Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2018, 13:04
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na Slovensku zrejme budeme vracať plastové fľaše späť do obchodov. Na začiatku si však za ne priplatíme, presne ako za sklo

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vratné plastové fľaše môžu byť o pár rokov realitou.

Znečistenie naśej planéty plastovým odpadom je horúcou témou súčasnosti a sme radi, že na problém nekašle ani slovenská vláda. Utvrdzujú nás v tom nedávné prehlásenia ministra životného prostredia Lászla Sólymosa, ktorý verejne začal diskusiu o zálohovaní plastových fliaš.

Nič také zatiaľ Slovensko nezažilo, skúsenosti máme len so zálohovaním sklenených fliaš. Ak si v supermarkete kupuješ, dajme tomu, pivo v sklenenej fľaši, stojí o pár centov viac, keďže si k nemu kupuješ aj zálohu na fľašu. Ak ju po dopití prídeš vrátiť do špeciálneho automatu v supermarkete, ten ti vráti niekoľko centov. Cieľom je tak motivovať ľudí, aby fľaše vracali na odberné miesta, čím sa okrem iného šetrí zdrojmi a zmenšuje znečistenie.

Na Slovensku zrejme budeme vracať plastové fľaše späť do obchodov. Na začiatku si však za ne priplatíme, presne ako za sklo
Zdroj: pixabay.com

O zálohovaní plastových fliaš zatiaľ ministerstvo nemá presnú predstavu. Treba sa rozhodnúť, aký všelijaký plast sa bude môcť vrátiť a zatiaľ je reč len o vyšších kvalitách, v ktorých napríklad kúpiš minerálku. Fľaše treba naceniIť a supermarkety by zasa museli vybudovať odberné miesta, sklady a celú logisitku, ktorá by sa plastovými fľašami zaoberala. Supermarkety sa však nebránia – Tesco, Billa, Kaufland a Lidl sú diskusii otvorené. Téma je natoľko komplexná a zložitá, že si ministerstvo životného prostredia plánuje nechať vypracovať štúdiu, ktorá sa na celú tému podrobne pozrie.

Domov
Zdieľať
Diskusia