Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2017, 11:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čo sa deje 30 sekúnd pred tým, než nadobro zomrieš? Náš mozog zvyčajne odumiera zhora nadol a prvá sa stráca osobnosť

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Smrť jedného dňa čaká na každého z nás.

Smrť je koncept, o ktorom ľudia v živote často rozmýšľajú a koniec koncov sa neustále nachádza všade okolo nás. Každučkú sekundu zomrú stovky ľudí, ale ďalšie stovky sa narodia, avšak čo je vlastne smrť a ako by sa dala charakterizovať či popísať, to už je otázka skôr na odborníkov. Neurológ Cameron Shaw má za sebou už dlhoročnú kariéru, počas ktorej pracoval na najkomplikovanejších prípadoch, aké si bežný človek ani len nevie predstaviť, lenže nedávno umožnil reportérovi z portálu Vice zažiť pitvu a prehliadku mŕtveho ľudského mozgu, pri ktorej mu vysvetlil aj zopár základných javov spojených so smrťou.

Samotná definícia smrti by sa dala popísať ako strata prísunu krvi do ľudského mozgu. Zomierajúci pacienti pritom zažívajú podobné pocity ako ľudia, ktorí len odpadávajú, pretože pri obmedzenom prísune krvi do hlavy nastáva zahmlievanie zraku a tmavnutie okolitého sveta. Náš mozog potom zaplaví totálna temnota, avšak človek v tej chvíli ešte nie je mŕtvy, ale pomaly zomiera. Krátko po zablokovaní prísunu krvi nastáva kritických 30 sekúnd, počas ktorých začína mozog človeka odumierať. Odumieranie prebieha zvrchu nadol, keďže krv doň prúdi zdola a postupne prestáva.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30


Najskôr človek prichádza o podstatu našej ľudskosti, pretože ako prvá odumiera naša identita, ktorú v hlave máme, zmysel pre humor či schopnosť premýšľať. Po približne dvadsiatich sekundách z nás zostáva už len zlomok toho, čím sme boli pred chvíľou, a potom sa strácajú aj naše spomienky a odumiera jazykové centrum, takže v posledných momentoch zostáva už len prežívajúca mozgová hmota bez akejkoľvek osobnosti a najmä schopností.

Človek v tej chvíli ešte nemusí byť mŕtvy, ale dokáže maximálne dýchať a neprestáva mu biť srdce, lenže netuší, čo sa deje okolo neho a v mozgu už nezostávajú bunky, ktoré by ho mohli definovať ako osobnosť. Na samotný záver teda z človeka zostáva iba škrupina, a práve preto sú veľmi nebezpečné úrazy, pri ktorých dochádza k obmedzeniu prísunu krvi do mozgu, čoho následkom sú často poškodenia mozgu a zároveň aj osobnosti.   

Domov
Zdieľať
Diskusia