Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2017, 11:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dá sa žiť život aj po smrti? Američania budú mŕtvym dávať druhú šancu, s oživovaním začnú už tento rok

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ
Uložiť Uložené

Ambiciózna americká spoločnosť verí, že vrátiť život naozaj dokáže.

Mnoho ľudí sa smrti bojí. Dôvody sú rôzne, no jednoducho nám je nepríjemné zanechať na Zemi svoje celoživotné dielo a vydať sa so svojím vedomím niekam preč, teda, záleží na tom, čo pre teba smrť znamená.  Ak by sme však mali istotu, že sa po smrti vrátime späť žiť, všetko by sme mali v hlave omnoho jednoduchšie, lebo smrť by sa pre nás stala len akousi prestávkou, kým sa znovu vrátime žiť na túto planétu.

Dá sa žiť život aj po smrti? Američania budú mŕtvym dávať druhú šancu, s oživovaním začnú už tento rok
Zdroj: pixabay.com

Bolo by super garantovať si ďalší život, aj po tom, čo zomrieme, no nie? Ak si to myslíš, pravdepodobne ťa bude zaujímať projekt americkej spoločnosti Bioquark z Filadelfie, ktorá ohlásila, že sa tento rok niekde v Južnej Amerike bude pokúšať oživovať ľudí. Aj keď to môže znieť len ako slabý výkrik, Bioquark je renomovaná a dôveryhodná spoločnosť a svoj plán má podložený desiatkami výskumov. Vedcom tejto spoločnosti sa podarilo vyvinúť set látok, ktoré by mohli spätne oživiť mozog a predovšetkým obnoviť zaniknuté neurónové spojenia, inými slovami, vrátiť vedomie.

Teraz však trošku odbočíme, prepáč, a poďme si vysvetliť, prečo je mozog natoľko dôležitý. Pravdou je, že aj keď by každý z nás na otázku, kde sa v ľudskom tele skrýva vedomie, odpovedal mozog, nikto to ešte nikdy nepotvrdil. Samozrejme, zdravý rozum naznačuje, že by to malo byť v hlave, keďže sa tam nachádza väčšina dôležitých prvkov nervovej sústavy. Na dokázaní sa však už pracuje a možno si o tom aj počul. Dôkaz sa nevykonáva práve citlivým spôsobom, no v najbližších mesiacoch sa budú niektorým živočíchom transplantovať hlavy (áno, už sa dá aj to, no vôbec nie spoľahlivo), aby sa zistilo, či si v cuzdom tele dokážu obnoviť vedomie z ich predchádzajúceho tela. Nechutné, no vražedne zaujímavé.

Dá sa žiť život aj po smrti? Američania budú mŕtvym dávať druhú šancu, s oživovaním začnú už tento rok
Zdroj: pixabay.com

Je ťažké povedať, kto si a čo tvorí tvoju osobnosť. Opäť sa tu dostávame do ťažkých filozofických otázok a perfektne to je načrtnuté aj v jednom z dielov 13 Reasons Why. Sme naše vedomie? Naša minulosť, spomienky? Naše plány, vízie, budúcnosť? Alebo naša súčasnosť a myšlienky, ktoré nám práve víria v hlave. Odpoveď je, že netušíme, no nejako tak dokážeme odhadnúť, že viac ako naše fyzické telo sme my to všetko, čo nám behá hlavou. Preto je pri oživovaní mimoriadne dôležité zachovať mozog neporušený, inak sa do mŕtveho tela narodí úplne iný človek, ktorý sa vyvinul z vlastností mŕtveho. Neurónové spojenia, teda tie veci, vďaka ktorým si pamätáme, vieme a predstavujeme veci, sa po našej smrti môžu začať veľmi pomaly dezintegrovať, no práve už spomenutý set injekcií od spoločnosti Bioquark by tomuto mal pomôcť zabrániť.

Samozrejme, dôležitý je aj dôvod, prečo vlastne daný človek zomrel, ak je to zranenie, ktoré je nezlúčiteľné so životom a počas jeho mŕtveho stavu sa nedá opraviť, tak je oživovanie zbytočné. Jediný problém je, ako pacienta po smrti dostať späť k životu. Existuje viac metód, no čím neskôr po smrti človek je, tým je s oživením omnoho väčší problém. Treba totiž obnoviť omnoho väčší počet životných fukcií, ktoré sa časom stihli zastaviť. V prvej fáze sa plánuje do krvi vložiť veľké množstvo kmeňových buniek a následne je nutné telo povzbudiť poriadnou dávkou peptidov (znie to ako chemikália, no je to bežná vec, zhluk aminokyselín) a na záver plánujú pokročilou laserovou technológiou povzbudzovať a zahrievať kľúčové časti tela. 

Dá sa žiť život aj po smrti? Američania budú mŕtvym dávať druhú šancu, s oživovaním začnú už tento rok
Zdroj: pixabay.com

Oživovanie však nie je jediným cieľom Bioquarku a dokonca nie je ako primárnym. Hovoria o ňom ako o vedľajšom produkte ich výskumu, ktorého cieľom je látkami z pacientovho tela liečiť jeho vlastné zdravotné problémy. Ak by si mal tú možnosť, nechal by si sa po smrti znovu oživiť? Možno sa zdá, že nemáš čo stratiť, no mnoho vecí sa môže vždy pokaziť.
Domov
Zdieľať
Diskusia