Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2017, 12:42
Čas čítania 0:00
Radka T.

Obchodíkom, ktoré neprodukujú žiadny odpad, sa začína dariť. Do bezobalových predajní si musíš priniesť vlastné nádoby

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Bezobalové predajne sa tešia popularite nielen vo svete, ale aj na Slovensku.

Vídať ich čoraz častejšie. Ľudí, ktorí chodia do obchodov s vlastnými miskami či vrecúškami alebo nakupujú tak, aby pri tom vyhodili čo najmenej plastových obalov. Cieľ je jasný – chrániť naše životné prostredie. Plastové odpady totiž preň predstavujú veľký problém.

Pomaly sa utopíme v plastoch a iných zbytočných materiáloch. A nie je to len prehnané tvrdenie. Veď sa stačí pozrieť na to, čo pláva v oceánoch, ale aj povaľuje po uliciach, kríkoch či lesoch. Nie nadarmo sa súčasnosti hovorí aj doba plastová. Keď sa pozrieš okolo seba, všade samý plast, a to nielen v domácnosti, ale aj v škole či v práci. 

Obchodíkom, ktoré neprodukujú žiadny odpad, sa začína dariť. Do bezobalových predajní si musíš priniesť vlastné nádoby
Zdroj: Pixabay

Na to, aby sme túto záťaž na životné prostredie eliminovali, však musí začať každý sám od seba. Našťastie, existujú spôsoby aj obchody, ktoré ťa plastovej závislosti aspoň čiastočne zbavia.

Keď túto jeseň prehrmeli médiami informácie o otvorení londýnskeho obchodu Bulk Market, opäť sa otvorila diskusia o potrebe podobných obchodov a možností, ako chrániť našu planétu. Ide totiž o prvý supermarket s nulovou produkciou odpadu v Londýne. Tu sa nikto nepozerá divne na toho, kto príde do obchodu s vlastnými nádobami. Práve naopak, inú možnosť kupujúci v podstate ani nemajú, pretože všetko je uskladnené vo väčších nádobách, samozrejme, nie plastových.

Jednoducho tam človek príde, naberie si do nádoby alebo kompostovateľného vrecúška čo potrebuje, a zaplatí len podľa hmotnosti daného tovaru. Produkty si môže aj načapovať. A kúpiť sa tam dá naozaj všetko. Od olejov, mliečnych výrobkov, strukovín až po alkohol či bambusové zubné kefky. Pretože – áno, aj naše zubné kefky sú plast. Zubné kefky nakúpené v tomto obchode navyše zákazníkom zabalia do papiera.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Za obchodom stojí Ingrid Calderoni. Jej cieľom bolo dať ľuďom možnosť voľby v ich každodenných rozhodnutiach. Ak si chce niekto nakúpiť s ohľadom na životné prostredie, môže prísť do Bulk Market a vybrať si, čo len chce. „Ľudia sa dozvedia, ako a kde boli potraviny vyrobené, aj o všetkých procesoch od farmy, na stôl až do koša,“ sľúbila Ingrid.


Odpadu chceli zbaviť svoje mesto aj Lauren Singer a Daniel Silverstein. Dali si však poriadnu výzvu, keďže žijú v „hlavnom meste sveta“, v New Yorku. Ich obchod sa nazýva Package Free a funguje aj online.

Obchodíkom, ktoré neprodukujú žiadny odpad, sa začína dariť. Do bezobalových predajní si musíš priniesť vlastné nádoby
Zdroj: www.facebook.com

Kamenná prevádzka sa nachádza v Brooklyne. V tomto prípade ide skôr o predajňu domácich potrieb, samozrejme, s čo najvyšším dôrazom na ochranu životného prostredia. Zaujímavosťou je, že v tomto obchode sa nedá platiť v hotovosti. „Uľahčuje nám to účtovníctvo a pre našich zamestnancov je bezpečnejšie, keď nemajú pri sebe hotovosť,“ vysvetľujú zakladatelia.

Lenže nemusíme chodiť ďaleko, ani do Británie, ani do USA, aby sme dostali k bezobalovým obchodom. Na váhu, do vlastných nádob či vrecúšiek, predávajú aj u našich českých susedov. Je to napríklad vďaka projektu Bezobalu. Ide skôr o neziskovú organizáciu, ktorá šíri koncept Zero Waste – teda snahu úplne predchádzať vzniku odpadu. Cieľom je inšpirovať verejnosť k prevencii vzniku odpadu, čiže šíriť osvetu, ale aj prevádzkovať obchody, kde sa dá nakúpiť len do znovupoužiteľných obalov. „Kúpite len to, čo potrebujete a vyhnete sa tak vytváraniu zbytočného odpadu,“ uvádza projekt Bezobalu.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Kto si chce ísť nakúpiť do kamenných predajní, mal by si už doma premyslieť, aké obaly bude potrebovať, podľa toho, čo si chce vlastne nakúpiť. „Aby ste nezabudli, opakujte si ľahko zapamätateľnú mantru: Do Bezobalu s obalom,“ uvádza sa webovej stránke projektu. Pred príchodom do predajne treba zazvoniť a potom si už môžeš vybrať produkty umiestnené v praktických nádobách. Bezobalové obchody s kvalitnými potravinami sa dajú nájsť v Prahe.

Ak chceš naozaj pomôcť životnému prostrediu, môžeš si už teraz so sebou nosiť napríklad jednu textilnú tašku. Svoj nákup môžeš do nej uložiť hoci aj v bežnom supermarkete. Nebudeš si musieť pýtať igelitové tašky, ktoré potom buď aj tak vyhodíš, alebo budeš zbytočne skladovať doma. Aj takýmto malým krôčikom sa dá urobiť veľa. A ľudia, ktorí takto začínali, zväčša už akosi prirodzene prešli ešte k šetrnejšiemu spôsobu nakupovania.

Do bezobalových obchodov však môžeš zavítať aj na Slovensku. Na neuveriteľné plytvanie sa nemohli pozerať ani manželia Fekiačovci. Martina a Jozef sa netaja tým, že inšpiráciu čerpali z Česka, práve zo spomínaného obchodu Bezobalu.

„Inšpirovali sme sa v Čechách, kde sme istý čas žili a v momente, keď sme sa sťahovali na Slovensko, sme zistili, že tu nič také nie je. Keďže sme chceli pokračovať v nasej bezobalovej špajze aj v novom domčeku, rozhodli sme sa obchod založiť s tým, že uvidíme, či to aj ostatných zaujme tak ako nás. A zaujalo,“ povedala Martina Fekiačová pre web Odpady-portal.sk.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Projekt Fekiačovcov nesie názov Bezodpadu. Funguje ako e-shop, ale ľudia si môžu vyzdvihnúť kvalitné potraviny aj v ich v sklade v dedine Stožok v Banskobystrickom kraji. Zakladatelia projektu Bezodpadu kladú veľký dôraz na samotné obaly. Tie môže zákazník poslať poštou alebo si ich priniesť pri osobnom odbere.

„V prvom rade vás chceme uistiť, že voľba využívať vlastné obaly je výlučne na vás. Uvedomujeme si, že v dnešnom svete žije väčšina ľudí pod časovým tlakom, ktorý im nedovolí venovať čas odosielaniu obalov poštou. Práve pre vás máme k dispozícii ľahko rozložiteľné papierové vrecká a látkové vrecká. Ale vždy nás poteší, keď si donesiete vlastné obaly pri osobnom odbere alebo nám prídu poštou,“ vysveľujú na svojej webovej stránke.

Žiaducimi obalmi sú v prvom rade tie vlastné, kde sa kreativite medze nekladú, ale aj látkové či papierové vrecká a sklenené fľaše alebo poháre. V ponuke e-shopu sa nachádzajú napríklad orechy a semená, strukoviny, obilniny, oleje, koreniny, čaje, ale aj ekologické zubné kefky či sprchové gély.

Manželia Fekiačovci spolupracujú aj s Dobrožrútmi. Sympatická rodinka, ktorá je mimoriadne obľúbená aj na Facebooku, ti možno niečo hovorí. No jej cieľom nie je len zdravo sa stravovať. Dobrožrúti majú už aj svoju vlastnú pekárničku, samozrejme, čo najšetrnejšiu k životnému prostrediu. Dada a Matúš Zvalovci vedú hlavne blog plný chutných a zdravých receptov aj inšpirácií. Ďalším logickým krokom bolo otvoriť si alternatívnu pekáreň. Tento priestor však nie je plný len poctivo upečených dobrôt, Dobrožrúti tam ponúkajú aj bezlepkové plodiny. 

No nielen jedlo, ale i drogéria sa dá nakúpiť ekologicky. Výlučne na drogériu je zameraný napríklad maličký obchod v Trnave. Predajňa Ecoterra je učupená medzi bytovkami a tekuté mydlá či gély na pranie sa tam čapujú do vlastných fliaš alebo nádob zakúpených priamo v predajni. A keď sa niečo minie, jednoducho si ľudia zoberú pôvodnú fľašu a znovu si prídu produkt načapovať. Predajňa Ecoterra sa nachádza aj v Banskej Bystrici a Nových Zámkoch.

Ako vidíš, možností ako nakupovať šetrne k životnému prostrediu, je neúrekom. Bezobalovým obchodom sa jednoducho začína dariť aj u nás. To, kde všade sa nachádzajú, si môžeš pozrieť aj na tejto interaktívnej mape.

Domov
Zdieľať
Diskusia