidíme vzrušujúcu mozaiku geologických vlastností, ktoré odkrývajú fundamentálne podobnosti a rozdiely medzi kôrou pod Antraktídou a inými kontinentmi, ku ktorým sa pripojila pred 160 miliónmi rokov,"  objasnil  Ferraccioli.

Pod Antarktídou objavili vedci stratený kontinent
Zdroj: ESA

Výskum takisto ukázal rozdiely medzi východnou a západnou Antarktídou. Západná časť má značne tenšiu kôru aj litosferickú dosku, zatiaľ čo východná, ktorá je tvorená hornatými oblasťami a starovekými skalnatými zónami zemskej kôry známymi ako kratóny, je oveľa hrubšia.

Odporúčané
Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) Róbert Vrábel o Antarktíde: Ľudia majú sex aj v stanoch, raz som primrzol k záchodu (Rozhovor) 15. novembra 2023, 9:30

Kratóny sú najstaršími časťami jadra zemskej litosféry a dokážu poskytnúť mnohé informácie o najdávnejšej histórii našej planéty. Veľmi podobné úkazy vedci pozorovali aj v Austrálii či v Indii, s ktorými v odvekých časoch Antarktída susedila. 

Domov
Zdieľať
Diskusia