Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2018, 10:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vybuchol mi motor a chýba časť lietadla. Bývalá armádna pilotka Tammie nezaváhala ani na sekundu a s poškodeným strojom bezpečne pristála

ZAUJÍMAVOSTI LIETADLO
Uložiť Uložené

Neuveriteľná vyrovnanosť pilotky, ktorá čelila kritickej situácii.

Núdzové pristátie lietadla spoločnosti Southwest Airlines otriaslo verejnosťou. Pred dvomi dňami viedla kapitánka Tammie Jo Shults svoj Boeing 737 z mesta New Yorku do Dallasu, lenže krátko pred dosiahnutím potrebnej výšky sa ozval výbuch. Explodoval ľavý motor lietadla, pričom výbuch poškodil aj samotné lietadlo a nakoniec spôsobil aj smrť jednej z pasažierok.

Okno hneď vedľa nej odrazu zmizlo a ona takmer vypadla cez vzniknutú dieru, lenže naspäť do interiéru ju vtiahli spolucestujúci. Žena zostala v kritickom stave a aj keď sa ju palubný personál snažil zachrániť, neskôr nanešťastie v nemocnici zomrela. Napriek tomu za jej smrť nemohla pilotka lietadla.

Tammy Jo Shults krátko po explózii ľavého motora s vyrovnaným hlasom oznámila riadeniu letovej prevádzky, čo sa na palube Boeingu odohralo. Keby sama neoznámila horiaci motor, zrejme by ľudia na zemi ani len netušili, že sa objavil akýkoľvek problém. Pokojný hlas a nervy zo železa nestratila Tammy ani na sekundu, aj keď musela nasledujúcich 40 minút dopraviť lietadlo s jedným fungujúcim motorom na letisko do Philadelphie a bezpečne núdzovo pristáť.

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Na našom webe sme zdieľali video muža, ktorý si v rýchlosti kúpil palubné internetové pripojenie, aby sa rozlúčil s blízkymi. Dlhé minúty naživo vysielal na Facebook Live, pričom pasažieri okolo neho mali nasadené kyslíkové masky a snažili sa skontaktovať so svojimi rodinnými príslušníkmi, naposledy im vyznať city a pripraviť sa na náraz. Nič také sa však nestalo.

Pilotka Tammy Jo Shults získala svoj letecký výcvik ako členka amerického námorníctva. Do vojenského letectva ju po získaní bakalárskeho titulu v roku 1983 prijať nechceli, ale námorníctvo jej dalo šancu. Svoju kariéru pilotky začala v období, kedy ženy nezvykli pilotovať lietadlá, avšak ona sa nenechala odhovoriť. Zalietala si aj na stíhačke F/A-18 Hornet a v námorníctve pôsobila takmer celých nasledujúcich desať rokov.

Ako jedna z prvých žien dostala šancu lietať na taktických lietadlách a po roku 1989 pôsobila v letke Tactical Electronic Warfare Squadron v Kalifornii. Neskôr sa stala pilotkou v spoločnosti Southwest Airlines, kde pôsobí až dodnes, spoločne so svojím manželom. On sa v telefonickom rozhovore pre New York Times vyjadril krátko o tom, že je na manželku hrdý a skutočne je hrdinkou.

Nižšie máš šancu vypočuť si autentické nahrávky komunikácie medzi riadiacim strediskom, vežou a samotnou pilotkou. Jednotlivé slová o výbuchu motora či diere v trupe vyslovovala Tammy bez akýchkoľvek emócií a ako sme už vyššie spomínali, aj samotní pasažieri vystihli jej správanie slovným spojeným nervy zo železa. Zaslúži si obrovskú poklonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia