Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
3. októbra 2022, 18:30
Čas čítania 1:45

Google Stadia končí. Cloudová platforma hráčov nezaujala

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Google Stadia končí. Cloudová platforma hráčov nezaujala
Zdroj: unsplash.com/Cristiano Pinto

Spoločnosť Google chce ukončiť svoju cloudovú hernú platformu 18. januára 2023

Na blogu, ktorý patrí technologickému gigantu Google, sa objavila správa, že aj keď firma investuje do rôznych aspektov herného priemyslu, cloudový gaming v tejto chvíli vzdáva.

Aj keď bola Stadia postavená na silných technologických základoch, nepritiahla hráčov tak, ako sme očakávali, takže sme museli urobiť ťažké rozhodnutie a našu streamingovú službu Stadia postupne vypneme.

Aby používatelia neboli až takí sklamaní, firma sa chystá odškodňovať tých, ktorí si cez Google Store kúpili hardvér Stadia a hry prostredníctvom Stadia Store. Do 18. januára by malo všetko fungovať a väčšina hier má byť hrateľná. Hoci niektoré tituly, najmä tie, ktoré podporujú nákupy, by mohli mať problémy s funkčnosťou.

Vrátenie peňazí sa nemá týkať majiteľov predplatného Stadia Pro a jediná výhoda, ktorú im Google poskytne, má spočívať v tom, že hry budú až do vypnutia služby fungovať bez ďalších poplatkov.

Čo je Google Stadia

Služba poskytuje možnosť streamovania hier prakticky do akéhokoľvek zariadenia vrátane mobilného telefónu či starého notebooku. Stačí, ak daný prístroj dokáže spustiť prehliadač Google Chrome a má dostatočne rýchle pripojenie na internet. Odpadáva tak nutnosť vlastniť drahý hardvér, aj keď firma k službe ponúkala vlastný ovládač podobný prenosným herným konzolám.

23. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 4:10 Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur

Spoločnosť Google skúsila službu poskytovať aj ako tzv. white-label, čo znamená, že ju mohli poskytovať aj iné firmy pod vlastnou hlavičkou bez toho, aby museli byť súčasťou ekosystému Stadia. Neúspech však nespočíva iba v zabehnutej konkurencii. Hráčov odrádzali aj nesplnené sľuby týkajúce sa rôznych funkcií a nedostatočne pestrý katalóg hier.

Existujú alternatívy

Treba však zdôrazniť, že ukončenie tejto služby neznamená, že by cloud gaming bol v kríze alebo by mu hrozil zánik. Na trhu je niekoľko cloudových herných alternatív, ktoré sú úspešné, zabehnuté, stoja za nimi zvučné mená a možno práve preto sa nepodarilo službe Stadia v tomto segmente presadiť.

Fanúšikovia hrania na diaľku môžu v januári presedlať napríklad na Xbox Cloud Gaming, PlayStation Plus Premium, Amazon Luna či Nvidia GeForce Now. Spoločnosť Logitech, ktorá je známa najmä ako výrobca periférií, chystá aj vlastný univerzálny ovládač na cloud gaming s názvom Logitech G Cloud bežiaci na Androide 11.

Jeho prostredníctvom bude možné využiť cloudové služby Xbox Cloud Gaming, Nvidia GeForce Now a nebude chýbať ani možnosť stiahnuť si ďalšie podobné aplikácie na streamovanie z Obchodu Play od Googlu.

Rozhodnutie ukončiť platformu so sebou prináša aj zvláštne situácie. Mnohí prídu o postupy v hrách, no asi najextrémnejší je prípad youtubera a tiktokera zvaného Colour, ktorý strávil v titule Red Dead Redemption 2 vyše 6-tisíc hodín, čiže 250 kompletných dní. Svoj postup by mohol presunúť na PC, jeho úspechy sú však najmä v režime multiplayer, ktoré preniesť nedokáže.

Odpovede na najčastejšie otázky v súvislosti s vypnutím služby Stadia nájdete na stránke podpory Google.

Domov
Zdieľať
Diskusia