Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 10:24
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

10 brilantných hercov, ktorí vo vedľajších úlohách zatienili hlavné hviezdy a ukradli si celý film pre seba

FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Ich majstrovské výkony nám utkveli v pamäti možno viac, než výkony hlavných hercov.

Väčšinou býva bežnou praxou, že hlavnú pozornosť na seba vo filmoch strháva práve hlavný hrdina. Vzniknú však aj prípady (a nie je ich práve málo), kedy scenáristi napíšu vedľajšiu postavu, ktorá je pôsobivejšia a zaujímavejšia než hlavná hviezda.

Keď sa k tomu navyše pridá skvelý herecký výkon, tak sa môže stať, že si práve herec vo vedľajšej úlohe ukradne celý film pre seba. Presne tak, ako tomu je aj v našom výbere.

Heath Ledger (Temný rytier)

Keď bolo v roku 2006 potvrdené, že si kultového psychopatického záporáka Jokera zahrá austrálsky herec Heath Ledger, našlo sa viacero fanúšikov, ktorí si ho tejto úlohe skrátka nevedeli predstaviť.

Okrem Ledgera sa mimochodom zvažovali aj Paul Bettany, Adrien Brody, Steve Carell či Robin Williams. Ledger však dal do svojej úlohy naozaj všetko.

Na mesiac sa izoloval v hotelovej izbe a pracoval na Jokerovej osobnosti či hlasovom prejave. Inšpiroval sa tiež komiksami Batman: The Killing Joke či Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth.

Inšpiračným zdrojom mu tiež bol slávny Mechanický pomaranč od Stanleyho Kubricka. Jokera popísal ako „psychopatického schizofrenického klauna a masového vraha s nulovou empatiou.“

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022, 15:30

Výsledok bol ohromujúci. Ledger sa stal doslova najžiarivejšou hviezdou filmu a predviedol pravdepodobne svoj životný výkon. Žiaľ, práve táto rola sa podpísala na jeho psychických problémoch a ťažkostiach so spánkom, ktoré sa mu napokon stali osudnými.

Zomrel vo veku 28 rokov, ešte pred premiérou samotného filmu a za svoje stvárnenie Jokera bol posmrtne ocenený Oscarom.

Kevin Spacey (Zvyčajní podozriví, Sedem)

Kevin Spacey má vo svojom portfóliu obrovské množstvo kvalitných filmov. Vďaka svojmu hereckému talentu na seba dokázal strhnúť pozornosť aj v prípade, keď práve nehral hlavnú rolu. V jeho prípade sme sa rozhodli zmieniť hneď dve snímky, v ktorých nás svojím výkon totálne omráčil.

Prvým prípadom je kultová kriminálka Zvyčajní podozriví od Bryana Singera, kde stvárnil Verbala Kinta. Spacey mal pôvodne záujem o rolu Keatona (Gabriel Byrne) a Davea Kujana (Chazz Palminteri), napokon však dostal Verbala. A išlo o dobré rozhodnutie, keďže scenárista Christopher McQuarrie túto úlohu napísal priamo preňho.

Absolútne fenomenálny výkon podal Spacey aj v temnej kriminálke Sedem od David Finchera. Jeho chladný psychopatický vrah John Doe ovládol celý film, čo sa môže zdať paradoxné, vzhľadom na to, že dostal pomerne málo priestoru.

Spacey aj tento obmedzený priestor dokázal využiť do posledného filmového políčka a predviedol kreáciu, na ktorú diváci už snáď nikdy nezabudnú. 

Leonardo DiCaprio (Čo žerie Gilberta Grapea)

Pôvabná coming-of-age dráma Čo žerie Gilberta Grapea od Lassseho Hallströma síce mala v hlavnej úlohe skvelého Johnnyho Deppa, toho však spoľahlivo zatienil mladý Leonardo DiCaprio. Ten si strihol mentálne retardovaného brata hlavného hrdinu Gilberta (Depp).

Odporúčané
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 28. mája 2022, 14:30

Kritici DiCapriov výkon velebili do nebies a niet divu, že sa mu dostalo aj nominácií na Oscara či Zlatý glóbus. Ako však vieme, Oscara dokázal premeniť až o mnoho rokov neskôr, a to výbornou survival drámou Revenant.

Recenzenti popísali DiCapriov výkon ako intenzívny a neuveriteľne presvedčivý. Magazín Film Review poznamenal, že išlo o výkon, v ktorom sa snúbi ohromná nevinnosť a spontánnosť, a dodal, že herec zvládol tento náročný part s obrovským prehľadom.

Za svoj výkon si herec odniesol dve ocenenia - National Board of Review Awards a Chicago Film Critics Association Awards.

Robin Williams (Dobrý Will Hunting)

Je nespochybniteľné, že Matt Damon ako geniálny, ale problematický matematik Will Hunting odviedol v dráme Gusa Van Santa bezchybnú hereckú prácu. O tom ostatne svedčí aj nominácia na Oscara, ale aj ďalšie ocenenia. Kto však skutočne hviezdil vo vedľajšej úlohe, bol Robin Williams v úlohe empatického psychológa.

Je možné, že keď niekto spomenie názov tohto filmu, pravdepodobne si vybavíte práve Williamsa a jeho snahu dostať sa komplikovanému mladíkovi Willovi do duše a pomôcť mu. 

Jeho známy monológ na lavičke sa stál sám o sebe legendárnym a je to práve jeho postava, ktorá spôsobuje, že film dokáže emocionálne poriadne rezonovať. Snímka si odniesla 9 nominácií na Oscara a premenila dve. Sošku si odniesol práve Robin Williams a tiež Ben Affleck a Matt Damon za originálny scenár. 

Odporúčané
20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20. mája 2022, 17:30

Williams dokonca po svojej oscarovej výhre poslal malú repliku sošky aj hercovi Peerovi Augustinskemu. Ten ho totiž daboval v nemeckom jazyku a Williams mu takto chcel ukázať svoju vďačnosť za to, že ho preslávil v Nemecku.

Joe Pesci (Mafiáni)

Brilantný Joe Pesci v našom zozname nesmie chýbať. Majstrovská mafiánska kriminálka od Martina Scorseseho oplývala viacerými skvelými hercami, spomenúť môžeme hlavne Roberta De Nira či Raya Liottu.

Avšak práve sociopatický gangster Tommy DeVito (Pesci) si dokázal ukradnúť snímku pre seba a vykreslil na plátne človeka, ktorého by ste za kamaráta rozhodne nechceli.

Viacero scén s Tommym sa stalo zaslúžene kultovými (zastrelenie Spidera, cholerický výbuch na ironickú poznámku od konkurenčného gangstera), avšak najznámejšou je zrejme brilantná scéna "Funny How?", kde skutočne neviete, či si z vás len robí srandu, alebo sa vás v najbližšej sekunde chystá odbachnúť.

Zaujímavosťou je, že táto scénka vzišla z improvizácie hercov. Mimochodom, skutočný Henry Hill (vo filme Ray Liotta) podotkol, že Pesciho stvárnenie zodpovedalo skutočnému Tommymu na 99%.

Rozdiel bol len v tom, že skutočné Tommyho priezvisko bolo DeSimone, bol od Pesciho výzorovo výrazne odlišný a mladší (v čase svojej smrti mal len 28 rokov). Joe Pesci si za svoje stvárnenie odniesol Oscara (išlo o jedinú nomináciu zo šiestich, ktorú film premenil).

Odporúčané
Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 1. januára 2022, 14:30

Jeho ďakovná reč patrí k tretej najstručnejšej v histórii: „Je to veľká pocta a česť. Ďakujem vám.“ Podľa svojich slov vôbec nepočítal, že by Oscara vyhral, takže si ani nepripravoval žiadny preslov. 

Allison Janney (Ja, Tonya)

Je jasné, že Margot Robbie si za svoje stvárnenie krasokorčuliarky Tonye Harding nomináciu na Oscara zaslúžila. A rozhodne by sme sa nehnevali, keby si sošku aj odniesla (hoci treba uznať, že Frances McDormand bola v Troch billboardoch predsa len lepšia).

Okrem Robbie sa však perfektne predviedla Allison Janney ako Tonyina matka LaVona Golden. Jej rola násilníckej a citovo chladnej matky, neschopnej prejaviť cit či lásku sa stretla s obrovskou chválou kritikov. Zaslúžene. Z jej výkonu diváka mrazí, ale zároveň ho tá postava fascinuje.

Allison Janney si za svoj výkon odniesla Oscara aj Zlatý glóbus (a množstvo ďalších ocenení). Skutočná Tonya Harding sa vyjadrila, že Janney sa do jej matky prevtelila dokonale. „To bola moja matka, od A do Z,“ povedala Harding o jej hereckom výkone. Jej matka LaVona však dcérine obvinenia z násilia dodnes odmieta.

Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých)

Nezabudnuteľný zabijak Anton Chigurh sa stal zrejme najlepšie zahranou postavou v adaptácii románu Táto krajina nie je pre starých od Cormaca McCarthyho, o ktorú sa postarali bratia Coenovci. Jeho predstaviteľ Javier Bardem vtlačil svojej postave nielen mrazivosť, ale aj určitú dávku záhadnosti.

Odporúčané
TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 31. decembra 2021, 14:30

Keď Bardema Coenovci oslovili, takmer rolu odmietol s tým, že nevie príliš dobre po anglicky, nešoféruje a neznáša násilie. Odpoveď režisérov znela: „Práve preto ťa chceme.“ Hoci v knižnej predlohe sa komentárov na jeho výzor dočkáme len v niekoľkých vetách, tvorcovia sa rozhodli preňho vytvoriť zámerne zvláštny a znepokojivý účes.

Neskôr poznamenali, že práve Antonov účes má signalizovať jeho psychopatickú osobnosť (nikto príčetný by podľa nich taký účes dobrovoľne nenosil). Bardemova postava sa stala predmetom aj mnohých teórií a rozborov. Podľa niektorých je Chigurh metaforickým zobrazením Diabla či Smrti, a teda ide o nezastaviteľnú mýtickú postavu.

Rola Antona Chigurha vyniesla Javierovi Bardemovi Oscara, Zlatý glóbus aj cenu BAFTA a Empire Magazine ho zaradil do rebríčka TOP 100 najlepších filmových postáv všetkých čias.

Orson Welles (Tretí muž)

V dnes už kultovej noirovke Tretí muž od Carola Reeda z roku 1949 snáď nenájdeme zle hrajúceho herca. Je však tiež pravdou, že práve postava stvárnená Orsonom Wellesom patrí vďaka svojej charizme a tajomnosti k najväčším ťahákom snímky. Pritom sa v snímke objavuje len minimálne, avšak vždy to rozhodne stojí za to.

Na atraktívnosti Wellesov výkon dostáva aj vďaka spomenutej tajomnosti jeho postavy, kedy postupne odmotávame klbko záhad, ktoré sa k nej viažu. Pokiaľ ste Tretieho muža nevideli, rozhodne neváhajte. Dostanete totiž poriadne zaujímavý a napínavý príbeh. Výkon Orsona Wellesa, ale aj ďalších hercov, je potom už len čerešničkou na torte.

J. K. Simmons (Whiplash)

J. K. Simmons vždy patril ku kvalitným hercom, avšak známym bol väčšinou pre menšie úlohy. Šancu poriadne sa predviesť mu dal mladý režisér Damien Chazelle vo svojej brilantnej hudobnej dráme Whiplash. Asi nebudeme preháňať, keď povieme, že J. K. Simmons s prehľadom celému filmu dominoval a celý dej stál práve na ňom.

Svojho nekompromisného a sadistického učiteľa hudby Fletchera zahral s obrovskou bravúrou. Jeho výkon patrí k tým, na ktoré je radosť sa pozerať, hoci je pravdou, že mať takéhoto učiteľa, asi by sme sa skôr triasli od strachu.

Odporúčané
10 najhorších filmov od Netflixu alebo Adam Sandler a jeho kamaráti 10 najhorších filmov od Netflixu alebo Adam Sandler a jeho kamaráti 26. októbra 2021, 12:30

Napriek tomu však Fletcher nie je žiadna jednorozmerná záporná figúrka, ale človek, pri ktorom môžete jeho metódy právom odsudzovať, avšak zároveň do určitej miery chápať jeho motiváciu.

J. K. Simmons si za svoj výkon odniesol množstvo ocenení, vrátane Oscara, Zlatého glóbusu a ceny BAFTA. Celkovo má Simmons na konte za Whiplash viac než 30 rôznych cien.

Patricia Arquette (Chlapčenstvo)

Dráma Chlapčenstvo od Richarda Linklatera zachytáva pomerne obyčajné dospievanie jedného chlapca, avšak spôsob prístupu k látke je výnimočný. Režisér totiž na snímke pracoval rovných 12 rokov, pričom nový materiál natočil vždy každý rok počas niekoľkých dní.

Vznikla tak silná mozaika, ktorá síce neohúri svojou dramatickosťou, ale dokáže vyvolať emócie a v divákovi vyvolá fascináciu nad plynutím času a nad tým, ako si toto plynutie často ani neuvedomujeme.

Všetci herci podali výborné výkony, avšak výrazným spôsobom vytŕčala práve skvelá Patricia Arquette. Zahrala si matku hlavného hrdinu (Ellar Coltrane) a na plátne ukázala rôznorodú škálu emócií, od vystrašenej manželky, ktorá trpí s alkoholickým partnerom až po milujúcu slobodnú matku.

Jej záverečná scéna, kde sa rozplače nad tým, ako rýchlo všetky tie roky prešli, má katarzný účinok aj pre diváka. Arquette si odniesla Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a množstvo ďalších ocenení.

Bonus: Christoph Waltz (Nehanební bastardi, Divoký Django)

Tohto skvelého rakúskeho herca sme jednoducho vynechať nemohli. Na Christophovi Waltzovi je fascinujúce, že o ňom pred rokom 2009 snáď takmer nikto nevedel. Poznali ho len diváci priemerných či podpriemerných nemeckých televíznych filmov a seriálov.

Odporúčané
Slovenské rapové klipy za desiatky tisíc eur aj pár stoviek. Toto sú najlepšie vizuály prvej polovice roka 2021 Slovenské rapové klipy za desiatky tisíc eur aj pár stoviek. Toto sú najlepšie vizuály prvej polovice roka 2021 21. júna 2021, 9:30

Keď však Quentin Tarantino začal zháňať vhodného predstaviteľa na herecký part esesáka Hansa Landu vo svojej vojnovej snímke Nehanební bastardi, Christoph Waltz sa dostal do svetla reflektorov.

Tarantino mal o hercovi jasnú predstavu a istú dobu koketoval s myšlienkou, že by si Landu zahral Leonardo DiCaprio. Napokon sa však rozhodol, že všetci herci budú stvárňovať národnosti, ku ktorým patria aj v skutočnosti.

Tarantinovi robila rola Hansa Landu vrásky, keďže sa obával, že vhodného herca nenájde. Waltz teda podľa jeho slov zachránil celý film. Christoph si za svoj herecký výkon odniesol Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA aj Zlatú palmu z Cannes.

Z jeho roly vyžarovalo mrazenie, avšak zároveň aj mix elegancie a veľkého nepokoja. Hans Landa bol skrátka výnimočne vďačnou postavou a Christoph sa jej zmocnil s veľkou chuťou.

Či už spomenieme úvodnú scénu na mliečnej farme, alebo nezabudnuteľnú scénu so Shosannou (Mélanie Laurent) v reštaurácii, to všetko (a nielen to) patrí k perlám tejto snímky. Landa je vo Waltzovom podaní elegantný, slušný, ale napriek tomu z neho ide strach. Všetky scény s ním tak majú pozoruhodnú tenziu.

Svoj úspech zopakoval v roku 2013, keď zbieral ocenenia za ďalšiu tarantinovku, a síce Nespútaný Django. Za stvárnenie Dr. Kinga Schultza si opäť odniesol Oscara, BAFTu aj Zlatý glóbus. Z neznámeho herca sa odrazu stal rešpektovaný profesionál.

A my musíme Waltzovi vystrúhať poklonu, keďže v oboch snímkach sa predviedol ako skutočne majstrovský herec a s prehľadom dokázal zatieniť aj svojich hviezdnejších kolegov. Svoj talent následne predviedol aj vo filmoch Carnage, Voda pre slony či The Zero Theorem. Naposledy sme ho mohli vidieť v sci-fi komédii Zmenšovanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia