Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2017, 11:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

5 dôvodov, prečo iPhone X sklamal. Ozrutná cenovka alebo neskorá dostupnosť nie sú ani zďaleka všetko

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Príbeh o novinke zo slnečnej Kalifornie a jej negatívnych stránkach.

Je pekný, kvalitne prevedený a aj luxusne vybavený, čo ale hneď neznamená, že mu nie je čo vytknúť. Nový iPhone X možno vyzerá na prvý pohľad dokonale, ak sa však zameriame na neľudsky vysokú cenovku, škaredý výrez či celkom neskorý príchod na pulty, veci sa trošku zmenia. 

Áno, model X je z pohľadu portfólia spoločnosti Apple niečo naozaj prevratné. Ide o kombináciu tak významných zmien, akú iPhone ešte nezažil, no pri porovnaní s niektorými naozaj dobrými high-end smartfónmi s operačným systémom Android možno hovoriť iba o akomsi slepom doháňaní konkurencie.

Bezdrôtové nabíjanie tu predsa už nejaký ten čas je, a to isté platí aj o rýchlom nabíjaní batérie, pestrofarebnom AMOLED displeji, jeho jemnom rozlíšení, čipsete s AI procesorom alebo dotykových gestách, ktorými nahradili chýbajúce Home tlačidlo. 

Začnime ale pri cenovke.

Cena

Vypýtať si viac ako 1 300 eur za mobilný telefón príde šialené nejednému z nás, o tom niet pochýb. iPhone X síce ponúka dychberúci pomer medzi zobrazovacím panelom a plochou na prednej strane tela, za tak mastný príplatok to určite nestojí. Okrem toho tam nie je nič také, čo by mohlo byť považované za opodstatnený dôvod, prečo si pýtať tak veľa.

Za trošku vyššie spomínanú sumu si navyše viete zaobstarať dva kúsky podobne vyzerajúceho Xiaomi Mi MIX 2 a ešte vám zostane aj na slušnú kôpku príslušenstva.

5 dôvodov, prečo iPhone X sklamal. Ozrutná cenovka alebo neskorá dostupnosť nie sú ani zďaleka všetko
Zdroj: Xiaomi

Dostupnosť

Predstaviť nový produkt a priniesť ho na spotrebiteľský trh približne o 5 týždňov neskôr nie je zrovna najlepšia stratégia. Neviem, asi nemali na výber, ale za to určite mali dostatok času, aby dokázali zabezpečiť podobnú dostupnosť, aká bola ohlásená pri iPhone 8. Rozdiel medzi 22. septembrom a až 3. novembrom je skutočne markantný. 

Výrez

Hoci má Apple podstatne väčšie možnosti ako Xiaomi, v niektorých technologických riešeniach bez debát zaostáva. Už minuloročný model Mi MIX dostal modernú alternatívu ako za tradičné slúchadlo, tak aj za tradičný senzor na automatické zhasínanie zobrazovacieho panelu.

5 dôvodov, prečo iPhone X sklamal. Ozrutná cenovka alebo neskorá dostupnosť nie sú ani zďaleka všetko
Zdroj: Apple

Čínsky Android smartfón totiž ponúka vo svojej pokročilej hardvérovej výbave jednu alternatívu, ktorá funguje prostredníctvom ultrazvuku, a ďalšiu, ktorej sa hovorí konzolová piezoelektrická keramická akustická technológia. Tá, jednoduchšie povedané, umožňuje "premenu elektrického signálu na mechanickú energiu", vďaka čomu rozkmitá konštrukciu a potom počujeme druhého účastníka hovoru aj bez toho, aby sme museli mať pri uchu pár fyzických dierok.

Preto iPhone X mnohých zarazil, keď predviedol vizuálne doslova nechutný výrez vo vrchnej časti 5,8-palcového displeja. Sme predsa v roku 2017.

Touch ID

Funkcionalita Face ID patrí medzi dôležité inovácie. Milovníci jabĺčka si však za tie roky zvykli na overovanie prostredníctvom odtlačku prsta, preto by bodol aspoň súbežný prechod, aby sa za rok, dva spoznali s hi-tech novinkou, ktorá im po novom skenuje tvár.

Po tak dlhom čase dokonca ešte aj citeľne klesne pravdepodobnosť, že nastane podobná situácia, aká nastala počas predstavovania novej generácie iPhonu, kedy táto technológia nefungovala zrovna najspoľahlivejšie.

5 dôvodov, prečo iPhone X sklamal. Ozrutná cenovka alebo neskorá dostupnosť nie sú ani zďaleka všetko
Zdroj: Apple

Nuda

Nie, samozrejme, doslovne, ale iba obrazne. Nudou je tentokrát myslené technologické doháňanie konkurenčných smartfónov, pretože, ako už bolo spomínané, čerstvý iPhone X neprináša žiadne nadčasové hardvérové riešenia. Jednoducho nič, čo by sa dalo prirovnať k prerazeniu s takzvanou multi-touch funkcionalitou. Problém však spočíva v tom, že práve o tom mal byť tento výnimočný model.

Anketa:
Páči sa ti iPhone X?
Áno
Nie
Áno
47 %
1982 Hlasov
Nie
53 %
2203 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia