Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2017, 16:43
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Ľudstvo čaká významný evolučný okamih. Uznávaný vizionár verí, že sa jedného dňa zmeníme na živé počítače

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Technologická singularita je už za rohom.

Naša civilizácia má pred sebou na jej evolučnej ceste ďalší podstatný míľnik. Okamih, počas ktorého sa staneme počítačom a ten zase človekom. Túto doslova šialenú víziu, za ktorou stojí ešte šialenejší vizionár, sme ale už párkrát počuli. V minulosti o nej hovoril ako Elon Musk, tak aj množstvo ďalších vplyvných osobností nielen z technologickej sféry.

Ray Kurzweil však patrí na úplný vrchol, preto existuje nemalý dôvod veriť, že takzvaná technologická singularita jedného dňa skutočne nastane. On sám ju víta s otvorenou náručou, pretože nám vraj poskytne možnosti, aké z nás spravia akýchsi nadľudí. Viem, znie to možno až príliš futuristicky, no keď sa pozriete na jeho minulosť, tak veľmi rýchlo zistíte, že ani zďaleka nejde o šialeného konšpirátora z internetových fór.

Vizionár, vynálezca a futurológ

Ľudstvo čaká významný evolučný okamih. Uznávaný vizionár verí, že sa jedného dňa zmeníme na živé počítače
Zdroj: Ed Schipul / flickr.com

Ray uzrel svetlo sveta v roku 1948, čiže má dnes presne 69 rokov. Narodil sa v New Yorku, kde už ako dvanásťročný prišiel do styku s jedným z pár dostupných počítačov v celom americkom meste. Písal sa totiž rok 1960, kedy výpočtová technika prechádzala svojimi legendárnymi počiatkami, čiže nebola dostupná tak, ako je dnes. A keďže mu škola veľa nedávala, začal sa popri nej venovať vlastným projektom.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Netrvalo dlho a nadaný mladík vytvoril s pomocou strýka, inžiniera zo spoločnosti Bell Labs, svoj prvý softvér. Nadchádzajú tri roky venoval pozornosť základom vedy o počítačoch a to ho opäť priblížilo k tomu, čo robí v týchto dňoch. V roku 1970 si z prestížnej tech univerzity MIT odniesol titul Bachelor of Science v počítačovej vede, kde navyše stihol za dychberúco krátky čas absolvovať všetky programovacie kurzy. 

Ešte počas druhého ročníka založil spoločnosť, ktorú však onedlho predal a vďaka tomu nadobudol niečo cez 100-tisíc dolárov, čiže na tú dobu celkom rozprávkovú sumu. Za tak vysokou hodnotou stál špeciálny softvér Select College Consulting Program s funkcionalitou umožňujúcou odporúčať stredoškolákom najvhodnejšiu univerzitu. Dotyčný musel najskôr zodpovedať pár otázok a po následnej kombinácii kritérií vedel, akým smerom sa má v živote vydať.

V roku 1974 založil ďalšiu spoločnosť. Tú tentokrát pomenoval ako Kurzweil Computer Products a jeho úloha spočívala vo vedení vývoja sofistikovaného zariadenia s kapacitami nahlas čítať text priamo pred nevidiacim používateľom. Museli si však počkať na vývoj dvoch nevyhnutných technológií. Keď sa k nim onedlho dostali, hotový kúsok s názvom Kurzweil Reading Machine čakalo slávnostné predstavenie, ktoré prebehlo o dva roky po založení, teda v roku 1976. 

Približne o šesť rokov neskôr zamieril do hudobného priemyslu. Hviezda Stevie Wonder mu počas osobného stretnutia poskytol inšpiráciu a on vďaka nemu v roku 1986 vyrukoval s úplne novou generáciou syntetizátorov. Elektronický hudobný nástroj nadaného vynálezcu ohúril predovšetkým svojou vysokou presnosťou, pretože mu imitácia zvuku z reálne existujúcich hudobných nástrojov išla naozaj skvele. Zariadenie Kurzweil K250 bolo dokonca až tak dobré, že ani mnohí ostrieľaní hudobníci nedokázali rozpoznať rozdiel medzi bežným klavírom. 

