Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2018, 15:02
Čas čítania 0:00
Sona O.

Rumuni verzus Dior. Módny gigant vykradol rumunský folklór

MÓDA DIOR RUMUNSKO
Uložiť Uložené

Luxusný módny gigant Dior sa tentokrát vykašlal na originalitu a svoje vzory si „požičal" z rumunského folklóru. Rumuni sa rozhodli im túto krádež oplatiť.

Luxusná značka Dior je známa svojimi módnymi výstrelkami aj štvormiestnymi cenami. Patria medzi tých najväčších módnych gigantov, ktorí diktujú trendy už od roku 1946. Tentokrát však stúpili poriadne vedľa.

V rámci minuloročnej jesennej kolekcie si „vypožičali" ľudové vzory z rumunskej oblasti Bihar na severozápade Transylvánie. Oblečenie potom predávali za naozaj horibilné sumy. Napríklad takú folkovú vestu by si od Dior kúpil za 30-tisíc eur

Rumuni verzus Dior. Módny gigant vykradol rumunský folklór
Zdroj: Dior

Spoločnosť pravdepodobne nepočítala s tým, že by niekto odhalil pôvod ich kolekcie. Avšak obyvatelia Biharskej oblasti nezostali ticho a proti značke sa rozhodli bojovať najlepšie, ako vedeli. Vytvorili si svoju vlastnú módnu kolekciu

Rumunský módny magazín spolu s biharskými návrhármi a umelcami založili revolučnú značku Bihor Couture. Skutočne originálne ušité folkové kúsky si od nich môžeš kúpiť za prijateľnú cenu. Oblečenie vyrábajú iba lokálne podľa dlhoročných tradícií. 

„Aj keď je prirodzené, že sa ľudia nechávajú inšpirovať, myslíme si, že je nie je fér, keď sa nič nevracia v podobe peňazí alebo aspoň reklamy či PR komunite, ktorá sa snaží uchovať tradície. Dôsledkom toho tieto tradície zomierajú. Takže Rumuni urobili prvý krok," hovorí na svojej oficiálnej stránke značka. 

Bihor Couture vytvorili aj skvelé video, v ktorom ti vysvetlia, prečo a ako chcú chrániť svoju kultúru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia