Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2018, 15:14
Čas čítania 0:00
Sona O.

Skupina opíc dokáže používať kamene na získavanie potravy

ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Skupina primátov rodu malpa kapucínska sa naučila využívať kamene ako nástroj. Sú tak štvrtými primátmi, ktorí vstúpili do doby kamennej.

Správanie sa u maliep kapucínskych v malej skupine na Paname objavilo už v roku 2004. Vtedy si ho všimla výskumníčka Alicia Ibáñez, no jej zistenia neboli dôkladnejšie preskúmané.

Tím odborníkov sa ku skupine vrátil v roku 2017 a v jej okolí umiestnili kamerový systém, ktorý slúžil ako 24-hodinový špión. Vedci striehli na ďalšie známky inteligentného manipulovania s kameňmi, ktorých sa po dlhom pozorovaní nakoniec aj dočkali.

Podľa ich zistení opice používajú kamene, aby sa dostali k potrave v orechových škrupinách, ale aj v mušliach a pod ulitami slimákov. Opice boli takémuto riešeniu pravdepodobne dotlačené nedostatkom iného jedla.

Primáti sa tak stali štvrtým druhom opíc na planéte, ktorý vstúpil do doby kamennej. Odborníci však tvrdia, že sa nemusí nevyhnutne jednať o pokrok v evolúcii. „Správanie mohli odpozorovať od nadpriemerne inteligentného jedinca v skupine a ostatní po ňom už iba opakujú," povedal autor štúdie Brendan Barrett pre New Scientist.  

Fascinujúce je, že táto technika obživy sa lokalitou nešíri a hoci opice migrujú vo viacerých skupinách, kamene používa iba jedna konkrétna. Tím bude naďalej primátov sledovať a dúfa, že dospejú k ďalším zisteniam. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

V Južnej Amerike existuje ešte ďalší druh kapucínov, ten používa kamenné nástroje už 700 rokov. Dobu kamennú zažívajú aj makaky v Thajsku a šimpanzy v západnej Afrike

Domov
Zdieľať
Diskusia