Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2017, 11:01
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Už o pár rokov by mohli po Zemi opäť pobehovať mamuty. Výskumníci z Harvardu chcú vytvoriť hybrid historického zvieraťa a dnešného slona

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dnešná veda možno ožíví aj vyhynuté zvieratá.

Výskumný tím z Harvardu chce v blízkej budúcnosti navrátiť život jednému z najfascinujúcejších živočíchov, aké sa kedy preháňali po Zemi. Najpravdepodobnejšou teóriou toho, že mamuty sa z našej planéty vytratili, je ľudská aktivita, ktorá ich doslova vyhubila, pretože naši dávni predkovia mamuty vo veľkom lovili, aby ich potom mohli skonzumovať. Našťastie pre moderných výskumníkov, mnohé pozostatky mamutov sa zachovali v permafroste najmä na Sibíri, a tak sa po ich objavení mohli pustiť do skúmania toho, ako veľmi sa mamuty odlišovali od dnešných slonov. V nájdených vzorkách odhalili zachované tkanivo a práve to ich inšpirovalo k tomu, či by v ideálnych podmienkach nevedeli vytvoriť mamuty aj dnes. Genetické informácie by sme na to mali, takže záleží len na tom, ako komplexne bude snaha o vytvorenie moderného mamuta vyzerať.


Tím z Harvardu plánuje mamuty oživiť tak, že genetické informácie z nálezov historických mamutov skombinuje s genetickými informáciami dnešných slonov ázijských a vytvorí akýsi hybrid. Nebude to samozrejme skutočný mamut, ale tieto nové hybridy by mali disponovať telom pokrytým dlhou srsťou, väčšími vrstvami podkožného tuku a vďaka tomu by mali byť schopné prežívať aj v arktických podmienkach, kde by dnešné slony dlho nevydržali. Výskumníci sa rozhodli, že na vývoj hybridného zvieraťa nepoužijú skutočnú samicu slona a jej maternicu, ale pokúsia sa vytvoriť umelú maternicu, v ktorej sa zviera v budúcnosti vyvinie. Tie najodvážnejšie predpovede hovoria, že by sme sa mohli na živého moderného mamuta pozrieť v celej kráse už o približne dva roky, avšak v skutočnosti to môže trvať aj oveľa dlhšie. Všetko bude záležať na tom, ako efektívne sa vedcom podarí rozlúštiť DNA historického mamuta a zosynchronizovať ju s tou sloniou. Na druhej strane, mnohí odborníci sú celkom skeptickí a aj keď je možné, že sa embryo hybridu nakoniec vytvoriť podarí, cesta ku skutočnému mamutovi je ešte dlhá.


Domov
Zdieľať
Diskusia