Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2018, 17:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vo Fínsku zverejnili daňové priznania všetkých obyvateľov. Transparentnosťou bojujú proti nerovnosti

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE FÍNSKO PENIAZE
Uložiť Uložené

Každý mohol nahliadnuť na finančnú situáciu svojho suseda.

Severské krajiny by pre Slovensko mohli byť v mnohých oblastiach vzorom. Ľudia tam platia vyššie dane, za čo od štátu dostávajú kvalitnejšie služby a pravidelne sa v rebríčkoch šťastie umiestňujú na popredných priečkach.

Fíni v záujme transparentnosti každý rok 1. novembra zverejňujú daňové priznania všetkých občanov, do ktorých potom môže nahliadnuť prakticky ktokoľvek.

Aj keď jedna časť spoločnosti praktiku neustále kritizuje, zatiaľ nevytvorila dostatočný tlak na to, aby sa fínska vláda začala zamýšľať nad prípadným zrušením „Národného dňa závisti“, ako deň zverejnenia daňových informácií Fíni familiárne nazývajú.

Vo Fínsku zverejnili daňové priznania všetkých obyvateľov. Transparentnosťou bojujú proti nerovnosti
Zdroj: Radovan Stoklasa/TASR

Vo Fínsku je zverejňovanie daňových priznaní dôležitým dňom, pretože miestne médiá nasledujúce dni trávia hodiny ponorené do nekonečných čísel a zisťujú, či je všetko v súlade s kostolným poriadkom.

Keby si preto mal záujem, pokojne by si mohol otvoriť register zverejnených priznaní a vyhľadať si tam, koľko daní za minulý rok odviedol tvoj sused. Nájdeš v nich zaujímavosti o svojich blízkych, spomínaných susedoch či kamarátoch z detstva, a Fíni veria, že zverejňovaním týchto informácií bojujú proti nerovnosti v spoločnosti.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Médiá už mnohokrát spomínali, že najbohatšie 1 percento ľudí vlastní toľko majetku ako približne najchudobnejšia polovica dohromady, takže ak máš prehľad o príjmoch svojich kolegov a nadriadených, možno sa ti pracuje jednoduchšie.

Ako informujú Hospodárske noviny, zamestnanci si pri prehliadaní registra daňových priznaní často uvedomia, že zarábajú menej ako svoji kolegovia, a tak žiadajú zvýšenie platu. Na druhej strane by mohli byť dáta zneužité. Ktovie, ako by na podobný výmysel zareagovali Slováci, keďže o našej závisti koluje viacero vtipov.

Domov
Zdieľať
Diskusia