Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2018 o 10:21
Čas čítania 0:00
Sona O.

Závislosť na smartfóne pôsobí na mozog rovnako ako drogy a zvyšuje pocit osamelosti

TECH ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Možno by si povedal, že nie je závislosť ako závislosť, no napríklad tá na moderných mobiloch sa výrazne podobá užívaniu omamných látok. V mozgu totiž spúšťa podobné reakcie.

Podľa najnovšej vedeckej štúdie príliš časté používanie smartfónu spúšťa v ľudskom mozgu veľmi podobné reakcie, ako užívanie opiátov. Výskumníci pracovali hlavne s vysokoškolskými študentami, u ktorých je obsesívne využívanie mobilov najviac rozšírené.

Nielenže takéto užívanie technológií má veľmi negatívny vplyv na neurobiologické procesy v mozgu, pôsobí veľmi zle aj na naše psychické zdravie. Ľudia, ktorí trávia veľa času na telefóne sa často cítia aj viac opustení, depresívni a úzkostliví. 

Závislosť na smartfóne pôsobí na mozog rovnako ako drogy a zvyšuje pocit osamelosti
Zdroj: pexels.com

"Neurologické procesy v mozgu závislých sú veľmi podobné tým, ktoré môžeme pozorovať napríklad pri ľuďoch zneužívajúcich opiáty proti bolesti ako oxykodón," hovorí  Erik Peper z University v San Franciscou. 

Podľa odborníkov je pocit osamelosti spôsobený nedostatkom osobného kontaktu. Na chate či pri posielaní SMS nemáme možnosť vidieť, ako ľudia reagujú mimo textu. Nedokážeme rozpoznať reč ich tela, a preto pre nás môže byť komunikácia náročnejšia. 

Ak držíš svoj smartfón neustále v rukách, v podstate to znamená aj to, že sa zbytočne zaťažuješ a musíš neustále robiť niekoľko vecí naraz, čím sa narúša aj tvoja schopnosť sústrediť sa.

Odporúčané
Slovenskí influenceri riešia so žiakmi závislosti, podnikanie či sexuálnu výchovu. Projekt H3KNISA môže prísť aj na tvoju školu Slovenskí influenceri riešia so žiakmi závislosti, podnikanie či sexuálnu výchovu. Projekt H3KNISA môže prísť aj na tvoju školu 20. septembra 2024 o 11:00

Ďalšie štúdia, publikovaná v decembri 2017, však hovorí čosi iné. Podľa vedcov z McGillovej univerzity ľudia využívajú mobilné telefóny hlavne kvôli sociálnemu kontaktu. Nie sme teda závislí na technológii ako takej, ale na socializácii. Teda zariadenia môžu v spoločenskom procese výrazne pomôcť hlavne ľuďom, ktorí sú inak hanbliví alebo im osobný kontakt skrátka robí veľké ťažkosti. 

Štatistiky tvrdia, že v priemere odomkneme svoj telefón viac ako 28-krát denne a až v tretine týchto prípadov úplne zbytočne. Za rok tak urobíme až 4-tisíc krát. Tí, ktorí sú na svojich smartfónoch závislí, ich kontrolujú viac ako 60-krát denne.

Závislosť na smartfóne pôsobí na mozog rovnako ako drogy a zvyšuje pocit osamelosti
Zdroj: pexels.com

jeden z troch ľudí si o sebe myslí, že je závislý na svojom mobile.

Najčastejšie aplikácie, ktoré využívame, sú Facebook, Instagram, Whatsapp a Gmail. Tie, ktoré považujeme za najužitočnejšie, sú Google Maps, Whatsapp a Gmail.

Domov
Zdieľať
Diskusia