Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2018, 16:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

V Rusku otvoria Jurský svet a budú chcieť oživiť mamuty, nosorožce a ďalšie vyhynuté zvieratá

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Centrom zamerania bude život ľudí i zvierat v chladnej a nehostinnej časti Ruska.

História nie je len o prvej a druhej svetovej vojne. Ukrýva množstvo pútavých príbehov i skutočností, nad ktorými sa je niekedy potrebné aj pozastaviť. Špeciálnu kapitolu tvoria dávne tvory.

Podarí sa vedcom oživiť nižšie uvedené zvieratá?

V Rusku otvoria Jurský svet a budú chcieť oživiť mamuty, nosorožce a ďalšie vyhynuté zvieratá
Zdroj: en.wikipedia.org

Zvieratá sú späté so zemou milióny rokov. Počas tak dlhého časového obdobia sa vyvinuli desiatky pozoruhodných jedincov, od dinosaurov až po šabľozubé tigre. Veľa z nich žiaľ už vyhynulo, a tak nám po nich zostali len kostrové pozostatky.

Avšak už sa stalo, že sa zachovali aj celé telá. V nehostinnej a chladnej ruskej Sibíri sa výskumníkom za posledné obdobie podarilo nájsť viacero vecí. Medzi nimi zamrznuté levíčatá či rovno mamuta. Ide o slušné úlovky a nejednému laikovi napadlo - čo tak ich priviesť k životu?

Zachované telo mamuta:

V Rusku otvoria Jurský svet a budú chcieť oživiť mamuty, nosorožce a ďalšie vyhynuté zvieratá
Zdroj: Thomas Quine

Všetci veľmi dobre poznáme filmy ako Jurský park či Jurský svet, kde sa ľuďom podarilo z dinosaurej DNA oživiť desiatky druhov pravekých jašterov a vytvorili z nich jedinečnú atrakciu aj pre verejnosť. Samozrejme, ide len o filmy, no k vytvoreniu reálneho Jurského sveta sa skutočne schyľuje.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Park jurského obdobia (Парк юрского периода) by malo byť nové paleo-genetické laboratórium v centre sibírskeho mesta Jakutsk na východe rozľahlej federácie. Už z názvu vyplýva, čím sa bude zaoberať. Ruskí výskumníci a špecialisti by sa v jeho útrobách chceli zamerať na výskum vyhynutých zvierat z obdobia pleistocénu. Investícia na jeho zriadenie sa pohybuje vo výške 5 000 000 €.

 Pohľad na chladný Jakutsk:

V Rusku otvoria Jurský svet a budú chcieť oživiť mamuty, nosorožce a ďalšie vyhynuté zvieratá
Zdroj: Степанов Слава

Zaoberať by sa malo vyhynutými zvieratami. Čo je mimoriadne pútavé, je aj vyhlásenie, že tamojší vedci sa budú snažiť priviesť k životu živočíchy ako mamuty, nosorožce srsnaté, kone či levíčatá. K dispozícii majú genetické materiály a doslova kusy zamrznutých tiel zo sibírskeho permafrostu. Záujem sa bude sústreďovať aj na ľudí a dlhodobé osídlenie okolitého regiónu.

Ďalšie dôležité podrobnosti sa ruská i svetová verejnosť dozvie 11. septembra v ďalekom Vladivostoku. Či z útrob centra niekedy vzíde nejaký dávny vzkriesený tvor, sa dozvieme možno už o niekoľko rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia