Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2018, 10:19
Čas čítania 0:00
Sona O.

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri neverbálnej komunikácii

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Reč tela je úplne prirodzená a väčšinou prebieha ako nevedomý proces. Je však dôležité uvedomiť si, aké zlozvyky robíme, aby sme sa vyvarovali zbytočným nedorozumeniam.

Samozrejme, že obsah toho, čo hovoríme, je dôležitý, tón hlasu a slová, ktoré si vyberáme, dokážu ovplyvniť to, ako nás vnímajú ostatní, no ani zďaleka nerobia toľko, čo reč tela. Pekné frázy musíš vedieť zabaliť do ešte krajšieho obalu, iba tak získaš odozvu, ktorú očakávaš. Veľa ľudí však robí nevedomé chyby v reči tela, ktorú používajú. Ktoré to sú a prečo ich prestať robiť?

1. Nervózne poklepkávanie nohami/prstami.

Tento zlozvyk je nielenže otravný, ale je aj znakom nervozity a nedostatku vnútornej sily. Odvyknúť si môže byť ťažké, no máločo dokáže urobiť horší dojem ako mimovoľné, neurotické pohyby.

2. Hranie sa s vlasmi

Svoje vlasy nechaj na pokoji. Podobne ako klopkanie prstami po stole, aj toto je znakom vnútorného nepokoja. Navyše si tým ničíš kvalitu tvojej hrivy. Ak máš problém s tým prestať, kúp si antistresovú loptičku a miesto svojich vlasov sa radšej hraj s ňou.

3. Defenzívny postoj

Pre mnohých je úplne prirodzené dávať si ruky na hrudi do kríža. Častokrát to robíme iba preto, lebo nevieme, čo iné s nimi spraviť, no aj táto póza má svoj podtext. Väčšinou naznačuje, že sa v rozhovore uzatvárame do seba, je nám nepríjemný a máme pocit, že sa mu musíme brániť. "V komunikácii je dôležité, aby ste neskrývali žiadnu časť rúk," hovorí odborníčka na reč tela, "ak ju schováte, ostatní môžu mať pocit, že niečo tajíte."

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri neverbálnej komunikácii
Zdroj: pexels.com

4. Zvláštne gestá

Gestikulovať alebo nie? To je otázka, ktorá trápi mnohých. Mierna gestikulácia je určite fajn, oživí rozhovor a dodá dojem, že ťa daná téma naozaj zaujíma. Je tiež prejavom živej a emocionálne otvorenej povahy. Problém však nastáva, ak gestikuluješ príliš. Ak rozhadzuješ rukami, tak, že tvoj kolega má pocit, že mu každú chvíľu jednu vrazíš a tvoje vášnivé pózy by ti závideli aj v antických divadlách...asi robíš niekde chybu. Skús sa vyhnúť prehnaným pózam a hlavne nikdy na nikoho neukazuj!

5. Šúchanie nohami

Áno, naozaj je to problém. Býva známkou nízkeho sebavedomia a všeobecne lenivej povahy. Chôdza je pravdepodobne oveľa dôležitejšia, než si myslíš. Dokonca aj kriminálnici sú menej náchylní napadnúť ťa, ak kráčaš sebavedomo. Vzpriamený chrbát a svižný krok ti možno raz zachránia život. 

6. Nevieš sa usmiať

Úsmev značí priateľskú povahu, otvorenosť, komunikatívnosť a zdravé sebavedomie. Ak sa hanbíš usmiať, môže sa ti stať, že spravíš zlý dojem. Budeš pôsobiť ako uzavretý a neprístupný človek. "Ak sa usmievame, neuróny v našom poslucháčovi sa aktivujú a on sa automaticky usmeje späť," hovorí Ms Reiman odborníčka na reč tela.

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri neverbálnej komunikácii
Zdroj: pexels.com

7. Neprítomný pohľad

Asi neexistuje nič otravnejšie, než rozprávať sa s niekým, koho to zjavne nezaujíma. Neprítomný výraz si radšej nechaj na doma a skús sa aspoň tváriť, že počúvaš. Inak môžeš niekoho poriadne uraziť. 

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri neverbálnej komunikácii
Zdroj: pexels.com

8. Hrbenie sa

Zhrbený chrbát, nedbalá póza. Nielenže pôsobia lenivo a lajdácky, ešte ti aj ničia zdravie. Postav sa rovno a ušetríš sa bolestí, ktoré sú inak s takouto pózou spájané. Vyrovnaná chrbtica vzbudzuje dojem sebavedomej a dominantnej osoby.

9. Žiaden alebo prílišný očný kontakt

Ak sa nevieš pozrieť niekomu do očí, dotyčný si môže myslieť, že máš nejaké tajomstvá, ktoré sa bojíš odkryť. Takisto nedostatok očného kontaktu značí nízke sebavedomie. Regulácia je kľúčom k dobrej komunikácii. Príliš dlhé zízanie býva pre ľudí väčšinou nepríjemné, no je dôležité pozerať sa na osobu, s ktorou komunikuješ. Značí to, že ťa zaujíma, čo hovorí a že si sebavedomý a otvorený človek. 

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri neverbálnej komunikácii
Zdroj: pexels.com

10. Stuhnutá póza

Jasné, že nie je dobré pri rozhovore skákať hore-dolu, alebo sa kymácať zo stranu na stranu, no prílišná stuhlosť môže byť tiež nepríjemná. Najlepšie je, ak sa nenápadne prispôsobíš človeku, s ktorým komunikuješ. Nekopíruj však jeho držanie tela úplne, mohol by sa uraziť.

Domov
Zdieľať
Diskusia