Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2017, 14:06
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slovensko má jeden z najmenších pomerov tankov na 100 000 obyvateľov. V rebríčku dominuje Rusko i Grécko

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA OZBROJENÉ SILY SLOVENSKEJ REPUBLIKY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ako dopadol zvyšok Európy, môžete vidieť na prehľadne spracovanej mape.

Európa si vytrpela desiatky nepríjemných ozbrojených konfliktov. Medzi najväčšie zaraďujeme prvú a druhú svetovú vojnu, no nemenej kruté boli aj rozbroje v dávnejších časoch. Krvi sa prelialo dosť a zatiaľ si po dlhšiu dobu vychutnávame viditeľný mier. Áno, sem-tam prebehne iskrička, no všetko sa drží medzi diplomatickými stolmi. Človek však nikdy nevie, kedy môže vypuknúť ďalšia neželaná roztržka, a preto sa krajiny Európy stále snažia modernizovať a vylepšovať svoje ozbrojené sily. Jedným z veľmi dôležitých častí vojska sú tanky. Niekoľkotonové mašiny s mohutnými delami dokážu vystrašiť nejedného protivníka, a preto si dnes stále udržiavajú kondíciu. 

Aká je však súčasná situácia? Užitočný portál globalfirepower.com zaznamenávajúci údaje o armádach zo všetkých kútov zeme umožňuje ľuďom vytvoriť si presný prehľad. Či už ide o pozemné vojská, letectvá alebo námorníctva. Podľa zverejnených štatistík sa dajú vypočítať zaujímavé veci vrátane pomeru skutočného počtu tankov na 100 000 obyvateľov. Výsledná hodnota sa preto dá ľahko vypátrať. Nás však najviac zaujíma európsky kontinent, tak sa na neho pozrime bližšie. 

Slovensko má jeden z najmenších pomerov tankov na 100 000 obyvateľov. V rebríčku dominuje Rusko i Grécko
Zdroj: reddit.com/big_dick_my_friend

Jednoznačnými lídrami u nás sú dve krajiny. Ruská federácia (14,1) a s problémami potácajúce sa Grécko (12,35). Na treťom mieste sa umiestnilo Srbsko (9,17). To je akási "silná trojka". Ďalšie krajiny majú výrazne nižšie pomery. Nasleduje Bulharsko (7,54), Bielorusko (5,44), Ukrajina (5,52), Rumunsko (3,04) a tak ďalej. Líder, teda Nemecko, má len 0,67. Už len Česi dosiahli väčšie číslo. Slovensko sa ako-tak drží na 0,4, čo je viac ako má Maďarsko, Taliansko či Spojené kráľovstvo. Čudesnú nulu na svojom konte zaznamenalo Pobaltie - Estónsko, Lotyšsko a Litva, za Benelux Holandsko a Belgicko no a neočakávané Albánsko. Dáta sa nedali čerpať z Čiernej hory, Kosova, Cyprusu a chudobného Moldavska. 

Slovensko má jeden z najmenších pomerov tankov na 100 000 obyvateľov. V rebríčku dominuje Rusko i Grécko
Zdroj: flickr.com

Samozrejme, dané hodnoty teraz nereprezentujú celkovú bojaschopnosť a kvalitu armády daného štátu, no vidno aspoň, kto môže koľko tankov nasadiť na ochranu 100 000 obyvateľov. Prekvapilo vás niečo?

Domov
Zdieľať
Diskusia