Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2018, 13:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Udržať sneh aj cez leto do budúcej zimy? V Jasnej majú odvážny plán, ako snehovú pokrývku zakonzervovať

ZAUJÍMAVOSTI LYŽOVANIE SNEH
Uložiť Uložené

Lyžiarske stredisko v Jasnej plánuje svoj sneh zakonzervovať

Zimná lyžiarska sezóna prebiehala vynikajúco až do začiatku apríla. Majitelia lyžiarskych stredísk sa zo všetkých síl snažili, aby mohli sezóny natiahnuť čo najdlhšie, ale pred týždňom museli sezónu ukončiť aj v jednom z najpopulárnejších stredísk na Slovensku.

V Jasnej boli už cez víkend uzatvorené zjazdovky, a tak mohli ľudia využiť len lanovky na ľahkú jarnú turistiku, zatiaľ čo správcovia strediska usilovne pracovali na odvážnom experimente. Zo zjazdoviek síce zmizla súvislá vrstva snehu a nebolo rozumné pustiť na svah lyžiarov, pretože by sa mohli objaviť nepríjemné pády a zranenia, ale snehu zostávalo stále dosť. V Jasnej preto dostali nápad, že vyskúšajú experiment, ktorý na Slovensku vôbec nie je rozšírený.

Namiesto toho, aby sa na zostávajúci sneh len nečinne prizerali a sledovali ako sa roztápa, zvolali do práce ratraky a postupne ho začali zvážať na konkrétne miesto v areáli. Miesto je drvivú väčšinu času v tieni, a preto tam neprenikajú príliš veľké dávky slnečných lúčov, čo vytvára pre experiment úplne ideálne podmienky.

Odporúčané
Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé 28. februára 2024, 11:21

Sneh bude následne špeciálne upravený a zakrytý fóliou, pričom v ideálnom prípade ho o pár mesiacov budú môcť v nezmenenej forme opäť porozvážať po zjazdovkách a prácu si trochu uľahčiť. Či to však bude spoľahlivo fungovať, na to si ešte počkáme.

Domov
Zdieľať
Diskusia