Odporúčané
Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať 15. júla 2023, 9:30

Ray však počas rovnakého obdobia súbežne vyvíjal ešte jedno zaujímave dielo, ktoré po dokončení a následnom predstavení v roku 1987 umožňovalo rozpoznávanie ľudskej reči. Tento pioniersky vynález následne priviedol na svet množstvo významných technologických riešení, kam patril aj špeciálny softvér Kurzweil 3000 pre slepých alebo ľudí trpiacich dyslexiou. Inovácia im pomáhala s písaním, čítaním aj s učením.

"Zistil som, že neúspech viacerých vynálezov netkvie v tom, že výskumníci nevedia zabezpečiť, aby fungovali, ale preto, že sú zlé načasované. Tvorba inovácií sa dosť podobá surfovaniu: musíte predvídať a chytiť tú správnu vlnu v ten správny moment."

Počas svojej hviezdnej kariéry publikoval množstvo odborných kníh, kde sa zameriaval ako na vývoj technológií, tak aj na to, ako v budúcnosti ovplyvnia naše životy. Preto nie je prekvapením, že mu Larry Page, jeden zo spoluzakladateľov Googlu, v roku 2012 ponúkol lukratívnu pracovnú pozíciu, aby viedol futuristické projekty zahŕňajúcich strojové učenie, čiže umelú inteligenciu. Ponuku, samozrejme, prijal a pre giganta pracuje až dodnes.

Éra technologickej singularity

Ako bolo už spomínané, Ray Kurzweil je známy aj vďaka svojim kontroverzným víziám o neďalekej budúcnosti. Jedna z tých najznámejších zahŕňa okamih, kedy sa z nás stanú živé počítače. Ľudia budú vyzerať takmer tak isto ako v súčasnosti, získajú však prístup ku kapacitám umelej inteligencie a k ozrutnému množstvu online informácií. A to bez toho, aby museli vyťahovať z vrecka smartfón alebo pracne otvárať taký laptop. 

Odporúčané
KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? 31. decembra 2022, 14:00

Okamihu nazývanom singularita venoval majstrovské knižné dielo The Singularity Is Near z roku 2005, kde opisuje, ako ľudia pomocou nesmierne pokročilých technológií eliminujú svoje biologické limity. Za jeho príchodom má stáť exponenciálny rast technologických možností, ktoré sa podľa predstáv vizionára dostanú až na takú úroveň, kedy konečne priznáme, že inteligencia strojov tromfla tú ľudskú.

"Bude to viesť k počítačom s ľudskou inteligenciou, k ich integrácii do našich mozgov, prepojeniu so vzdialeným cloudom a k transformácii toho, kto momentálne sme. Nejde len o scenár z budúcnosti, už je to tu a bude to akcelerovať."

Preto začne mnohých lákať ich vzájomné prepojenie do jedného celku. Fyzická kombinácia mozgu s miniatúrnym inteligentným počítačom s prístupom k internetu tak vytvorí prvých jedincov s nadľudskými schopnosťami, inými slovami aj androidov. Budeme podstatne informovanejší, vtipnejší, múdrejší a zdravší. Rovnako ale získame kapacity telepaticky komunikovať či ovládať elektronické zariadenia okolo nás iba obyčajnou myšlienkou.

Singularita by mala podľa odhadov Kurzweila nastať okolo roku 2045, čiže už o necelých 30 rokov. Samozrejme, ani túto predpoveď netreba hneď považovať za istotu, hoci má od 90. rokov na krku viac ako 80-percentnú úspešnosť. Drvivá väčšina z toho, čo Ray v minulosti tvrdil o budúcnosti, sa nakoniec predsa len naplnila.

Odporúčané
Google Stadia končí. Cloudová platforma hráčov nezaujala Google Stadia končí. Cloudová platforma hráčov nezaujala 3. októbra 2022, 18:30

Áno, transformácia ľudí je z pohľadu technologického napredovania nevyhnutná, no to hneď neznamená, že nastane presne v tom istom období, o akom hovorí tento ostrieľaný odborník. Deň D môže prísť skôr, ale aj podstatne neskôr. Všetko záleží už iba od okolností.

Domov
Zdieľať
Diskusia