Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. apríla 2018, 10:21
Čas čítania 0:00
Sona O.

Závislosť na smartfóne pôsobí na mozog rovnako ako drogy a zvyšuje pocit osamelosti

TECH ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Možno by si povedal, že nie je závislosť ako závislosť, no napríklad tá na moderných mobiloch sa výrazne podobá užívaniu omamných látok. V mozgu totiž spúšťa podobné reakcie.

Podľa najnovšej vedeckej štúdie príliš časté používanie smartfónu spúšťa v ľudskom mozgu veľmi podobné reakcie, ako užívanie opiátov. Výskumníci pracovali hlavne s vysokoškolskými študentami, u ktorých je obsesívne využívanie mobilov najviac rozšírené.

Nielenže takéto užívanie technológií má veľmi negatívny vplyv na neurobiologické procesy v mozgu, pôsobí veľmi zle aj na naše psychické zdravie. Ľudia, ktorí trávia veľa času na telefóne sa často cítia aj viac opustení, depresívni a úzkostliví. 

Závislosť na smartfóne pôsobí na mozog rovnako ako drogy a zvyšuje pocit osamelosti
Zdroj: pexels.com

"Neurologické procesy v mozgu závislých sú veľmi podobné tým, ktoré môžeme pozorovať napríklad pri ľuďoch zneužívajúcich opiáty proti bolesti ako oxykodón," hovorí  Erik Peper z University v San Franciscou. 

Podľa odborníkov je pocit osamelosti spôsobený nedostatkom osobného kontaktu. Na chate či pri posielaní SMS nemáme možnosť vidieť, ako ľudia reagujú mimo textu. Nedokážeme rozpoznať reč ich tela, a preto pre nás môže byť komunikácia náročnejšia. 

Ak držíš svoj smartfón neustále v rukách, v podstate to znamená aj to, že sa zbytočne zaťažuješ a musíš neustále robiť niekoľko vecí naraz, čím sa narúša aj tvoja schopnosť sústrediť sa.

Odporúčané
Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) 26. februára 2024, 14:30

Ďalšie štúdia, publikovaná v decembri 2017, však hovorí čosi iné. Podľa vedcov z McGillovej univerzity ľudia využívajú mobilné telefóny hlavne kvôli sociálnemu kontaktu. Nie sme teda závislí na technológii ako takej, ale na socializácii. Teda zariadenia môžu v spoločenskom procese výrazne pomôcť hlavne ľuďom, ktorí sú inak hanbliví alebo im osobný kontakt skrátka robí veľké ťažkosti. 

Štatistiky tvrdia, že v priemere odomkneme svoj telefón viac ako 28-krát denne a až v tretine týchto prípadov úplne zbytočne. Za rok tak urobíme až 4-tisíc krát. Tí, ktorí sú na svojich smartfónoch závislí, ich kontrolujú viac ako 60-krát denne.

Závislosť na smartfóne pôsobí na mozog rovnako ako drogy a zvyšuje pocit osamelosti
Zdroj: pexels.com

jeden z troch ľudí si o sebe myslí, že je závislý na svojom mobile.

Najčastejšie aplikácie, ktoré využívame, sú Facebook, Instagram, Whatsapp a Gmail. Tie, ktoré považujeme za najužitočnejšie, sú Google Maps, Whatsapp a Gmail.

Domov
Zdieľať
Diskusia