Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2018, 10:04
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Najvplyvnejší návrhári, ktorí aktuálne hýbu svetovou módou a určujú jej smer

MÓDA KANYE WEST RAF SIMONS VIRGIL ABLOH
Uložiť Uložené

Virgil Abloh, Kanye West alebo Raf Simons patria medzi najvýznamnejších módnych návrhárov súčasnosti.

Móda je záležitosťou, ktorá v dnešnej dobe do značnej miery aj vďaka sociálnym sieťam hýbe svetom viac, ako si si ochotný pripustiť. Kým pre niektorých znamená obliekanie iba možnosť zahaľovania sa, pre iných je vášňou a najväčším hobby.

Trendy sa menia a vyvíjajú závratnou rýchlosťou a svetoví návrhári nemajú problém ich obmieňať hneď viackrát počas jedinej sezóny. 

V minulosti vzniklo množstvo dizajnérskych značiek definujúcich módu tej ktorej doby, čo sa v podstate od súčasnosti príliš nelíši. Ľudia ako Thomas Burberry, Louis Vuitton, Cristóbal Balenciaga, Christian DiorMario Prada, Jean Paul Gaultier, Gianni Versace alebo Calvin Klein pozmenili jej tvar nezabudnuteľným spôsobom, vytvorili kulty pretrvávajúce až dodnes.

Dnešní módni návrhári vo svojej práci častokrát vychádzajú z ich dedičstva, keďže tí najvyhlásenejší dokonca prebrali ich pozíciu a zasadli na posty kreatívnych riaditeľov najrenomovanejších značiek súčasnosti.

Ktorí z nich však majú vo svete módy najväčšie slovo a určujú tým pádom jej smer?

Virgil Abloh

Kontroverzná postavička, o ktorej počul snáď už aj Jojo z Hornej Dolnej patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti vo svetovej móde. O Virgilovej ceste na vrchol si si u nás mohol prečítať v rozsiahlom článku poskytujúcom prierez jeho kariérou, takže sa zameriame výhradne na súčasnosť.

Najvplyvnejší návrhári, ktorí aktuálne hýbu svetovou módou a určujú jej smer
Zdroj: Mark Sagliocco / Getty Images

Virgil Abloh je zakladateľom jednej z najobľúbenejších značiek súčasnosti – OFF-WHITE. Tá veľmi efektne prepojuje dva odlišné svety pouličnej a vysokej módy. Brand v podstate predpovedal to, o čo sa snažia luxusné dizajnérske značky dnes.

Skvelým príkladom je veľkolepá spolupráca s Nike, ktorá v podstate prebrala hru a predstavuje najviac vyhajpovanú obuv súčasnosti. Prezentuje sa dokonca na prehliadkových mólach, nosí ju väčšina celebrít alebo v neposlednom rade slúži ako prostriedok k jednoduchému zárobku mnohých resellerov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Wethenew (@wethenewco) on

Svoj zatiaľ najväčší kariérny úspech však zaznamenal iba v tomto roku, kedy zasadol na post kreatívneho riaditeľa pánskej konfekcie pre Louis Vuitton.

Prvý Afroameričan na podobnej pozícii celkom určite posunie historickú značku, ktorá si u mladých ľudí šplhla minuloročnou kolekciou so Supreme správnym smerom. Jeho konexie a nenapodobiteľný vkus sú predpokladom pre opätovné zasadenie Louis Vuitton na pomyselný vrchol svetovej módy.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Louis Vuitton Official (@louisvuitton) on


Kim Jones

Kim Jones je práve tým človekom, ktorý prenechal vyššie menovanému pánovi svoje niekdajšie miestečko, aby mohol zasadnúť na post kreatívneho riaditeľa legendárnej dizajnérskej značky Dior.

Kim Jones a David Beckham, pre ktorého navrhoval hneď niekoľko outfitov

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HYPEBEAST Sports (@hypebeastsports) on

Bol jedným z prvých návrhárov aktívne sa podieľajúcich na prepojení pouličnej kultúry s vysokou módou, je fanúšikom hip-hopovej hudby, moderného popového umenia a zarytý sneakerhead.

Stál za minuloročným ošiaľom spôsobeným spoluprácou Louis Vuitton so Supreme.

Spomenutá kolekcia do určitej miery spôsobila pochybnosti ohľadom relevantnosti obľúbeného termínu streetwear. Podľa neho však išlo o prirodzený krok, ktorý musel skôr či neskôr prísť. „You wear clothes in the street, so everything’s streetwear. You can wear a couture gown down the street and that turns it into streetwear.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TXJRXKO ✪ (@tyrun_) on

Dior mu ponúka celkom nové možnosti - ide o krajčírsky brand postrádajúci akékoľvek prvky pouličnej módy. Okrem iného oživil ikonické logo Christian Dior Atelier, ktoré sa v tomto roku teší nesmiernej obľube.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by mrkimjones (@mrkimjones) on


Demna Gvasalia

Gruzínsky návrhár Demna Gvasalia, ktorého vízie však vychádzajú z takzvanej belgickej vlny návrhárov ako Martin Margiela, Dries van Noten, Walter van Beirendonck alebo Raf Simons, sa po práci pre Maison Martin Margiela a Louis Vuitton preslávil najmä vlastnou značkou Vetements.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Believe in something bigger.DG (@demnagvasaliadaily) on

Vetements uviedol v roku 2014 a okamžite si značka získala pozornosť verejnosti pre svoje netradičné dizajny a neprimerane vysoké cenovky jednotlivých produktov. V nasledujúcich rokoch sa kúsky od Vetements stali najhorúcejším trendom.

Už o rok neskôr zasadol na post kreatívneho riaditeľa historického módneho domu Balenciaga. Verejnosť zostala zaskočená.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

Demna sa však úlohy zhostil na výbornú. Svoj unikátny pohľad na estetiku, na ktorom postavil svoju vlastnú značku, spracoval aj v kolekciách pre Balenciaga. Neforemné a nadrozmerné oblečenie, čudesné strihy a cenovky pohoršujúce širokú verejnosť vytvorili z Balenciaga najvyhľadávanejšiu značku súčasnosti.

Vetements a Balenciaga prosperujú aj dnes, o čom svedčí napríklad nevídaný úspech tenisiek Triple S. Demna Gvasalia neprestáva chŕliť nápady ako na bežiacom páse a množstvo ostatných návrhárov sa nimi častokrát iba ticho inšpiruje.

Košeľa s Marilynom Mansonom od Vetements

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by VETEMENTS (@vetements_official) on


Hedi Slimane

Hedi Slimane bol od roku 2000 kreatívnym riaditeľom pre Dior Homme. Jeho charakteristická skinny silueta, úzke luxusné oblečenie a uhladená estetika okamžite získala nesmierny úspech, a stal sa aj vďaka nej prvým návrhárom pánskej módy, ktorý obdržal prestížne ocenenie CFDA International Designer.

Najvplyvnejší návrhári, ktorí aktuálne hýbu svetovou módou a určujú jej smer
Zdroj: Hedi Slimane

V roku 2007 opúšťa Dior Homme aby sa mohol venovať profesionálnemu fotografovaniu, jeho druhej veľkej vášni. O 5 rokov neskôr však opäť nastúpil na post kreatívneho riaditeľa pre Yves Saint Laurent.

Značka mení svoj názov na Saint Laurent a Hedi využíva svoje kontakty v hudobnom priemysle na jej spropagovanie. Stáva sa definíciou glamour punku a rock'n'rollového štýlu modernej doby a jeho typická elegantná estetika s rebelskými prvkami zostane pravdepodobne kultovou už navždy. V roku 2016 značku však opäť opúšťa.

Najvplyvnejší návrhári, ktorí aktuálne hýbu svetovou módou a určujú jej smer
Zdroj: Hedi Slimane

Po kratšej odmlke sa pripomenul v prebiehajúcom roku, kedy nastúpil na svoju obľúbenú pozíciu pre značku Celine. S jeho príchodom sa mení logo a predstavil tiež prvú pánsku kolekciu v jej viac ako sedemdesiatročnej histórii.

Najvplyvnejší návrhári, ktorí aktuálne hýbu svetovou módou a určujú jej smer
Zdroj: Yanshan Zhang / Getty Images

Do značnej miery prezentuje takmer nepozmenený štýl, čo sa množstvu kritikov nepáči. Hedi Slimane je však naspäť a pripravený nasmerovať elegantnú módu do kurzu.


Raf Simons

Raf Simons je taktiež jedným zo svetovo najobľúbenejších a najznámejších žijúcich návrhárov. Belgičan si získal neuveriteľné silnú fanúšikovskú základňu svojou vlastnou značkou, ktorej archívne kúsky dnes dosahujú závratných hodnôt a zbierajú ich zberatelia z celého sveta.

Najvplyvnejší návrhári, ktorí aktuálne hýbu svetovou módou a určujú jej smer
Zdroj: Slaven Vlasic / Getty Images

V roku 2005 nastúpil na post kreatívneho riaditeľa pre Jil Sander a o 7 rokov neskôr na rovnakú pozíciu pre Dior.

V kolekciách pre Dior do značnej miery čerpá inšpiráciu vo svojich niekdajších návrhoch. Jeho unikátna estetika pretavená do jednotlivých kúskov zasahuje priam až do umenia.

Neskôr spojil sily so značkou adidas. Spolupráca pokračuje dodnes, spoločné tenisky patria medzi najobľúbenejšiu obuv na svete už niekoľko sezón. Mohutný model s názvom Ozweego predznamenal svojho času trend chunky sneakers pretrvávajúci do dnešných dní.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Le Labo Store (@lelabostore) on

Pred dvoma rokmi zasadol na post kretívneho riaditeľa pre Calvin Klein. Verejnosť zostala v obrovskom očakávaní. S predstavením prvej kolekcie si Raf Simons iba potvrdil svoj status jedného z najobľúbenejších a jeho návrhy si okamžite zamilovalo množstvo celebrít na čele s vrcholovými hip-hopovými umelcami.

A$AP Rocky v kúskoch z Rafovej kolekcie pre Calvin Klein

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @asaprockydotcom on

Samozrejme, o aktuálnu podobu módy a štýlu všeobecne sa pričiňuje aj nespočetné množstvo ďalších návrhárov.

Kanye West založil pravdepodobne najznámejšiu modernú značku súčasnosti – Yeezy. Heron Preston so svojou rovnomennou značkou a Matthew Williams s Alyx vedú dva samostatné prúdy prepojujúce pouličnú módu s tou dizajnérskou. 

Alessandro Michele a jeho práca pre Gucci nemá v histórii obdobu. Možno jedine v období Riccarda Tisciho v Givenchy. Vďaka Miuccia Prada je rodinné dedičstvo aktuálne najsilnejšie, aké kedy bolo.

Errolson Hugh stojí za rozšírením smeru techwear. Jun Takahashi a jeho japonskí kolegovia tvoria celkom odlišný prúd, na ktorý sa západ ani prinajmenšom nechytá, atď.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Errolson Hugh (@erlsn.acr) on

Móda je čoraz silnejšia a v dohľadnej budúcnosti bude vychádzať práve z vízii jej predstaviteľov v dnešnej dobe. Sami sme zvedaví, akým smerom sa bude vyvíjať.

Domov
Zdieľať
Diskusia