Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2018, 0:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V najprísnejšie chránenej oblasti Tatier si spokojne pracoval bager, Tichá dolina je pritom európsky významné územie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Naše Tatry sú očividne pre niektorých ľudí na smiech.

Minulý týždeň zverejnilo Ministerstvo životného prostredia malebné fotografie z Tichej doliny vo Vysokých Tatrách. Dolina je súčasťou Tatranského národného parku a ministerstvo sa chválilo tým, ako tam dlhé roky od kalamity ľudská ruka nezasahuje, vďaka čomu sa príroda dokázala zregenerovať úplne sama.

Napriek tomu tam očividne pravidlá neplatia pre všetkých, na čo upozornila iniciatíva My sme les. Fotografia z 19. septembra pobúrila Slovákov, pretože zachytáva bager, ktorý si len necelý kilometer od hlavnej doliny spokojne pracoval.

Bagristovi vôbec nevadilo, že s ťažkým strojom narušil lesný porast aj vegetačný a pôdny kryt na mieste patriacom do európsky chránených území NATURA 2000. Jednotlivé časti lesa sa regenerovali dlhé roky len na to, aby ich potom prišla zničiť technika bez zdanlivo vážneho dôvodu.

Iniciatíva My sme les vo svojom príspevku upozornila na to, že bagrista samozrejme nemal žiadne povolenie na prácu v najprísnejšie chránenom území. Údajne mal odstraňovať veľké skaly, pretože si lesníci chodievajú do Tichej doliny zapoľovať.

O fotografiu sa postaral Karol Kaliský a sám situáciu opisoval so slovami, že bagrista v nechránenej časti doliny pracoval na protipovodňových opatreniach, avšak odrazu pokračoval v práci v srdci prísne chránenej časti tejto oblasti. Na neznámeho páchateľa už bolo podané aj trestné oznámenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia