Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2018, 19:17
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

India zaviedla obrovský systém, ktorý rozpozná akúkoľvek tvár. 3 000 nezvestných detí bolo vrátených rodičom

ZAUJÍMAVOSTI DETI INDIA
Uložiť Uložené

V Novom Dillí je stále nezvestných vyše 40 000 detí.

V hlavnom meste Indie, v Novom Dillí, žije ani nie 300-tisíc obyvateľov, ak by sme však zarátali aj blízku aglomeráciu v rámci metropolitnej oblasti, počet obyvateľov dramaticky narastie na vyše 28 miliónov. Okolie je obrovské a ľudí mnoho, ak sa teda niekto stratí, nájsť ho nie je ani náhodou jednoduché.

Polícia v Novom Dillí sa tak rozhodla zaviesť novučičký systém rozpoznávania tváre. Tomu stačí akýkoľvek preukaz s fotografiou, záber tváre z internetu alebo nejaké ďalšie vizuálne stopy, aby človeka dostala do svojej evidencie. Samozrejme, každý z nás je jedinečným a odlišným človekom, no pre bežného pracovníka by bolo porovnávanie a odlišovanie ľudí prakticky nemožné. Systém však každého s ľahkosťou rozozná.

India zaviedla obrovský systém, ktorý rozpozná akúkoľvek tvár. 3 000 nezvestných detí bolo vrátených rodičom
Zdroj: TASR/AP Photo/Rajanish Kakade

Hlavnou motiváciou vytvoriť obrovský projekt bol obrovský počet stratených detí v Indii. Len za štyri dni skúšobného fungovania sa však z 45 000 nezvestných detí Nového Dillí našlo ohromných 2 930. Mesto ich dokáže hľadať napríklad pomocou bezpečnostných kamier. Najväčšia nádej systému je však v prínose pre celú krajinu. V Indii je dohromady až 200 000 nezvestných detí, 90 000 neznámych sa zasa nachádza v inštitúciách poskytujúcich náhradnú starostlivosť. Pre človeka je však nemožné identifikovať, ktoré dieťa je ktoré. Aktuálna situácia je tým pádom taká, že takmer polovica detí je v bezpečí, no nikto nevie, o koho ide.

Domov
Zdieľať
Diskusia