Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2018, 13:30
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vidíš pohár ako poloplný alebo poloprázdny? Pesimizmus môže zvyšovať tvoj výkon a úspech v živote

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Mýtov o pesimistoch a optimistoch je veľa, sú však naozaj pravdivé?

Psychologické knihy, motivačné citáty aj samozvaní odborníci nám neustále tvrdia, že pesimizmus je škodlivý. Mali by sme vraj byť väčší optimisti, pozerať sa na život pozitívne a brať ho s nadhľadom. Všeobecne panuje myšlienka, že optimisti žijú dlhší a šťastnejší život. 

O pesimistoch sa toho nahovorilo už veľa zlého, až je naozaj ťažké uveriť, že aj oni by mohli mať svoje výhody. Svet ale nie je čierno-biely a všetko zlé môže viesť k niečomu dobrému. To isté platí aj o pesimistoch.

Vidíš pohár ako poloplný alebo poloprázdny? Pesimizmus môže zvyšovať tvoj výkon a úspech v živote
Zdroj: unsplash.com

Samozrejme, že keď sa niekto neustále utápa v negatívnych pocitoch, obviňuje sa zo všetkých svojich zlyhaní a v strachu očakáva iba to najhoršie, k lepšiemu životu mu to nepomáha. No existuje jedna forma optimizmu, ktorá dokáže byť skutočne užitočná, psychológovia ju nazvali defenzívny pesimizmus a podľa nich môže viesť k väčším životným úspechom. 

Ako je to možné? Optimisti častokrát očakávajú pozitívny výsledok a to bez toho, aby sa k nemu dopracovali ťažkou prácou alebo väčšou námahou. Pokiaľ tento pozitívny výsledok nedosiahnu, oveľa ľahšie než pesimisti sa nechajú prevalcovať pocitmi zlyhania a depresiou. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Defenzívny pesimizmus je kognitívna stratégia, ktorou sa ľudia snažia brániť pred úzkostnými životnými situáciami. Prináša so sebou nízke očakávania a generuje všetky možné negatívne scenáre, ktoré by sa mohli vyskytnúť. 

Vidíš pohár ako poloplný alebo poloprázdny? Pesimizmus môže zvyšovať tvoj výkon a úspech v živote
Zdroj: unsplash.com

Práve vďaka týmto predikciám pomáha pripraviť sa na zlý výsledok a odhaľuje cestičky, akými by sme sa mu mohli vyhnúť. Defenzívni pesimisti sú pripravení na všetko a vo svojej hlave dokážu vygenerovať hádam všetky možné scenáre, čo by potenciálne mohli všetko skomplikovať. 

Okrem prípravy, defenzívny pesimizmus dokonca zlepšuje náš výkon. Človek v sebe skrátka cíti väčší tlak vyhnúť sa nepríjemnostiam a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby ich prekonal. 

Ďalšou pozitívnou vlastnosťou pesimistov je túžba po sebazdokonaľovaní. Zatiaľ čo optimisti možno majú o niečo vyššie sebavedomie, mávajú sklon byť so sebou niekedy až priveľmi spokojní. Pesimisti ale stále vidia chyby nielen vo svojom okolí, ale aj sami na sebe. A práve tie ich nútia k tomu, aby na sebe stále pracovali a rozvíjali svoje schopnosti

Vidíš pohár ako poloplný alebo poloprázdny? Pesimizmus môže zvyšovať tvoj výkon a úspech v živote
Zdroj: unsplash.com

Asi nie je prekvapujúce, že defenzívny pesimizmus je vyvolaný negatívnymi pocitmi, ktoré ale v tomto prípade slúžia k lepšiemu výsledku. Väčšina takýchto ľudí bojuje s pocitmi úzkosti, ktoré sa snaží regulovať práve predprípravou na negatívne udalosti. 

Odporúčané
Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny Šikana vo vzťahu alebo Kanye West po slovensky: Partner mi zakazoval nosiť piercingy a tepláky, povolené som mala iba legíny 31. marca 2024, 12:30

Nanešťastie majú pesimisti aj nižšie sebavedomie než optimisti, avšak ich sebavedomie má tendenciu zvyšovať sa, pokiaľ vidia, že ich pripravenosť vedie k dobrým výsledkom a pomáha im dosahovať stanovené ciele.

Všeobecne sa pesimisti považujú za skupinu jedincov viac ohrozených hlavne srdcovo-cievnymi ochoreniami, no niektoré z ich vzorcov správania vedú k lepšiemu zdraviu. A to vďaka tomu, že sa dokážu lepšie obrániť pred vírusmi, baktériami a liečbu berú vážnejšie než optimisti. Tí často dúfajú, že sa ich zdravie skrátka zlepší alebo choroba nebude ďalej postupovať a majú sklon brať rady lekára skôr na ľahkú váhu. 

Vidíš pohár ako poloplný alebo poloprázdny? Pesimizmus môže zvyšovať tvoj výkon a úspech v živote
Zdroj: unsplash.com

Nie všetky druhy pesimizmu sú teda zlé a nie všetci pesimisti vedú menej naplnený či úspešný život než optimisti. Kľúčom k efektívnemu pesimizmu je využívanie metód, akým sa chcú ľudia vyhnúť negatívnym výsledkom. Ak ale iba sedíš doma, ľutuješ sa a nadávaš na celý svet, o žiadnu prospešnú formu pesimizmu naozaj nejde.

Domov
Zdieľať
Diskusia