Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2017, 9:55
Čas čítania 0:00
Stanislava K.

7 znakov emocionálnej inteligencie. Viete, ako zaobchádzať s pocitmi?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Podobne ako IQ, aj emocionálna inteligencia má veľký vplyv na náš život. Schopnosť rozoznávať pocity a vedieť na ne reagovať, je dôležitá, jej level je však u každého iný.

EQ je schopnosť vyjadriť svoje pocity s určitou presnosťou a prebrať za ne zodpovednosť. Napríklad - ľudia bežne používajú vety ako „ublížil si mi“ alebo „hneváš ma“, ktorými prenášajú vinu na ostatných. Človek s vysokou emocionálnou inteligenciou si uvedomuje, že pocity patria jemu a odpovedá vyjadrením „som nahnevaný, pretože...“. Byť emocionálne inteligentný taktiež znamená, že dokážete identifikovať pocity iných ľudí a ukázať empatiu. Ide o kľúčový faktor v medziľudských vzťahoch, rovnako osobných ako pracovných. Napriek tomu, že EQ nie je možné presne zmerať, emocionálne inteligentných ľudí spája týchto 7 znakov:

  1. Dokážete čítať neverbálnu komunikáciu

Dokonca aj bez toho, aby ste mali naštudovanú teóriu reči tela. Viete vycítiť, akú majú ľudia okolo vás náladu a intuitívne vyčítať, ako sa cítia z výrazu tváre alebo postoja.

  1. Zaujímate sa o pocity a myšlienky iných ľudí

Často sa pýtate, na čo druhí myslia alebo ako sa cítia, zaujímate sa o ich emócie v súvislosti so situáciami, v ktorých sa nachádzajú. Pozorne počúvate ich odpovede, naozaj chcete pochopiť zmýšľanie a pocity druhých.

7 znakov emocionálnej inteligencie. Viete, ako zaobchádzať s pocitmi?
Zdroj: unsplash.com
  1. Ste emocionálne odolní

V živote sa dejú aj nepríjemné veci. Udržať si chladnú hlavu v stresových situáciách a dokázať sa vysporiadať so smútkom je znakom vysokého EQ. V ťažkých chvíľach sa dívate dopredu a viete, že ste dosť silní na to, aby ste vydržali.

  1. Viete, na čom musíte zapracovať

Ľudia s nižším EQ si zvyknú myslieť, že všetko vedia a všetko dokážu. Keď sa niečo pokazí, zhadzujú vinu na všetko okrem seba. Naopak, emocionálne inteligentní ľudia vedia, na ktorých oblastiach ich života potrebujú zapracovať. Vždy sa učia a vnútorne rastú.

  1. Uvedomujete si vlastné pocity

Viete, ako sa cítite. Dokážete svoje pocity pomenovať, nesnažíte sa ich potláčať a ignorovať. Dokážete zistiť ich príčinu a ste schopní sa s nimi vysporiadať. Nachádzate vďaka nim riešenia vašich problémov a nechávate sa nimi viesť.

  1. Vyhýbate sa sebaobviňovaniu

Keď urobíte chybu alebo niečo nejde podľa vašich predstáv, nedegradujete samých seba. Neobviňujete sa z vecí, ktoré ste nemohli ovplyvniť a nenahovárate si, že ste neschopní. Zo zlyhaní dokážete vyťažiť čo najviac, viete, ako ich vyriešiť a v čom sa zlepšiť.

7 znakov emocionálnej inteligencie. Viete, ako zaobchádzať s pocitmi?
Zdroj: unsplash.com
  1. Idete za úspechom

Máte sny a premyslenú stratégiu, ako sa k nim dopracovať. Určujete si ciele a pracujete na nich bez ohľadu na to, ako dlho trvá ich dosiahnutie. Dokážete nájsť motiváciu a máte pevnú vôľu.

Dobrou správou je, že na rozdiel od rozumovej inteligencie level vášho EQ môžete zvýšiť. Časť emocionálnej inteligencie je vrodená, no vplýva na ňu aj vaše okolieprístup, s akým sa na ňu dívate. Ak ste ochotní naučiť sa pracovať so svojimi pocitmi, zapracovať na empatii a zvýšiť svoju emočnú odolnosť, dokážete zvýšiť svoje EQ a zlepšiť tak kvalitu vášho života. Mnoho expertov totiž tvrdí, že úspech závisí oveľa viac od emočnej inteligencie, ako od IQ.   

Domov
Zdieľať
Diskusia